Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken. Zo voorkom je dat de boter begint te spatten wanneer je ze opwarmt om te bakken.
Boter. Ongezouten boter kan je een 5-tal maanden in de diepvries bewaren, gezouten boter zelfs tot 9 maanden. Het invriezen is superhandig als je een overschotje hebt dat je niet kunt verwerken voor de houdbaarheidsdatum.
Zowel gezouten als ongezouten boter kan heel goed worden ingevroren. Wanneer u boter invriest, bewaar deze dan in de originele verpakking en doe deze in een hersluitbare diepvrieszak om de delicate smaak te beschermen.
Boter kun je prima invriezen in de originele verpakking, maar als je er zeker van wil zijn dat ze geen sterke geuren van andere voedingsmiddelen in je diepvriezer overneemt, kun je het botervlootje nog eens extra verpakken in een diepvrieszakje of -doosje.
Ontdooien. Doe de boter in een magnetronschaal en zet de magnetron 5 seconden aan op de ontdooistand. Als de boter meegeeft als je hem aanraakt, en de indruk van je vinger achterlaat, is-ie zacht genoeg.
Ontdooi het eenvoudig door het de avond voordat u het wilt gebruiken uit de vriezer in de koelkast te zetten . Als u weinig tijd hebt, kunt u boter sneller ontdooien door het te raspen met een kaasrasp of microplane. Geef de geraspte boter een paar minuten om volledig te ontdooien en u zou klaar moeten zijn.
“Boter die slecht geworden is, krijgt een scherpe, onaangename geur. Dat noemen we 'ranzig'. Let ook op de kleur: bedorven boter kleurt donkergeel. En twijfel je nog steeds, proef dan een keer: boter die bitter of zuur smaakt, moet je weggooien.”
Boter. Boter in de koelkast blijft één tot twee maanden na houdbaarheidsdatum goed. Boter die buiten de koelkast bewaard wordt, is niet lang houdbaar.
De staafmargarine van het merk kan in de originele verpakking worden ingevroren, net als boter . Bewaar de staafjes in een hersluitbare diepvrieszak. Het kan helpen om grote potten margarine in kleinere porties te verdelen, zodat u de benodigde hoeveelheid kunt ontdooien.
Om boter te beschermen tegen vriesbrand en tegen het opnemen van geuren en smaken van andere voedingsmiddelen, doe je het (in de verpakking) in een diepvrieszak met ritssluiting. Als je boter buiten de originele verpakking invriest, wikkel het dan stevig in plasticfolie en doe het vervolgens in een diepvrieszak met ritssluiting of een luchtdichte container.
Koel bewaren. Ten minste houdbaar tot: zie deksel. Geschikt om in te vriezen .
Het vet reageert op het zuurstof in de lucht, een proces dat je niet kunt tegenhouden. Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek.
In de vriezer kan goed verpakte boter tot een jaar goed blijven, waarna de smaak en kwaliteit achteruitgaan. Er kan ook vriesbrand ontstaan. In de koelkast kan goed verpakte gezouten boter tot vijf maanden goed blijven zonder te bederven.
Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden. Toch hoef je dan niet meteen de boter weg te gooien. "Als je de donkere laag wegsnijdt, kun je de lichtgele binnenkant nog gewoon eten," weet Hettinga.
Niet gebruiken voor bakken en braden. Koel bewaren. Niet invriezen.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken. Zo voorkom je dat de boter begint te spatten wanneer je ze opwarmt om te bakken.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Bewaring. Volg het bewaaradvies op de verpakking en hou de houdbaarheidsdatum in het oog zolang de verpakking gesloten is. Zodra je de verpakking hebt opengemaakt blijft boter ongeveer 1 maand goed in de koelkast. Boter die zuur smaakt en ruikt of donker verkleurd is, is ranzig en dus niet meer goed.
Boter heeft meestal een houdbaarheidsdatum op de verpakking, maar onthoud: de houdbaarheidsdatum, uiterste consumptiedatum en verkoopdatum zijn indicatoren van kwaliteit, niet van voedselveiligheid. Dus hoewel het een goede gewoonte is om je boter te consumeren voordat je die datums bereikt, is het over het algemeen veilig om ze te overschrijden, zolang je het maar in de koelkast of vriezer bewaart .
Vul nooit verse boter bij oude boter, om te voorkomen dat ze ranzig gaat smaken. Zet de boter, zonder aluminiumfolie, voor gebruik 10 tot 20 seconden in de microgolfoven.Ze is dan ideaal om op brood te smeren.
Hoewel je op schimmel moet letten, zul je eerder subtiele tekenen van bederf zien, zoals veranderingen in kleur of textuur en vreemde geuren. En hoewel bedorven boter je waarschijnlijk niet ziek zal maken, zal het zeker niet lekker smaken. Als je boter zuur of ranzig ruikt of smaakt, is het tijd om het weg te gooien.
Geen verschil tussen gezouten of ongezouten boter
Het antwoord op deze vraag zal je vast bevallen, want volgens het Voedingscentrum kun je boter met een gerust hart nog na de houdbaarheidsdatum blijven eten.
Ranzige boter kun je nog wel goed gebruiken voor het bakken of braden. Bij verhitting verdwijnt de ranzige smaak namelijk. Boter kan ook gaan schimmelen. Er zitten dan zwarte stippen op de boter.