Bronchitis gaat meestal vanzelf weer over. Meestal heeft u na 2 weken geen klachten meer. Het hoesten kan soms nog wel 4 weken langer duren.
Acute bronchitis geneest meestal vanzelf binnen twee weken. Je arts bekijkt of een behandeling met antibiotica nodig is. Vermoedt hij dat bacteriën de infectie veroorzaken? Dan geeft hij je een recept voor antibiotica.
In het algemeen zijn andere antibiotica, zoals penicilline of doxycycline, eerste keus. Alleen als deze middelen niet kunnen worden gebruikt of als de bacterie er ongevoelig voor is, zal de arts een cefalosporine-antibiotica voorschrijven. Voorbeelden zijn cefaclor, cefalexine en ceftibuten.
Oorzaken bronchitis en longontsteking
Bronchitis ontstaat doordat u een virus of bacterie inademt waar u allergisch voor bent. De veroorzaker van de ziekte gaat dan door naar de longen en zorgt daar voor een ontsteking. Een longontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie, een virus, een schimmel of een parasiet.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Heb je veel last van hoesten en benauwdheid? Kijk dan eens of het helpt om wat meer rechtop te slapen. Dit maakt het soms makkelijker om te ademen. Leg wat extra kussens neer zodat je hele bovenlichaam wat rechterop komt.
Met bronchitis hoef je niet in bed te blijven maar doe wel rustig aan. Ook met koorts mag u gerust even naar buiten. Meestal geneest de acute bronchitis binnen een week en moet je er vooral van uitzieken. Het is niet verstandig om naar je werk te gaan omdat je andere kan besmetten.
Als u veel last heeft van taai slijm in de longen kunt u broomhexine gebruiken. Broomhexine maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten.
Ja, ook acute bronchitis is besmettelijk. U heeft acute bronchitis wanneer u na griep of verkoudheid last heeft van droge hoest met slijm. Een deel van de longen is dan ontstoken. Deze ontsteking ontstaat door een virus, hetzelfde virus als griep of een verkoudheid.
Bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Je hebt eerst last van een droge hoest, maar later hoest je ook slijm op. Vaak klinkt het hoesten niet fijn: je hoest diep en/of piepend.
Slaap met een extra kussen of met het hoofdeinde van je bed wat omhoog. Op die manier krijg je meer lucht en worden je longen minder geprikkeld. Zorg voor verlichting door op een dropje of een ander snoepje te zuigen. Smeer de keel ook met veel water en thee (met honing).
Diep in- en uitademen: Luchtstroming in de longen brengt het slijm in beweging. Breng slijm dat vastzit in beweging door diep in- en uit te ademen. De lucht moet vooral langs de plaats stromen waar het slijm vastzit.
Bronchitis is besmettelijk, omdat het vaak wordt veroorzaakt door een virus, die ook de griep of verkoudheid gaf. Het kan ook om een bacterie gaan, die andere mensen kunnen besmetten. Een besmetting is mogelijk via hoesten, niezen, aanraken van besmette voorwerpen of zoenen.
Meestal komt dit door een virus, maar bacteriën kunnen ook de oorzaak zijn. Acute bronchitis ontstaat meestal na een griep of verkoudheid. Het virus of de bacterie die een verkoudheid of griep veroorzaakte, is bij acute bronchitis dieper in de longen binnengedrongen. Daarom zijn de longen ontstoken.
Hulp bij kortademigheid
Adem langzaam en diep in door uw neus en let op dat uw onderbuik omhoog komt. De hand op uw borstkas moet vrijwel stil blijven liggen.
Symptomen acute bronchitis
U heeft vaak acute bronchitis na een verkoudheid of een griepje. U heeft last van pijnlijke droge hoest die over gaat in hoest met slijm. Ook bent u moe, heeft u een piepende adem, bent u benauwd, heeft u een drukkend gevoel op uw borst en heeft u koorts.
Heet water met citroen en honing is het ultieme wondermiddel tegen een vervelende hoest. Pers een halve citroen in een kop gekookt water, voeg er twee theelepels honing aan toe en roer het geheel. Et voilà, het hoesten neemt af.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Slijmoplosser: de vernevelaar
Bij vastzittend slijm wordt er door veel mensen snel naar een medicijn gegrepen. Echter, deze medicijnen kunnen nare bijwerkingen hebben. Een goedwerkend alternatief hierop is fysiologisch zout, een natuurlijk product dat ook al in uw lichaam voorkomt.
Het hoesten gaat bijna altijd binnen 2 tot 3 weken vanzelf over. Soms komt er door het hoesten slijm in uw mond. Dit kunt u doorslikken. Het gaat dan naar de maag en met de poep uw lichaam uit.
Is het erg om (veel) slijm te hebben? Het is normaal om slijm te hebben dat helder is. Soms moet je om het slijm weg te krijgen hoesten. Als je hoest probeert je lichaam je luchtpijp en longen weer vrij van slijm te krijgen.