Het zit met name in bijzonder hoge concentraties in pure chocolade en pure cacao, omdat die o.a. worden gebruikt om te bakken of voor chocolademelk. Als een kat chocolade eet heeft dit fatale gevolgen. Het veroorzaakt hartritmestoornissen, stuipen en kramp.
Chocolade is giftig
Honden en katten zijn gevoelig voor chocolade. De giftige stof in chocola is theobromine en de afbraak hiervan is juist bij honden en katten heel traag. Dit maakt dat sommige honden zelfs van een kleine hoeveelheid chocolade al ernstig ziek kunnen worden.
Het duurt ca. 10 à 14 uur voordat de theobromine uit de bloedsomloop is verdwenen en in die tussentijd wordt via het maag-darmkanaal telkens opnieuw in het bloed opgenomen. De lever heeft moeite met het afbreken van theobromine.
Soms treden verschijnselen vrij snel na de opname al op, maar soms ook pas na enkele dagen. Veel voorkomende verschijnselen zijn: Overgeven en diarree. Bloedingen.
Voer katten nooit: gekookte botten, uien, uienpoeder, knoflook, chocola, koffie of cafeïneproducten, beschimmeld of bedorven voedsel of compost, avocado, druiven, rozijnen, rauwe aardappelen, noten, fruitpitten, maïskolven, tomaten, champignons, enz.
Chocolade is giftig voor honden, katten en papegaaien. De meeste mensen zullen geen chocolade aan hun huisdier geven maar soms krijgt een huisdier ongewild chocolade binnen. Vooral bij honden komt het voor dat ze op een onbewaakt ogenblik uit de schaal met bijvoorbeeld kerstkransjes of paaseitjes eten.
Dierenartsen gebruiken bij katten vaak Xylazine (en vergelijkbare stoffen) om een kat te laten braken. Het gebruik van Apomorfine of Peroxide raden wij af voor de kat.
Kleine hoeveelheden veroorzaken niet snel negatieve bijwerkingen. Sommige honden- en katteneigenaren geven hun huisdieren zelfs bladeren om te eten zonder nare neveneffecten. Grote doses leiden soms echter tot diverse negatieve bijwerkingen. Denk aan overgeven, tremoren, onrust en zelfs epileptische aanvallen.
Vooral problemen met de spijsvertering, zoals diarree, kunnen tot buikpijn leiden. Wanneer een kat buikpijn heeft kan dit dus goed te herkennen zijn aan veranderingen in de ontlasting. Daarnaast zal een kat met buikpijn in elkaar gedoken zitten met de voorpoten onder het lichaam en de ellenbogen naar de buik wijzend.
Kat en chocola: wanneer symptomen van vergiftiging? Verschijnselen van vergiftiging gaan optreden vanaf circa 20 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Ernstiger wordt het tot 60 mg/kg lichaamsgewicht. Boven de 100-200 mg/kg lichaamsgewicht kan het dodelijk zijn.
Ook kippen lopen gevaar, omdat ze vaak restjes uit de keuken voorgeschoteld krijgen. Paarden zijn ook gevoelig aan chocolade en het gevaar bestaat erin dat deze dieren niet kunnen braken. Let daarom ook op met varkens, fretten, cavia's en konijnen.
Chocolade is voor een mens niet giftig, maar voor een hond is chocolade in een grote hoeveelheid wel giftig. Dit heeft te maken met de stof theobromine. Theobromine wordt in een hondenlichaam langzamer afgebroken dan in een mensenlichaam, hierdoor is het schadelijk voor de hond en niet voor de mens.
Melk bevat veel lactose, een stofje waar de meeste katten niet mee overweg kunnen. Voor het verteren van lactose is het enzym lactase nodig, oudere katten hebben dit enzym vaak niet meer. Het geven van melk kan een kat daarom behoorlijk ziek maken. Maagdarmklachten en- of braken kunnen daar het gevolg van zijn.
Zout is levensgevaarlijk voor alle huisdieren. Eén theelepel zout kan voor een kat al dodelijk zijn, omdat het nierfalen en leverschade aanricht, evenals hoge bloeddruk en hartstoornissen. Geef je huisdieren dus nooit chips of andere dingen die zout bevatten, hoe lekker ze het ook vinden.
Yoghurt is voor de meeste katten prima, in kleine hoeveelheden. Yoghurt is voor katten zelfs gemakkelijker te verteren dan andere zuivelproducten vanwege de goede bacteriën die het bevat. Yoghurt voor katten is potentieel goed voor de spijsvertering, mits je kleine hoeveelheden geeft.
Catnip = cat trip
Dat is genetisch bepaald, ze moeten namelijk een gen hebben wat de geur van het kruid kan verwerken. Dat heeft iets meer dan de helft van alle huiskatten. Catnip geeft een euforische reactie bij katten. Ze vertonen speels, kittenachtig gedrag en raken in een soort trance.
Net als honden en de meeste andere kleine huisdieren ervaren katten soms ook een roes van cannabis. Ze zijn met name gevoelig voor de THC in tweedehands rook omdat ze kleiner zijn. In 2018 hebben onderzoekers **THC in de bloedbaan van katten gevonden, die blootgesteld waren aan meeroken.
Zo'n 300 insectensoorten doen zich te goed aan deze plant, en ook antilopen, herten, apen en knaagdieren kunnen er zonder probleem van smullen. Dat deze dieren er niet high van worden, komt doordat ze hun gedrag en hun fysiologie erop af hebben weten te stemmen.
U kunt zien dat uw kat misselijk is als uw kat: veel minder en/of veel langzamer eet dan normaal. knarsetandt. kat kwijlt.
Katten liggen graag op iets zachts, zoals een kleed en bed. Dus als ze daar lekker liggen te slapen en plots moeten braken, gebeurt het daar.” Vinke vergelijkt het met kinderen die overgeven.
Honden en katten kunnen een niet-eetbaar voorwerp inslikken dat wel door de slokdarm past, maar dat vast komt te zitten in de maag of de darmen. Er zit dan een vreemd voorwerp in het maagdarmkanaal. De verschijnselen hiervan omvatten meestal braken, verlies van eetlust en lusteloosheid.
Melkchocolade: Indien de hond meer dan 10 gram per kilogram lichaamsgewicht heeft opgegeten (100 gram voor een hond van 10 kg, 200 gram voor een hond van 20 kg, ...).
De hoeveelheid theobromine verschilt per chocoladesoort: witte chocolade bevat vrijwel geen theobromine, melkchocolade bevat 150-200 mg per 100 gram, pure chocolade nog 2 tot 5x zo veel (vooral banketbakkerschocolade). Het menselijk lichaam kan theobromine heel goed verwerken.
Heb jij je hond betrapt op het eten van chocola? Wacht dan niet tot je hond verschijnselen krijgt maar neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts. Neem indien mogelijk de verpakking van de chocolade mee naar de dierenarts. Als je op tijd bent kan de dierenarts je hond laten braken.