Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Er zijn geuren waar muizen niet van houden. Bijvoorbeeld pepermunt, kamille, lavendel, kruidnagel en chilipeper.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
Als je 's nachts ligt te slapen en muizen kruipen in bed kun je in aanraking komen muizen. Het komt weliswaar zeer zelden voor, maar de kans is aanwezig. Bij een grote muizenplaag zijn er soms uitwerpselen van muizen te vinden in bed, onder het bed of op het nachtkastje.
Muizen komen in de spouwmuur door zich binnen te wurmen via allerlei gaten en kieren in de muur. Tenminste, dat is vaak de snelste weg, want soms komen muizen ook op andere manieren binnen. Via de zolder of een kruipruimte.
Wanneer de overlast wordt veroorzaakt door de wat grotere plaagdieren zoals muizen, ratten of steenmarters dan verraden meestal de vorm en grootte van de keutels het diersoort. Keutels van muizen zijn zwart/donkerbruin van kleur en zo groot als rijstkorrels.
Muizen zijn niet alleen 's nachts actief, ze knagen de hele dag door en gaan gemiddeld 20x per dag op zoek naar voedsel, ze wachten alleen een rustig moment af. In fabrieken zie je vaak dat wanneer de bel gaat voor de pauze, 1 minuut later de muizen voorzichtig tevoorschijn komen.
Muizen in huis kunnen voor verschillende gezondheidsrisico's zorgen. Dit komt omdat muizen verschillende ziektes op mensen kunnen overdragen. Door aanraking, maar ook door inademing van vervuilde lucht of het inslikken van besmet voedsel. Ook een beet of een krab van een muis kan zorgen voor overdracht.
De muizen zijn vooral 's nachts actief en leven onder vloeren, op zolder, achter wanden en in isolatiemateriaal. Huismuizen leven nooit alleen, dus vindt u er 1? Dan moet u er vanuit gaan dat er meer soortgenoten in uw huis rondlopen. Het zijn hele behendige diertjes die tot wel 30 centimeter hoog kunnen springen.
Ongedierte, zoals insecten, muizen en ratten, kan een plaag zijn in huis. De plaagdieren komen op eten af. Insecten zoals de rijstmeelkever, meelmot en graanklander komen vooral af op de geur van graanproducten. Insectenplagen ontstaan door vocht en warmte.
Het beste muizengif wat op dit moment op de markt is BSI Block tegen muizen 5x20g. Het kan op alle plekken binnenshuis gebruikt worden. Het is zelfs geschikt voor gebruik op vochtige plekken zoals bijvoorbeeld de schuur of garage. De werkzame stof in dit bestrijdingsmiddel is Difethialon.
U herkent een plaag van bedwantsen aan donkere of zwarte vlekken aan de zoom van de matras. Dit komt door de poep van de bedwants. Ze hebben een aparte geur. Ze ruiken naar zoete amandel of koriander.
Wat veel mensen niet weten is dat knaagschade veroorzaakt door muizen en ratten of ander ongedierte niet is verzekerd. Knaagschade door muizen en ratten kan soms zeer vergaande gevolgen hebben. In de meeste gevallen is knaagschade te herkennen en kan men de daders ( ratten of muizen) traceren.
Tips om maden in huis te voorkomen
Gooi vlees dat over de datum is weg. Zorg ervoor dat je vuilnisbak goed afgesloten is. Maak de vuilnisbak regelmatig schoon. Zorg ervoor dat er insectennetten voor de ramen en deuren bevestigd zijn.
De krassende geluiden die u 's avonds laat en 's ochtends vroeg hoort, zijn muizen in huis die op zoek zijn naar voedsel. Doordat muizen door gaatjes zo groot als een potlood kunnen kruipen, kunnen ze overal komen. Muizen zijn ook goede klimmers.
Oorzaken muis in huis
Er zijn verschillende oorzaken waarom muizen naar binnen komen. Een belangrijke reden is dat uw woning warmte en beschutting biedt. Ook muizen die zoeken naar voedsel kruipen vaak naar binnen. Zij komen af op etensresten of bijvoorbeeld het eten van uw huisdieren.
De meeste muizennesten bevinden zich daarom op zolder, tussen het plafond, in de muur of onder/achter de koelkast. Muizen hebben voedsel het liefst binnen een redelijk bereik. De schuil- en nestplaatsen bevinden zich doorgaans binnen 10 meter op de plaats waar ze voedsel vandaan halen.
Muizen en ratten zijn uitstekende klimmers, ze kunnen op ruwe verticale oppervlaktes klimmen, tot wel 2m hoog.