Arrogante mensen zullen nooit toegeven aan hun fouten en tekortkoming.Terwijl zelfverzekerde mensen prima kunnen toegeven dat ze iets niet zo goed kunnen of fout zaten. En zelfverzekerd zijn betekent niet dat diegene zich perfect voelt, dat is bij arrogante mensen vaak wel het geval.
Wat is een arrogant persoon? Iemand die arrogant is, is zo overtuigd van zichzelf en zijn kunnen dat die persoon zichzelf boven de ander stelt. Een arrogant persoon kijkt op de ander neer, maakt nauwelijks contact met anderen en overschat zijn eigen prestaties.
Wanneer je jezelf overschat of wellicht zelfs overbluft. Wanneer je jezelf overschreeuwt en de ander kleineert. Wanneer je te nadrukkelijk aanwezig bent en de ander negeert, te weinig respecteert of overrulet. Wanneer je meent dat jij de enige juiste zienswijze hebt.
Iemand die veel zelfvertrouwen heeft, wordt in de standaardtaal in het hele taalgebied zelfverzekerd genoemd. (1) Ik voelde me heel zelfverzekerd en wist dat ze volstrekt kansloos was. Een zelfverzekerde persoon wordt in de standaardtaal in België dikwijls ook zelfzeker genoemd.
Narcisme is een gedragsvorm waarbij iemand zichzelf erg belangrijk vindt. Iemand is bijvoorbeeld obsessief met zijn uiterlijk en eigen persoonlijkheid bezig. Vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, barst van de ambitie en heeft weinig empathie voor anderen. Zo'n iemand noemt men een narcist.
Wanneer je zelfverzekerd bent dan ben je: Resoluut en doortastend wanneer het gaat om het maken van keuzes en kun je besluiten nemen zonder dat er ellenlange geweifel en getwijfel is. Vastbesloten en vastberaden en wilskrachtig om jouw doel te bereiken of jouw plan uit te voeren.
Je ziet mensen die zelfverzekerd overkomen, energie uitstralen, en weten wat ze doen en zeggen. Mensen met zelfvertrouwen kennen zichzelf en accepteren hun sterke en zwakke eigenschappen.Zij trekken zich weinig aan wat anderen denken of zeggen.
Zelfverzekerdheid betekent het tegenovergestelde van onzekerheid.
Een 'narcist' heeft veel zelfvertrouwen, en voelt zichzelf enorm belangrijk, bijzonder en uniek. Ook overschatten ze hun talenten en prestaties. Dit patroon begint tijdens de jongvolwassenheid en doet zich voor in uiteenlopende situaties.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.
nederig = wie zich niet op de voorgrond plaatst vb: hij vroeg nederig om vergeving Synoniem: bescheiden Tegenstellingen: verwaand arrogant pedant hooghartig opgeblazen trots [2]onaanzienlijk, eenvoudig vb: zij hebben een nederige wonin...
arrogant (bn) : aanmatigend, hooghartig, hoogmoedig, ingebeeld, laatdunkend, minachtend, ongenaakbaar, opgeblazen, opschepperig, pedant, uit de hoogte, verwaand, waanwijs, zelfingenomen.
Zelfingenomenheid neigt naar zelfoverschatting maar vooral ook:Neerkijken op anderen. Betuttelend zijn of belerend. Meesterachtig of onderwijzend overkomen: alsof jij het weet en de ander het niet begrijpt.
De meest zelfverzekerde persoon kan ook de man of vrouw zijn waar je het het minst van verwacht. De persoon die wellicht wat stilletjes is, verlegen zelfs. Hij of zij kan zo'n rotsvast vertrouwen in zichzelf hebben, zonder dat jij het direct van hem of haar kunt aflezen.
Zelfvertrouwen komt van binnenuit. Dat betekent dat je overtuigd bent van jouw kwaliteiten (ook leiderschapskwaliteiten), vaardigheden (ook jouw leiderschapsvaardigheden), jouw overtuiging en visie. Zelfvertrouwen heeft te maken met de juiste proporties aan eigenwaarde, positief zelfbeeld.
Heeft een uitgesproken mening over van alles en nog wat, is altijd druk en is super trots op dat hij of zij assertief is en laat graag weten over bepaalde reacties die ze bij deze en gene hebben neer gelegd etc. Dit noemen we een groot ego.
Zelfvertrouwen is, zoals het woord al zegt, het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het is een realistische kijk op je eigen kunnen; het vertrouwen dat je zelf taken en hindernissen aankunt. In de positieve psychologie is de theorie dat zelfvertrouwen een balans is tussen vaardigheid en waardigheid.
Het hebben van een gezonde dosis zelfvertrouwen leidt tot een positief zelfbeeld, groei en zelfontplooiing. Zelfverzekerdheid maakt je weerbaar als persoon en minder afhankelijk van het oordeel van anderen. Je durft voor je eigen mening uit te komen, initiatief te tonen en aan nieuwe dingen te beginnen.
Een gezond zelfvertrouwen wil zeggen dat je vertrouwt op jezelf, op je eigen kennis en kunde zonder last te hebben van zelfoverschatting. Je bent niet bang om fouten te maken, omdat je weet dat er een goede balans is tussen wat je wel en wat je (nog) niet kunt.
NLP bij angst en onzekerheid, online training
Angst en onzekerheid zijn typische voorbeelden van emoties die mensen niet leuk vinden om te voelen. De meeste mensen denken dat deze emoties bij ze horen als persoon en dat ze er niks aan kunnen doen behalve ermee leren omgaan.
Zelfvertrouwen begint al bij uw geboorte. Het is deels aangeboren persoonlijkheid, en deels de omgeving waarin u opgegroeid bent. Kreeg u als kind veel aandacht en liefde, en werd u gesteund bij moeilijke dingen? Dan zit het waarschijnlijk wel goed met uw zelfvertrouwen.