Fluitenkruid kom je bijna overal tegen en is in mei en juni te herkennen aan de witte bloemschermen. De plant kan wel 1,5 meter hoog groeien. Alle bloemetjes hebben drie grotere en twee kleinere witte kroonbladen. Bij de randbloemen is het verschil tussen de kroonbladen het grootst en het makkelijkst te zien.
Wat dacht je van de Margriet, de Gerbera en de Roos? Allemaal bloemen die wit kunnen zijn. Maar je hebt ook nog de Zonnehoed, Anemoon en Duizendblad. En vergeet de Magnolia, Chrysant en het Gipskruid niet.
veral langs de snelwegen zie je gele bloesem verschijnen, die verdraaid veel lijkt op koolzaad. Het is echter Herik (Sinapis arvensis), die tot de familie van de kruisbloemigen (Brassica) behoort. Herik wordt eveneens goed bevlogen door de bijen, hommels en vlinders.
Met de gratis apps Plantifier en Plantnet kunt u snel te weten komen welke mooie plant u in het vizier heeft. Na verloop van tijd gaat u de bloemen en planten vanzelf herkennen en kunt u pronken met de opgedane kennis.
PlantNet is een app die gebruik maakt van automatische identificatie van de plant. Als het ware de shazam voor planten. Dit kan door middel van een grote database met foto's die snel wordt doorzocht om zo tot een herkenning te komen.
Natuurlijk zijn bloemen altijd beter dan een glad gemaaid gazon, maar toch kunnen de bermen nog veel vrolijker worden dan dit geel. De gele bloemen in de bermen en slootkanten die nu zo uitbundig bloeien zijn (in de meeste gevallen) raapzaad.
Maar hoe heten ze eigenlijk? En waarom groeien ze juist daar? De gele bloemen langs de weg zijn meestal koolzaad, raapzaad of herik. Deze planten hebben een voorkeur voor ruige terreintjes, en zijn daarom vaak langs snelwegen te vinden.
Raapzaad heeft bladeren die aan beide zijden borstelig behaard zijn. Alle bladeren, ook de bovenste meer langwerpige en veel kleinere bladeren, hebben een diep stengelomvattende en hartvormige bladvoet, hetgeen sterk duidt op Raapzaad. De kleur van de bladeren is meer groen, dan blauwgroen; ook dat duidt op Raapzaad.
Typische voorjaarsbloemen zijn: Blauwe druifjes, Narcissen, Tulpen (hoewel die al vanaf eind december verkrijgbaar zijn) of Hyacinten.
De plant kan namelijk goed tegen een vochtige grond, zorg er voor dat de grond van de plant niet lang droog komt te staan. Spathiphyllumplanten zijn geliefd vanwege hun bloemen. Deze witte bloemen lijken op een lepel, vandaar de Nederlandse naam ''Lepelplant''.
Symbolische betekenis van de Anjer
Ook staat de witte bloem symbool voor verzet, en voor respect en waardering voor veteranen. Licht rode anjer: bewondering.
De witte bloemen worden veel gebruikt bij bruiloften, als je iemand sterkte wilt wensen of bij een geboorte. Ze staan voor puurheid, zuiverheid, frisheid, helderheid en eenvoud. Ze kunnen ook een andere betekenis hebben zoals: kalmte, onschuld, maagdelijkheid, natuurlijke liefde en onschuld.
Fluitenkruid heeft donkerbruine, cilindervormige vruchten van 6-10 mm met een geribde snavel, die ongeveer 1/3 van de lengte van de vrucht uitmaakt. Op de overgang van vrucht naar vruchtsteel staan korte stekelige haren. De bloeiperiode loopt van april tot juni.
Lupines komen in verschillende vormen voor. Ze bestaan als eenjarigen, struiken en als vaste plant met paarse bloemen. Ze maakt deel uit van de vlinderfamilie en kent wel 200 soorten. De lupine heeft een lange, stevige stengel en prachtige trossen met paarse bloemen.
De gele kleur in bermen in mei komt vaak door de herik (Sinapis arvensis). Ook in de periode na april kan overal bloeiend raapzaad worden aangetroffen: er is een nabloei van later opgekomen planten tot in oktober.