Preiwater werkt ook vochtafdrijvend en werd daarom gedronken door mensen die veel vocht vast hielden. Door onderzoek weet men dat preiwater ook helpt om de darmen te reinigen. Prei bevat o.a. vitamine A, B en C en verder veel magnesium, ijzer, calcium en zwavel.
Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen. Veel groente eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Prei als natuurlijke manier om sneller af te vallen. Eerder vermeldden we al dat de groente niet veel calorieën, maar wel veel vezels bevat. Dat maakt het een vezelrijke groente die je dieet een serieuze boost geeft. De groente zal je een lang verzadigd gevoel geven, waardoor je minder cravings zal hebben.
Prei bevat provitamine A, vitamine B1, B2, C en E, kalium, natrium en fosfor. Zwavelverbindingen remmen infecties. Prei bevordert de nieractiviteit en voorkomt nierstenen.
Selderij. Selderij is een sterk vochtafdrijvende groente met zeer weinig calorieën. Het bevat wel veel natrium, maar dit wordt gecompenseerd door een hoog gehalte aan kalium. Hierdoor zit er veel smaak aan het product, zonder schadelijk te zijn en doet het het goed in een soep of als hartige snack.
Bleekselderij, komkommer, venkel, artisjok, andijvie, gedroogde abrikozen zijn allemaal groente die een licht vochtafdrijvende werking hebben. Ze zijn allemaal rijk aan kalium en dat is een belangrijk mineraal onder meer voor een goede bloeddruk en vochthuishouding.
Enkele natuurlijke vochtafdrijvende middelen zijn diverse soorten fruit en groente. Hier is een lijstje van groente en fruit die je lichaam helpen vocht af te drijven: Fruit, zoals: ananas, perzik, citroen, peer, meloen, aardbeien, druiven, vijgen, papaja, cranberry's, kiwi.
Prei eten we zowel rauw als gekookt. Heel fijngesneden wordt de groente in salades verwerkt. Het beste kennen we prei in soep of stoofpotjes.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten). Een restje gare prei kun je in een afsluitbaar bewaarbakje 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren. Snijd het voetje eraf.
Misschien wist je het niet, maar de meeste groente kun je helemaal opsnijden. Prei kun je helemaal gebruiken. Natuurlijk wel het harde uiteinde en de uitgedroogde bladeren wegsnijden, maar juist het groen maakt een gerecht extra smaakvol.
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.
Witlof, goed voor de spijsvertering en lever
Het spijsverteringstelsel wordt gestimuleerd door witlof omdat er probiotische stoffen in zitten. Het helpt de lever te ontgiften. Er zitten vezels in waardoor alle voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
Zetmeelachtige en bepaalde wortelachtige groenten zouden op lange termijn bijdragen tot een zwaarder gewicht. Daaronder vallen onder andere erwten, maïs, wortelen, pompoen, pastinaak en – no surprise there – aardappelen.
Bewegen stimuleert de doorbloeding, waardoor je lichaam minder vocht vasthoudt. Drink dranken met een vochtafdrijvend effect, zoals gemberthee, groene thee of thee van paardenbloem, brandnetel of peterselie. Eet voldoende groenten met een vochtafdrijvende werking, zoals citroen, venkel en asperges.
Zout eten trekt ook weer vocht in het lichaam aan. Maar hierbij geldt wel dat matig zout gebruik juist goed is. Sommige groenten zijn van nature vochtafdrijvend, zoals asperges, bleekselderij, komkommer, tomaat, en venkel.
Voedingsmiddelen met een hoog vocht- en kaliumgehalte helpen bij het ontwateren. Alcohol en cafeïne zorgen ervoor dat je nog meer vocht vasthoudt. Zout is meestal natrium, wat er ook voor zorgt dat je nog meer vocht vasthoudt. Verschillende soorten thee helpen je lichaam om vocht af te voeren.