In Engeland is de dram tussen de 25 en 35 ml. In Ierland wordt bij een dram 35,5 ml geschonken. In Frankrijk is 30 ml gebruikelijk voor een dram. In Nederland is een dram whisky 35 ml.
In de horeca wordt er een standaardhoeveelheid van 35cc whisky geschonken. Dit is 1 hoeveelheid, dus qua alcohol net zoveel als een glas bier met 6%. En bij whisky geld: langzaam genieten. Laat de slok in je mond rond gaan om alle smaken optimaal te kunnen proeven.
In Duitsland is de standaard maat 20 ml maar whisky wordt ook vaak aangeboden in 40 ml (ziet er beter uit in de tumbler met ijs…), in Frankrijk is 30 ml gebruikelijk, in Nederland 35 ml en ga zo maar door.
Aangezien een glas whisky lang beleefd kan worden is het glas volschenken met de standaardmaat van 35 cl voldoende. Ga je alleen maar proeven dan is het schenken van 20 cl al voldoende, zoals bij proeverijen wordt gedaan.
Een fles standaard whisky is (700 ml x 40 abv ) : 1000 = 28 units.
De hoeveelheid drank die in een shotglaasje kan, is meestal 2 of 3 cl, maar maximaal 5cl.
Een gemiddelde fles wijn bevat 750 ml, wat ongeveer vijf glazen betekent als elk glas ongeveer 150 ml inhoudt. Als u kleinere glazen gebruikt, kunt u meer glazen uit een fles wijn halen. Voor glazen van 125 ml, krijg je er bijvoorbeeld zes uit een fles.
Kies een thema. Vier of vijf verschillende whisky's is een mooi aantal voor een proeverij. En bied je gasten dan geen hele glazen aan, maar maximaal 1 of 2 slokjes per whisky. Om de selectie van die vier of vijf whisky's iets gemakkelijker te maken, kun je een bepaald thema kiezen.
Dit zijn de standaardglazen en voor iedere drank: Bier: 250 milliliter, 5% alcohol. Wijn: 100 milliliter, 12,5% alcohol. Sterke drank: 35 milliliter, 35% alcohol.
(25 glazen) (gember) GIMBER is het biologische alternatief voor elke alcoholische drank.
glas wijn, 10 cl, 12% = 1 standaardglas. fles wijn, 75 cl, 12% = ongeveer 7 standaardglazen. glas aperitief (sherry, porto,...), 5 cl, 15% = 1 standaardglas. fles aperitief, 100 cl, 15% = ongeveer 12,5 standaardglazen.
Vanwege verschillende alcoholpercentages van de dranken kent elke dranksoort een eigen standaardglas. Zo heeft een standaard bierglas een inhoud van 250 ml, een wijnglas 100 ml en een borrelglas 35ml. Deze standaard glazen bevatten dus elk ongeveer evenveel alcohol.
Dubbele cocktail maatbeker, jigger of barmaatje - Met deze van RVS gemaakte dubbele cocktail maatbeker is het afmeten van de juiste hoeveelheden whisky, rum, vodka en andere dranken heel eenvoudig. Het grote deel heeft een inhoud van 50 ml.Het kleine deel heeft een inhoud van 20 ml.
Of het nu gaat om bier, wijn, aperitief of whisky, een normale consumptie (= een standaardglas) bevat ongeveer 10g pure alcohol. Na één glas heeft een man van 75kg ongeveer 0.2 promille in zijn bloed, bij een vrouw van 60kg is dit ongeveer 0.3 promille!
Een standaardglas alcoholhoudende drank bevat rond de 10 gram alcohol (ca.12 ml). Dit zit ongeveer in 250 ml bier, 100 ml wijn en 35 ml sterke drank. In de praktijk kan de grootte van de glazen nogal verschillen.
Dit komt neer op ongeveer 8 glazen (200 ml) water, thee, koffie of andere dranken.
In Nederland is 1 kopje in principe 150 ml. Soms wordt de Amerikaanse 'cup' gebruikt en dat staat gelijk aan 240 ml.
Een glas alcohol per dag kan het risico op bepaalde ziektes, zoals borstkanker, vergroten. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag. Dit advies is hetzelfde voor mannen en vrouwen.
In grote lijnen: reken bij een gemiddelde whiskyproeverij en minimaal 20 deelnemers op zo'n 40 euro per persoon.
Gebruik een longdrinkglas (een hoog, slank en recht glas) voor whiskymixes. Een groot deel van de smaak van eten en drinken wordt bepaald door de geur ervan, en bij whisky is dat niet anders. Neem je tijd om van het aroma te genieten. Neem een slokje en laat de whisky over je tong rollen voor je hem rustig doorslikt.
Stel een glas wijn heeft een alcohol percentage van 12,5% (gemiddelde wijn), dan is dat 12,5 ml alcohol op een glas van 100ml en dat is in totaal ongeveer 10 gram alcohol. Dus bij een glas met 100ml wijn zit je op de norm van 10 gram alcohol (per glas).
Om vervolgens minder wijn per glas te schenken. Uiteindelijk kan worden vastgesteld dat het aantal glazen wijn dat uit een fles gehaald kunnen worden, afhankelijk zijn van verschillende factoren. Over het algemeen kan men tussen de 5 en 6 glazen wijn uit een standaardfles van 750 ml halen, maar dit kan variëren.
De perfecte Baileys serveren
Dit is de perfecte manier om Baileys te serveren: Gebruik een dikwandig tumbler glas. Voeg hier (desgewenst) twee/drie ijsblokjes aan toe en giet het glas vol (50-100 ml, afhankelijk van het glas) met Baileys.