Nauwelijks leesbaar staat bij dergelijke poorten soms de afkorting 'SS' voor SuperSpeed. Usb-poorten met een gele kleur hebben vaak bijzondere laadfuncties voor smartphones en andere oplaadbare apparaten.
USB 3.0 is de nieuwste beschikbare USB versie die bekend staat als als 'SuperSpeed USB'. USB 3.0 is ten opzichte van de USB 2.0 versie sneller is het lezen en schrijven van data. USB sticks 2.0 en 3.0 kunt u in dezelfde USB port gebruiken.
SuperSpeed USB biedt dubbele snelheid
De belangrijkste nieuwe verbetering bij deze USB-standaard is ondersteuning voor een dataoverdracht tot wel 20Gbps. Dat is tweemaal zo snel als de vorige standaard. De nieuwste MacBook Pro's ondersteunen overigens nog hogere snelheden tot 40Gbps, dankzij Thunderbolt 3.
De meeste USB sticks, muizen en toetsenborden hebben een type A aansluiting. USB-B is een meer vierkante aansluiting die vooral voor printers gebruikt wordt. Mini USB vind je bijvoorbeeld terug bij wat oudere camera's, telefoons, externe harde schijven, et cetera. Micro USB is de kleinste USB variant.
Voorbeeld van ouderwetse USB 3 / USB 3.0 poorten, USB (2.0 & 3.0) is herkenbaar aan hun rechthoekige vorm en versie 3.0 is te herkennen aan de blauwe binnenkant.
USB-SS: Te herkennen aan het batterij met SS erin. Via deze poort kan een laptop opgeladen worden. Het ondersteund hier geen DisplayPort alt mode.
USB 3.0 is fysiek compatibel met USB 2.0, waardoor het de nieuwe USB-standaard is geworden. U kunt een USB 3.0-randapparaat aansluiten op de USB 2.0-poort van een computer, of juist een USB 2.0-randapparaat op de USB 3.0-poort van een computer.
Welke soorten usb-aansluitingen zijn er? Wat betreft de fysieke vorm van de usb, is usb-a de bekendste soort, gevolgd door usb-c, mini-usb, micro-usb, usb-b, en de Lightning, Thunderbolt en 30-pin-aansluitingen van Apple. De verschillende usb-aansluitingen kunnen op meerdere manieren worden onderscheiden.
In 2008 verscheen de USB-3.0-specificatie met het nieuwe SuperSpeed met 5 Gb/s. Het was een aanbeveling van de branchevereniging USB Implementers Forum (USB-IF) om blauw gekleurde isolatoren te gebruiken voor usb-poorten die SuperSpeed ondersteunen. Dan kun je de usb-poorten makkelijker onderscheiden van de oudere.
USB 3.0 wordt de nieuwe standaard voor het aansluiten van randapparatuur aan je laptop of pc. USB 3.0 is zogezegd een veel efficiënter protocol dan zijn voorganger USB 2.0. Zo gebruikt USB 3.0 veel minder energie en dat is vooral voordelig bij gebruik van mobiele apparatuur.
De juiste aansluiting
Nieuwe Android smartphones, tablets en sommige iPads hebben een usb C aansluiting. Je laadt deze snel op met een usb C naar usb C kabel of met een usb A naar usb C kabel. Oudere apparaten hebben een micro usb aansluiting. Gebruik hiervoor een usb A naar micro usb kabel.
Een o exmple is de kleur van USB-poorten en connectoren, die meestal blauw of zwart zijn. Een snelle vuistregel is dat blauw een snellere verbinding betekent dan zwart.
De oplossing is relatief simpel: met behulp van een USB adapter kun je gebruik maken van de USB poorten van de laptop om extra beeldschermen aan te sluiten. Het eerste externe scherm verbind je rechtstreeks met je laptop via een HDMI of VGA kabel, en het tweede scherm via de adapter met een USB poort van je laptop.
Dat gevoel krijgen wij in ieder geval na de aankondiging van de nieuwste versie, USB 3.2. Het betreft hier wederom een USB Type-C-connector, maar hij biedt nu ondersteuning voor “multi-lane operation”. Hiermee wordt het mogelijk om data gelijktijdig over meerdere lanes te versturen.
USB-C de nieuwe standaard
Anders dan de USB type A en B heeft USB-C geen boven of onderkant. Het grootste verschil tussen USB-C en andere types USB is de snelheid van data-overdracht. De eerste generatie USB-C heeft een snelheid van 5 Gbit/s (USB-C gen. 1) en de tweede generatie heeft 10 Gbit/s (USB-C gen.
USB4 is de versie, USB-C is de aansluiting. Er zijn dus ook USB 2.0 en USB 3.0 C kabels. Maar, USB4 biedt wordt alleen ondersteund via USB-C. Een USB4 kabel is dus altijd een USB-C kabel, maar niet elke USB-C kabel is een USB4 kabel.
USB-C, ook wel Type-C genoemd, is de nieuwste connector, ontwikkeld door USB-IF (USB Implementers Forum), een groep van toonaangevende bedrijven in de consumentenelektronicasector, zoals Apple, Intel, Dell en Belkin.
USB-A. Een USB-A ziet eruit als het uiteinde van een usb-stick. Ook de meeste oplaadsnoeren voor smartphones of tablets hebben zo'n stekker. Die gaat dan in de adapter die in het stopcontact gaat.
Je hoeft alleen je usb kabel in de usb poort te doen en de andere kant van de kabel in een elektronisch apparaat en het werkt. Je kunt met een enkel usb stopcontact zelfs twee apparaten tegelijkertijd opladen en ondertussen de normale stekker ook nog gebruiken. De populariteit van de usb stopcontacten neemt enorm toe.
De USB A connector is een platte connector die in het USB contact van de PC (of een HUB - later meer hierover) gestoken kan worden. Veel apparaten gebruiken een USB-B connector om aangesloten te worden. Deze stekker gaat dus in de aansluiting van deze randapparatuur.
Vandaag de dag zien we computers meestal uitgevoerd met één of twee USB 3.0 poorten, al dan niet aangevuld met USB 2.0 poorten. Een draadloze muis en toetsenbord vereist niet zoveel data/stroom en kan gemakkelijk via USB 2.0 opereren. Met daarnaast SuperSpeed USB 3.0 kan data snel over gedragen worden.
Een Thunderbolt 3 aansluiting kan gebruikt worden op een USB-C apparaat en andersom. Een Thunderbolt 3-poort kan meer aan dan een standaard USB-C poort, namelijk 40 Gbps tegenover 10 Gbps. Qua uiterlijk is het gemakkelijker te zien om welk type USB-C het gaat.