"De ravage in de vrieskast is enorm. Als je bier bevriest, verliest het z'n koolzuur en daarmee een belangrijke component van de verfrissende, dorstlessende bieren. Ook kan er smaakverandering optreden. Bier bevriezen is dan ook af te raden.
Consequenties van bevroren blikje bier
Het kan op zich geen kwaad, als je het rustig laat ontdooien wordt het volume in het blikje weer kleiner. Het koolzuur zal wel verdwenen zijn uit het bier. Het is nog wel te drinken, maar niet zo lekker als een gewoon gekoeld biertje, waar nog wel koolzuur in zit.
Vanaf -2 graden Celsius bevriest je bier in de vriezer. Sterkere biertjes hebben een lagere temperatuur nodig om volledig te bevriezen. Alcohol bevriest namelijk minder snel dan bijvoorbeeld water. Je kunt er dus voor kiezen om je biertje in te vriezen en vervolgens te genieten van een koud biertje!
Vriespunt bier
Bier bestaat uit een paar ingrediënten zoals water en alcohol. Water heeft een vriespunt van 0° graden Celsius. Dat houdt in dat bij een temperatuur van 0° graden Celsius of lager, water gaat bevriezen en dus ijs wordt. Het vriespunt van alcohol is daarentegen -114° graden Celsius.
Typische bieren met een laag alcoholgehalte duurt ongeveer 60-90 minuten om te bevriezen, als het begint bij kamertemperatuur. Als het bier meer alcohol bevat dan, je raadt het al, zal het langer duren om te bevriezen. Afhankelijk van het type bier kan dit soms tot 4-6 uur duren.
Bier in de vriezer met toiletpapier
Dan kan sneller! Maak een keukenpapiertje of wat toiletpapier nat, wikkel je bier daarin en leg het in de vriezer. Na 10 minuten is je bier lekker koel! Deze tips werken prima met bierflessen, maar het beste met bier in blik.
In de vriezer duurt het 15 minuten voordat het bier de 0° Celsius heeft bereikt en vanaf kamertemperatuur duurt het tot 50 minuten.
Als het bier goed bevroren is, zet je de fles op zijn kop en laat je het langzaam ontdooien. De alcohol ontdooit het eerst en die neemt veel aroma's met zich mee. Als circa een derde is ontdooid, blijft er vooral bevroren water over.
alcohol kan je inderdaad niet bevriezen in een gewone diepvries. Daarvoor moet het namelijk veel kouder zijn: -114 °C. En een gewone diepvries gaat meestal maar tot -20°C. Zo heeft iedere stof zijn temperatuur waarop hij bevriest.
Wodka is een sterke drank die op kamertemperatuur kan worden bewaard of in de koelkast kan worden bewaard. Het hangt echt af van individuele voorkeur. Wodka kan zelfs in de vriezer worden bewaard. Dit komt omdat dranken met een alcoholpercentage hoger dan 35% in de vriezer kunnen worden bewaard en niet bevriezen.
De koelkast- of vriezerupgrade
Ongeveer zoals dat het geen goed idee is om een natte jas aan te trekken als het buiten vriest. Pak je flesjes en blikjes in natte jasjes, en je kunt binnen drie kwartier (in de koelkast) tot een kwartiertje (in de vriezer) genieten van een perfect gekoelde Coke!
Maak wat keukenpapier vochtig (wc-papier kan ook) en wikkel dat 2 of 3 keer om je bier en zet dat even in een koele plek. Als je een vriezer hebt, kun je ze daar even in zetten maar een andere koele plek werkt ook, liefst nog met een ventilator erop.
Wikkel jouw flesje in een stuk krantenpapier, dompel dit onder in een emmer met koud water en laat de fles even liggen in de schaduw, de emmer of jouw frigobox (waarvan de koelelementen na 2 dagen camping al niet meer koel zijn). Het krantenpapier zorgt ervoor dat het flesje sneller koud wordt.
Word ik ziek na de houdbaarheidsdatum? Neen, want bier bederft zelden ten gevolge van bacteriën! Maar de kwaliteit kan dus wel verminderen. Het is nog steeds hetzelfde bier, alleen met een licht ander aroma, kleur en/of smaak.
We herhalen: bier over datum kun je drinken zonder er ziek van te worden. Wel kan de smaak inmiddels erg onaangenaam zijn geworden. Daarom gooi je nooit zomaar bier over datum weg, maar kijk, ruik en proef je. Heel vaak is je bier nog prima te drinken en kun je het veilig genieten.
De opname van zuurstof in het bier, beslag en de wort kan leiden tot oxidatie. Dit zorgt ervoor dat de smaak minder wordt. Bij oxidatie krijgt het bier een wat muffige smaak en een aroma van karton. Des te minder zuurstof er in het bier wordt opgenomen tijdens het brouwproces, hoe langer de smaak goed blijft.
De alcohol zorgt ervoor dat de wodka pas bevriest als het kouder wordt dan -27 graden Celsius, dus je zou denken dat het niet veel kwaad kan. En bij goedkope en kwalitatief slechte wodka is dat ook zo.
Voor vodka wordt vaak geadviseerd deze in de koelkast te bewaren. Niet (!) in de vriezer, dan verliest de vodka z'n smaak. Doordat al deze dranken een alcoholpercentage hebben van meer dan 25% kan je ze langer dan drie jaar na openen bewaren.
Je moet Limoncello ijskoud drinken. Je kunt de fles het beste in de vriezer bewaren. Door het hoge alcoholpercentage bevriest de drank nooit helemaal.
Het is zeker mogelijk wijn in te vriezen, hoewel de wijn wat gaat inboeten qua smaak tijdens het ontdooien. Door het invriezen verhoog je het gehalte water in de wijn. Maar je kan de blokjes ingevroren wijn wel nog gebruiken om bijvoorbeeld sauzen op smaak te brengen.
Houd er rekening mee dat het tenminste 12-24 uur duurt voordat een koelkast/vriezer na installatie koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen.
Leg je wijnfles in de vriezer
Om je fles wijn sneller koud te krijgen, kun je deze even in de vriezer leggen. Het is wel belangrijk dat je niet vergeet om je wijn na zo'n 15 minuten weer uit de vriezer te halen. Als een fles wijn te lang in de vriezer ligt, kan de fles knappen door het uitzetten van de vloeistof.
Hoe lang kan glas in de vriezer? De houdbaarheid bij drinken in de vriezer hangt af van het soort vloeistof dat je invriest. Over het algemeen zijn de meeste ingevroren vloeistoffen zeker twee maanden houdbaar in de vriezer bij -18 graden Celsius.
Het vriespunt komt steeds lager te liggen naarmate het alcoholpercentage van de drank hoger is. Dus in theorie zou je zelfs 100% alcohol kunnen bevriezen. Maar de grens bij de ´normale´ vriezers zal bij 30 a 40% liggen.
Het is een misvatting om te denken dat bier ALTIJD in de koelkast moet worden bewaard. Natuurlijk is een koud biertje lekkerder, maar als je het vandaag niet drinkt hoeft het echt niet per se in de koelkast. Je kunt bier een week of twee op kamertemperatuur bewaren zonder een merkbaar verschil te proeven.