Jeruzalem staat bekend als een stad die voor drie godsdiensten heilig is: het christendom (omdat Jezus hier is gestorven), het jodendom (omdat hier de tempel van de Joden stond, hier is alleen nog de Klaagmuur van over) en de islam. De Rotskoepel is gebouwd op de plaats waar Abraham zijn zoon bijna heeft geofferd.
Voor christenen is het de stad waar Jezus is gekruisigd. Voor moslims is het de plek waar de profeet Mohammed samen met de zielen van alle profeten heeft gebeden en tevens zijn vertrekpunt naar de hemel. Voor joden is Jeruzalem de plaats waar de Tweede Tempel stond, Daarvan is alleen de zogenoemde Klaagmuur nog over.
De naam Jeruzalem is volgens de traditie afgeleid van de twee Hebreeuwse woorden “ir” (stad) en “sjalom” (vrede). Het is een heilige plaats waar alle mensen ongeacht hun geloof, etnische afkomst of politieke voorkeur in harmonie en tolerantie behoren te leven. In werkelijkheid is de stad van vrede omstreden.
Voor christenen is het de stad waar Jezus is gekruisigd. Voor moslims is het de plek waar de profeet Mohammed samen met de zielen van alle profeten heeft gebeden en tevens zijn vertrekpunt naar de hemel. Voor joden is Jeruzalem de plaats waar de Tweede Tempel stond, Daarvan is alleen de zogenoemde Klaagmuur nog over.
De veiligheid in Jeruzalem is over het algemeen goed. Maar ook hier is het aan te raden alert te blijven in verband met eventuele demonstraties en protesten. Hetzelfde geldt voor de steden Eilat en Tel Aviv. Ook hier is het veilig maar blijft de kans op een aanslag aanwezig.
In het jaar 135 werd Jeruzalem door de Joden, onder leiding van Bar Kochba, veroverd. Deze maakten Jeruzalem opnieuw tot hun hoofdstad en richtten er een voorlopige tempel op. De reactie van Hadrianus bleef niet uit en hij heroverde de stad en gaf haar een andere naam (Aelia Capitolina).
In de geschiedenis, beginnend bij de tiende eeuw voor Christus, is het Jodendom in het gebied dat we nu Israël noemen eeuwenlang de grootste godsdienst. Rond die tijd komt het koninkrijk Israël op, samen met het koninkrijk Judea.
Komend jaar viert Israel dat Jeruzalem drieduizend jaar geleden werd gesticht. Een omstreden feest, want hoe joods is de stad eigenlijk? De inlijving door Israel in 1980 is door bijna geen staat ter wereld erkend.
Het oude ommuurde centrum van Jeruzalem, ook wel de Oude Stad genoemd, is een belangrijke plaats voor drie grote religies: het jodendom, het christendom en de islam.
De officiële talen zijn Hebreeuws en Arabisch. Daarnaast worden ook andere talen zoals Frans, Russisch en Spaans gesproken. De meeste Israëliërs spreken Engels, dus met Engels komt een buitenlandse bezoeker vaak een heel eind.
Voor christenen is Jeruzalem de stad waar Jezus sterft aan het kruis en waar hij ook weer opstaat uit de dood. Op de plek in de oude stad waar dat zou zijn gebeurd staat de Heilige Grafkerk, met midden in de kerk 'het Heilig Graf'.
Het gebied dat we nu Israël noemen, valt onder Brits bestuur, heet Palestina, en wordt voornamelijk bewoond door Arabieren. Rond 1900 komt de emigratie van zionistische Joden naar de regio op gang, mede door het antisemitisme in Europa. Dat Joden naar het huidige Israël trekken, is niet toevallig. Hun roots liggen er.
Zeven keer rond de Kaaba in Mekka
Daarop kan de hadj beginnen met een "tawaf" of het zeven keer in tegenwijzerzin stappen rond de Kaaba, het met zwarte kleden bedekte gebouw in het centrum van de Grote Moskee in Mekka. Volgens de traditie is die Kaaba gebouwd door de bijbelse aartsvader Ibrahim (Abraham).
De geboorte van Jezus. Volgens het Evangelie van Lucas woonden Jozef en Maria in Nazareth in de streek Galilea gelegen in het noorden van Israël, maar werd Jezus in Bethlehem (de stad van David) geboren, omdat omstreeks die tijd een Romeinse volkstelling werd gehouden.
[1] Afstamming van Jezus Christus, zoon van David, zoon van Abraham. [2] Abraham was de vader van Isaak, Isaak van Jakob, Jakob van Juda en zijn broers. [3] Juda was de vader van Peres en Zerach en Tamar was hun moeder.
Op 14 mei 1948 roept David Ben-Goerion de onafhankelijkheid uit van de nieuwe staat Israël. Het land krijgt internationaal veel tegenstand, maar ook veel steun, want het kan een thuishaven zijn voor de vele slachtoffers van de Duitse Jodenvervolging in Europa.
Op 14 mei 1948 hadden de zionistische leiders eenzijdig een eigen staat, Israël, uitgeroepen in het Mandaatgebied Palestina ten westen van de Jordaan en zich daarbij een groot deel ervan toegeëigend.
In 330 werd Jeruzalem een christelijke stad, als gevolg van de verovering door Constantijn de Grote. Hij stichtte in 336 de kerk van het Heilig Graf, volgens de overlevering op de plek waar Jezus Christus zowel gekruisigd als begraven zou zijn.
Het Beleg van Jeruzalem vond plaats van april tot 8 september 70 en was de belangrijkste slag tijdens de Joodse Oorlog. De Romeinen onder leiding van de toekomstige keizer Titus schakelden de opstandige joden uit, waarbij de stad Jeruzalem, inclusief de Tweede Tempel werd vernietigd.
De Hamas-aanval in Israël in 2023 was een gecoördineerde verrassingsaanval door de militante beweging Hamas vanuit de Gazastrook op Israël, onder de naam Operatie Al-Aqsa-storm. Het markeerde de start van de oorlog tussen Hamas en Israël die de voortzetting is van het al jaren durende Israëlisch-Palestijns conflict.
Israël is qua oppervlakte ongeveer half zo groot als Nederland en ook het aantal inwoners is met ruim acht miljoen ongeveer de helft van het inwonersaantal van Nederland. De bevolkingsdichtheid van beide landen is zodoende nagenoeg gelijk.
Het is niet veilig om naar de rest van Israël, inclusief West-Jeruzalem, te gaan.Reis alleen als het strikt noodzakelijk is naar de oranje gebieden in Israël. Bijvoorbeeld voor familiebezoek bij een overlijden, ernstige ziekte of ongeval. Of als u voor uw werk ergens dringend bij moet zijn.