Maar er zijn ook een aantal voedingsstoffen waar roggebrood iets mínder van heeft dan volkorenbrood. Zo bevat het minder selenium en magnesium. Ook haal je meer foliumzuur en jodium uit een volkoren boterham dan uit roggebrood. Dit laatste geldt trouwens niet voor roggemeel.
Roggebrood bevat in vergelijking tot andere broodsoorten wat minder calorieën en is hoog in vezels. Zeker het donkere roggebrood. In donker roggebrood zitten ietsje meer suikers, maar daarentegen ook relatief veel ijzer, vitamine B6 en vezel. Gezonde kost dus.
Het houdt je langer vol
Probeer je af te vallen of op gewicht te blijven?Dan kan het helpen om iedere dag roggebrood te eten. Uit onderzoek blijkt dat roggebrood ontzettend vullend is. Dat heeft verschillende oorzaken, zoals de vele vezels in het brood.
Roggebrood lijkt soms wat op de achtergrond geraakt, maar dat is niet terecht. Want net als volkorenbrood zit het boordevol vezels. Maar daarnaast is het een belangrijke bron van vitamines en mineralen die ons lichaam hard nodig heeft. Reden genoeg om vaker roggebrood op het menu te zetten.
Omdat roggebrood meer voedingsvezels dan koolhydraten bevat, blijft je bloedsuiker stabiel. Dit is weer gunstig voor het afvallen, omdat je bloedsuikerspiegel invloed heeft op je energie en schommelingen in je hongergevoel kan veroorzaken.
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Wit brood bevat voornamelijk snelle koolhydraten, dus dat kun je beter schrappen uit je voeding. Volkoren brood bevat daarentegen langzame koolhydraten en dat zorgt voor een lang verzadigd gevoel. Volkoren brood gaat daarom uitstekend samen met afvallen, want het zorgt ervoor dat je langer vol zit en dus minder eet!
Waar brood vanwege de koolhydraten soms onterecht als ongezond wordt bestempeld, valt roggebrood wél onder de noemer gezond. Hoewel er in roggebrood ook zeker koolhydraten zitten, spreken we hier van langzame koolhydraten met een lage Glycemische Index.
Volkorenbrood. Soms is het simpel, bijvoorbeeld bij brood. Staat er 'volkoren' in de naam dan is het meel van dit brood 100% volkoren. Dat wil zeggen dat al het goede van de gehele graankorrel in het meel zit verwerkt.
De gezonde eigenschappen van rogge: Het draag bij aan verlaging van het LDL-cholesterol. Dit vooral door de lignanen erin.
Brood bewaren in de koelkast zorgt ervoor dat het brood sneller droogt. Een te warme omgeving droogt en zorgt voor schimmelvorming. Ons roggebrood dient wel in de koelkast bewaart te worden. Het is dan minstens 5 dagen houdbaar.
Bolletje roggebrood is een gezond en vetarm product. Daarnaast bevat roggebrood een hoog gehalte aan voedingsvezels, waardoor het past in een gezond eetpatroon.
Er zitten 138 kilocalorieën in 1 snee dik (70 gram) roggebrood. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'roggebrood'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Vooral Fries roggebrood is 100% volkoren. Het wordt namelijk gemaakt van de hele roggekorrel. Bij de lichtere soorten roggebrood zit er dus (vaak ook volkoren) tarwemeel bij. Kijk op de verpakking voor de precieze samenstelling.
In volkoren roggebrood zitten veel vezels. De koolhydraten in het brood worden relatief langzaam door het lichaam opgenomen, oftewel de glycemische index van roggebrood is laag. Daarnaast bevat het onder andere redelijk wat ijzer, kalium en verschillende B-vitamines.
Bakker Wander Schotanus van Bakkerij Schotanus uit Twijzelerheide kreeg de eerste prijs voor het beste roggebrood. Juyvoorzitter Robèrt van Beckhoven en Reitse Spanninga overhandigde de prijs. Het is de tweede keer dat het roggebrood van Schotanus wordt bekroond.
FABEL: grof volkoren is gezonder dan fijn volkoren
Geen verschil dus. Het enige wat een klein voordeel zou kunnen zijn van grof volkoren is dat er nog hele korrels in het brood zitten. Dit dwingt je om beter te kauwen en rustiger te eten. Dit is goed voor de vertering en het is goed om bewust te eten.
Zo verminder je met bijvoorbeeld 3 sneden volkorenbrood per dag je risico op hart- en vaatzieken, diabetes type 2 en darmkanker. Volkoren- en bruinbrood passen dus in een gezond voedingspatroon. Haal je brood weg, dan kun je deze gezondheidsvoordelen ook halen uit andere volkoren graanproducten.
Volkorenbrood is brood gemaakt van 100% volkorenmeel. Als er 'volkorenbrood' op de verpakking staat, dan is het echt volkoren.
Pindakaas geeft je een verzadigd gevoel – het zit vol eiwitten en onverzadigd vet. Ook heeft het een extreem lage glycemische index. Smeer het op volkoren- of roggebrood voor goede boost voor je training.
Roggebrood kan eigenlijk met van alles worden belegd: van de eerder genoemde katenspek tot een goede plak kaas, maar ook met haring of juist een zoet beleg is het heerlijk.
Meer dan 550 mensen hebben onze enquête ingevuld, en wat blijkt: meer dan 12% koopt het dagelijks brood niet bij de bakker, maar in de supermarkt. En dat is absoluut geen probleem, want qua voedzaamheid is er eigenlijk geen verschil. Als je binnen dezelfde soort brood blijft tenminste.
Brood, en vooral volkorenbrood, bevat juist veel voedingsstoffen en weinig energie (kcal); een echt nutriëntenbommetje. Onderzoek toont zelfs aan dat volkorenbrood helemaal geen effect heeft op het lichaamsgewicht.
Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet. Daarnaast kan krachttraining, zoals gewichtheffen of weerstandstraining, helpen bij het opbouwen van spieren en het versnellen van je stofwisseling.
Een sneetje volkorenbrood bevat ongeveer dubbel zoveel calorieën dan een cracker. Zo zitten er ongeveer 80 calorieën in een boterham en 30 à 40 in een cracker. Wil dat zeggen dat crackers gezonder zijn? Neen, want om hetzelfde verzadigingsgevoel te krijgen, eet je verhoudingsgewijs meer crackers.