Na een overlijden worden zorgverzekering en zorgtoeslag, pensioen en uitkeringen en gemeentelijke belastingen automatisch stopgezet. De gemeente geeft het overlijden namelijk door aan de Belastingdienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank.
Overlijden van een rekeninghouder (geen en/of rekening, zie hierna) moet u doorgeven aan een bank en andere financiële instellingen zoals creditcardmaatschappijen, verzekeraars, beleggingsinstellingen en pensioenfondsen.
Wanneer iemand overlijdt, zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor het leeghalen van het huis en de bijkomende kosten. Wanneer er geen sprake is van een testament, staat in de wet beschreven dat alleen de echtgenoot, geregistreerd partner en bloedverwanten erven.
Voor de spaarrekening(en) geldt na overlijden hetzelfde als voor een betaalrekening. Was de overledene de enige rekeninghouder? Dan blokkeert de bank de rekening als je het sterfgeval meldt. Het vrijgeven van een spaarrekening werkt hetzelfde als het vrijgeven van een betaalrekening.
Overgebleven rekeninghouder bij gezamenlijke rekening
Heeft u een en/of rekening dan wordt de bankrekening niet geblokkeerd. De nog levende partner mag echter niet onbeperkt geld opnemen van die rekening. De regel is dat u alleen geld mag opnemen tot het bedrag dat u zelf op de bankrekening heeft gestort.
Regelen in de eerste week na het overlijden
Meld zo snel mogelijk het overlijden bij de bank van de overledene. De bank blokkeert dan de rekeningen die op naam staan van de overledene. Er kan dan niets meer van de rekening worden afgeschreven.
Na het overlijden hebben de erfgenamen van het huis 8 maanden de tijd om het huis te verkopen. Na die 8 maanden ontvang je een belastingaanslag voor de woning. Die kan je eventueel met 1 jaar uitstellen als het bedrag laag genoeg is. Heb je meer tijd nodig om een beslissing te nemen?
Volgens de wet eindigt de huur aan het eind van de tweede volle maand na het overlijden. Overlijd je bijvoorbeeld begin mei, dan moeten je nabestaanden tot eind juli huur betalen. Meestal gebeurt dat niet, want de erfgenamen kunnen de huur meteen na het overlijden opzeggen.
Wanneer een dierbare overlijdt, gaat helaas maar waar direct alles lopen. Het huis moet in de verkoop na overlijden, omdat de verkoop binnen 8 maanden na overlijden moet plaatsvinden. Na ongeveer een jaar daarna ontvang je de belastingaanslag van de overheid.
De bank blokkeert de toegang tot alle bankzaken van degene die is overleden. Denk aan rekeningen, betaalpassen en creditcards. Ook de toegang tot online bankieren wordt geblokkeerd. Open blijven alleen gezamenlijke rekeningen, zoals en/of-betaalrekeningen en gezamenlijke spaarrekeningen.
En/of rekening na overlijden en de belasting
Overlijdt een van de rekeninghouders, dan mag de mede-rekeninghouder het saldo dat van de ander is niet opnemen. Het bedrag dat toebehoort aan de overledene, behoort tot zijn of haar nalatenschap.
De juridische status van de en/of rekening
Een en/of rekening is een gezamenlijke rekening. Beide rekeninghouders kunnen geld storten en/of geld opnemen dan wel betalingen doen. Dat zegt echter nog niets over het feit wie de eigenaar is van het saldo dat op de bankrekening staat.
Bij de wettelijke verdeling in het erfrecht krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner de erfenis. De wettelijke verdeling geldt als er geen testament is gemaakt.
Als er iemand is overleden, doet de nabestaande of de uitvaartondernemer hiervan aangifte in de gemeente waar de persoon is overleden. De gemeente verwerkt het overlijden van deze persoon in de burgerlijke stand en de basisregistratie personen (BRP).
Van de dokter tot de begrafenisondernemers, van de bank tot de verzekeringsmaatschappijen, verschillende mensen en instellingen moeten op de hoogte worden gebracht van het overlijden. In de eerste periode na het overlijden is de overlijdensakte die door de gemeente wordt opgemaakt, essentieel.
Het is niet verplicht om een notaris in te schakelen, maar soms is dat wel nodig. Staat er bijvoorbeeld geld op een geblokkeerde bankrekening van de overledene? Dan heb je als erfgenaam in sommige gevallen een verklaring van erfrecht nodig om aan te tonen dat je recht hebt op het banktegoed van de overledene.
Huis geërfd, wel of niet verkopen? Na het overlijden van de langstlevende ouder kunnen de erfgenamen het huis gezamenlijk verkopen. Wanneer één van de erfgenamen de woning wil kopen, moet hij of zij de andere erfgenamen uitkopen.
Na overlijden van beide ouders erven de kinderen gezamenlijk de eigendommen. Als hierbij een huis zit erven de erfgenamen samen de waarde in het huis en draaien ze samen ook op voor de hypotheekschulden op het huis. Meestal zal de waarde in het huis de schuld overtreffen.
De partner en de kinderen betalen over de eerste 123.248 euro een heffing van 10 procent. Bij een hogere verkrijging bedraagt de heffing 20 procent. Gaat de nalatenschap naar de kleinkinderen? Dan bedraagt de heffing 18 procent en 36 procent.
Wanneer je naar een notaris gaat na overlijden bepaal je zelf.Er is hiervoor geen regel die bepaalt hoe snel je die moet inschakelen. Het is verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Zeker in het begin, tijdens de rouwperiode, kan de notaris je veel financiële en juridische zaken uit handen nemen.
Als iemand voor een betaalrekening gemachtigd is, mag hij alleen handelingen doen voor de producten die bij die rekening horen. Bijvoorbeeld geld overmaken naar de bijbehorende spaarrekening, een rekening betalen en geld pinnen bij de geldautomaat. De gemachtigde mag geen producten wijzigen of nieuwe aanvragen.