Tropische regenwouden komen voor langs de evenaar. Het grootste komt voor in Zuid-Amerika zoals het Amazoneregenwoud en in Brazilië. Verder in het midden van Afrika, Zuidoost-Azië zoals in Indonesië en Maleisië en ook is er een oerwoud in Australië. In Europa zijn oerwouden zeldzaam.
Het is het bekendste en grootste tropische regenwoud ter wereld, het is ongeveer even groot als Australië en verspreid over de landen Brazilië, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador, Peru en Frans-Guyana. De Amazone wordt ook wel de longen van de aarde genoemd.
Biogradska Gora National Park is één van de drie overgebleven regenwouden van Europa met een grote diversiteit aan flora en fauna. In het park ligt Biogradsko Jezero, oftewel het Biogradsko meer. Het is minder bekend dan bijvoorbeeld het meer van Skadar, maar o zo mooi!
1. De machtige Amazone. De grootste en meest diverse jungle is de Amazone in Zuid-Amerika. Wist je dat dit gebied bijna net zo groot is als Australië?
De mooiste jungles vind je in Maleisië (met name Sabah is de moeite), Thailand (natuurgebieden in het binnenland) en Indonesië (Borneo en Sumatra). Tip: Undiscovered is gespecialiseerd in individuele reizen naar Borneo. Ga op jungle avontuur en maak wandelingen door schitterende regenwouden!
Met een oppervlakte van 6,7 miljoen km2 is de Amazone de grootste nog overgebleven jungle ter wereld.
De jungle van Taman Negara
Taman Negara is het oudste tropische oerwoud van de wereld. In Taman Negara verplaatst u zich voornamelijk over het water, waarbij u de bewoonde wereld steeds meer achter u laat. Om het hoofdkwartier van het nationaal park te bereiken vaart u drie á vier uur over de Tembeling-rivier.
De jungle, het oerwoud en de rimboe; het betekent eigenlijk allemaal hetzelfde. We hebben het hier over het tropisch regenwoud. Een tropisch regenwoud is een heel bijzonder bos. Nergens op aarde leven zoveel verschillende planten, bloemen en dieren als daar.
Met ruim dertig miljoen(!) vierkante kilometer is Afrika het op een na grootste continent op aarde. Van de grootste woestijn ter wereld tot weelderige jungle en van de immense savanne tot uitgestrekte stranden, dit continent heeft het allemaal.
Gelukkig is er een overvloed aan water in de jungle! Om besmet water te voorkomen kan je het beste naast een riviertje of stroompje, in de bedding ervan, een gat graven.
Nederland lag in een tropische klimaatszone, wat blijkt uit het voorkomen van fossielen van onder meer mangroves, koralen en palmen in onze ondergrond of in de ons omringende landen. Vermoedelijk is het ook vrij vochtig geweest. In het Laat-Eoceen koelde het enigszins af.
In het grensgebied van Polen en Wit-Rusland ligt het laatste restje oerbos van Europa, het laatste Europees gemengd laaglandbos. Het Bialowieza National Park is een UNESCO Werelderfgoed en een World Biosphere Reserve en meer dan 1200 verschillende planten- en bomensoorten worden hier aangetroffen.
Nationaal Park Hainich
Dit oerbos ligt midden in Duitsland en is onderdeel van het grootste samenhangende loofbosgebied van Europa.
De Taiga of ook wel 'Boreal forest' genoemd is één van de 14 biomen in de wereld die worden onderscheiden door het WWF. De verschillende Taiga's in Canada, Scandinavie en Rusland vormen samen het grootste bosgebied ter wereld (boreal forest) en is tevens onze grootste zuurstof producent.
Dit is de tijger. De koning van de jungle.
Maar liefst 85% van Suriname bestaat uit tropisch regenwoud behorende tot het Amazone bassin. Omdat er amper wegen het land in lopen, is dit regenwoud voor het grootste deel ongerept en dat is uniek. De Surinaamse kust bestaat uit mangrove, waar vele vogelsoorten leven.
De grootste tropische regenwouden zijn het Amazoneregenwoud in het Amazonebekken, de Congolese regenwouden in Centraal-Afrika en de regenwouden in Indonesië. Gematigde regenwouden komen voor in Noord- en Zuid-Amerika, in Oceanië, in voormalig Joegoslavië, in Georgië, in China en in Japan.
Khao Sok is het grootste tropisch regenwoud van heel Zuidoost-Azië en ligt heel centraal in Zuid-Thailand. Het park bestaat uit een inheems regenwoud, watervallen, majestueuze kalkstenen kliffen en een groot zoetwatermeer, vol met kleine eilanden.
Algerije. Vroeger was Sudan het grootste land van Afrika. Maar sinds de afscheiding van Zuid-Sudan is dat Algerije. Het is meteen ook het enige Afrikaanse land in de top 10.
DE AMAZONE IN ZUID-AMERIKA IS HET GROOTSTE REGENWOUD TER WERELD. MET ZEVEN MILJOEN VIERKANTE KILOMETER IS HET BIJNA NET ZO GROOT ALS AUSTRALIË!
Qua landschap is Mexico heel gevarieerd, want je komt er bergen, woestijnen, rivieren, vulkanen en zelfs een tropisch regenwoud tegen als je het doorkruist.
Meer dan 5,5 miljoen vierkante kilometer. 16.000 boomsoorten. 390 miljard bomen. Dat zijn de duizelingwekkende cijfers van het Amazonewoud.
Tropische regenwouden komen voor langs de evenaar. Het grootste komt voor in Zuid-Amerika zoals het Amazoneregenwoud en in Brazilië. Verder in het midden van Afrika, Zuidoost-Azië zoals in Indonesië en Maleisië en ook is er een oerwoud in Australië.
Bezoek Taman Negara in Maleisië: het oudste regenwoud ter wereld. Hoe reis je naar Taman Negara National Park?
Taman Negara national park is een geweldig gebied in Maleisië voor wandelaars. Een wandeling naar Teresek Hill om van het uitzicht te genieten of een simpele hike naar de canopy walk is al meer dan de moeite waard voor liefhebbers van flora en fauna. Avonturiers doen er goed aan buiten de gebaande paden te gaan.