Een veiligheidsonderzoek mag maximaal 8 weken duren. Dat is wettelijk vastgelegd.
Een verklaring van geen bezwaar (vgb) heeft geen einddatum. Zolang u in dezelfde vertrouwensfunctie en bij dezelfde werkgever werkt, blijft dezelfde vgb van kracht. Wel moet uw werkgever op bepaalde momenten een hernieuwd onderzoek aanvragen.
Een veiligheidsonderzoek voor een baan bij de AIVD is de zwaarste in zijn soort (A-onderzoek) en neemt gemiddeld zo'n acht weken in beslag. Hierdoor duurt de totale sollicitatie- en selectieprocedure bij ons doorgaans aanzienlijk langer dan bij een andere (overheids)organisatie.
Wat is het verschil tussen een VGB en een VOG? Een VOG wordt door het COVOG van het ministerie van justitie verstrekt en het onderzoek gaat niet verder dan het opvragen van uw Justitiële Documentatie (JD). Voor de VGB wordt diepgravender onderzoek gedaan. Een VGB is nodig voor vertrouwensfuncties.
Een verklaring van geen bezwaar krijgt u na een veiligheidsonderzoek. In dit onderzoek wordt onderzocht of u eerlijk, onafhankelijk, loyaal, integer en veiligheidsbewust bent. Voor dit veiligheidsonderzoek moet u een vragenlijst invullen. Hierin wordt om persoonlijke gegevens gevraagd.
Tijdens de sollicitatieprocedure krijgt u te horen of u een VGB nodig heeft. Dit houdt in dat er een veiligheidsonderzoek dient plaats te vinden om de VGB af te kunnen geven. Een andere vorm van screening waar de werkgever om kan vragen is bijvoorbeeld de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Lees hier meer over de VOG.
Iedereen die bij de politie wil werken moet van onbesproken gedrag zijn. Om dit te onderzoeken onderga je een betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek, ook wel screening genoemd. Bij de politiescreening kijken we of er risico's zijn als jij bij de politie gaat werken.
Screening is een hulpmiddel om de risico's te beperken. Voor bepaalde functies (bijvoorbeeld in de kinderopvang) is screening zelfs wettelijk verplicht. Screening houdt in dat een werkgever informatie opvraagt over een sollicitant of werknemer om zo een inschatting te maken van zijn integriteit.
het tappen, ontvangen, opnemen en afluisteren van gesprekken, telecommunicatie (zoals telefoon) of andere vormen van communicatie; het onderzoeken van datastromen uit de ether of via internetkabels; het gebruiken van DNA-profielen om personen te identificeren.
De AIVD maakt onderdeel uit van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, maar de MIVD valt onder het ministerie van Defensie. De MIVD werkt op vergelijkbare wijze als de AIVD, maar richt zich op onderwerpen die Defensie raken.
Er is een verklaring van geen bezwaar (vgb) nodig voor het vervullen van een vertrouwensfunctie. Er wordt om informatie gevraagd in de vorm van een 'mededeling' door een ander land of een andere volkenrechtelijke organisatie.
Het P-veiligheidsonderzoek wordt door de AIVD speciaal opgeleide VIK- medewerkers onder mandaat van de AIVD uitgevoerd. Het veiligheidsonderzoek leidt tot een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB), of een (voornemen tot weigering).
Een veiligheidsonderzoek, in de betekenis van de Nederlandse Wet Veiligheidsonderzoeken van 1996, is een onderzoek naar een persoon dat wordt uitgevoerd voordat een werkgever deze te benoemen of aan te stellen in een vertrouwensfunctie.
Een verklaring van geen bedenkingen is een instemming van een ander bestuursorgaan voor het verlenen van de omgevingsvergunning. Zonder de verklaring van geen bedenkingen kan het bevoegd gezag de omgevingsvergunning niet verlenen. De wettelijke basis voor de verklaring van geen bedenkingen is art.
Je kunt hierbij een intentie tot aanstelling krijgen, waarbij je wordt aangenomen als je de twee laatste testen haalt. organen. strafblad hebt – met een strafblad heeft solliciteren bij de politie eigenlijk geen zin.
Een verklaring van geen bezwaar (vgb) wordt in principe eenmalig aan u verstrekt. Heeft u de vgb niet meer? Dan kan er mogelijk een kopie worden afgegeven. U kunt hiervoor een verzoek indienen door een e-mail te sturen naar [email protected].
Afgewezen bij de screening politie
Dan moet je bij jezelf nagaan of werken bij de politie wel bij je past. Je mag in ieder geval drie jaar niet reageren.
Een veiligheidsonderzoek mag maximaal 8 weken duren. Dat is wettelijk vastgelegd. Als deze termijn niet wordt gehaald, stuurt de Unit Veiligheidsonderzoeken (UVO) van de AIVD of MIVD u een brief met meer informatie over de vertraging.
AIVD spioneert zelf ook
Elk land spioneert, Nederland vormt daar geen uitzondering op. De AIVD spioneert om dreigingen vanuit andere landen op tijd te kunnen onderkennen of de activiteiten van buitenlandse inlichtingendiensten te frustreren.
Uitzendkrachten krijgen een Schipholpas voor maximaal 6 maanden. Je kan dezelfde VGB dan meerdere keren gebruiken. De AIVD neemt aanvragen voor een VGB binnen 8 weken in behandeling.
Taakomschrijving MIVD
De MIVD levert inlichtingen en veiligheidsinformatie aan het ministerie van Defensie en aan de 4 krijgsmachtdelen van Defensie: de luchtmacht, de landmacht, de marine en de marechaussee. De MIVD richt zich vooral op vredesoperaties en internationaal terrorisme.
De AIVD ontstond in 2002 uit de vroegere Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) en is sinds 2007 gevestigd in Zoetermeer. De militaire tegenhanger van de AIVD is de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).
Bijzondere inlichtingenmiddelen
Technische en andere middelen die worden ingezet voor de uitvoering van een bijzondere bevoegdheid. Dat wij een bepaalde bijzondere bevoegdheid hebben staat openlijk in de wet, maar welk middel wij precies inzetten om inlichtingen te vergaren is vaak geheim.