Slechts 5-10% van hun energieverbruik wordt omgezet in licht. Slimme
De Philips Hue smart lamp
De kosten per gebruik kWh in Nederland liggen rond de 22 cent (incl.21 btw). Het zal dus ongeveer 6.600 uur (zo'n 9,17 maanden) duren voordat een Philips Hue-lamp 1 kWh stroom verbruikt in de stand-by modus. Daarom kost één Hue-lamp in de stand-by modus ongeveer 2,4 cent per maand.
Omdat de meeste lampen tegenwoordi gebruik maken van LED (filament) techniek heeft de EU de nieuwe labels van LED lampen veranderd naar F of G. Dit doen ze om fabrikanten te stimuleren om nieuwe technieken te ontwikkelen die nog zuiniger zijn.
Hoewel één Philips Hue lamp 6 keer zoveel kost als een traditionele lamp, verbruiken ze wel véél minder energie. Een Philips Hue lamp verbruikt 10 watt voor een lichtopbrengst van 800 lumen. Een traditionele lamp geeft alleen 800 lumen af bij een verbruik van 60 watt. Dat is een besparing van 80%.
Een gemiddelde led-lamp heeft een vermogen van ongeveer 7W met 700-810 lumen. Dat kost je, omgerekend bij 5 uur branden per dag een kleine 3 euro per jaar. Nemen we de slimme Hue White and Color Ambiance (A19) dan is dit 10W, wat neerkomt op 4,20 euro per jaar.
Philips Hue is redelijk duur
Hoewel het fijn is om van alles te kunnen instellen met betrekking tot je lampen, is het Philips Hue systeem redelijk duur. De losse lampjes variëren in prijs van zo'n 20 tot 50 euro per stuk.
De juiste slimme lamp kiezen
Slimme LED-lampen hebben heel weinig voeding nodig, vooral in vergelijking met gloeilampen. Een gloeilamp gebruikt 60 Watt om 800 lumen af te geven. Een slimme Philips Hue lamp levert dezelfde hoeveelheid licht met maar 9,5 Watt.
Wat Philips Hue nou zo'n aantrekkelijke lamp maakt voor buiten, is dat ze vrij duurzaam zijn. Zo werken de Philips Hue lampen op LED. LED lampen verbruiken namelijk aanzienlijk minder energie dan gloeilampen met een gelijke lichtopbrengst. Daarbij komt ook nog eens dat de LED lampen veel langer meegaan.
Dat betekent dat sommige lampen even energiegulzig zijn als ouderwetse gloeilampen, die gemiddeld 16 lumens per watt leveren. Werken de slimme lampen twee uur per dag, dan bedraagt het standby-verbruik 35% van het totale energieverbruik, met een lichtrendement van 16 tot 64 lumens per watt.
Door de lamp te dimmen tot 70% van zijn maximale helderheid, kun je de hoeveelheid energie die de lamp verbruikt met 51% verminderen. ² Zelfs een beetje dimmen vermindert het energieverbruik. Als je bijvoorbeeld een lamp dimt tot 90% van de helderheid, daalt het energieverbruik met 19%.
Het energiezuinigst zijn ledlampen, spaarlampen en tl-lampen. Gloeilampen en halogeenlampen zijn veel minder zuinig.
Volgens de fabrikant gaat elke Philips hue lamp minimaal 25.000 branduren mee. Wanneer je de lamp 24-uur per dag zou laten branden zou de lamp net geen levensduur hebben van 3 jaar. Bij een gemiddeld gebruik van 4-uur per dag gaat een hue lamp zo'n 17 jaar mee. De levensduur van een hue lamp is dus behoorlijk lang.
Ten opzichte van een spaarlamp is een LED lamp tot wel 90% energiezuiniger. Daarnaast gaat een LED lamp ook een stuk langer mee dan een spaarlamp, namelijk wel drie tot vijf keer zo lang. Een gemiddelde LED lamp heeft een levensduur van zo'n 15.000 tot 50.000 branduren mee, dit is ongeveer 25 jaar!
Met de Hue Bridge kun je jouw lampen overal ter wereld bedienen, zolang je de Philips Hue app en een internetverbinding hebt.
Er zijn verschillende vormen en fittingen, dus Philips Hue slimme lampen passen in vrijwel elke lamp of armatuur. Zo regel je eenvoudig slimme verlichting in je hele huis.
De nieuwe Philips LED A-klasse lampen - die voldoen aan de hoogwaardige Philips EyeComfort1-criteria - zijn de meest energiezuinige lampen van het merk in deze vorm tot nu toe.
Om Ledverlichting sfeervol te maken worden er trucjes uitgehaald om het licht geler, ofwel sfeervoller te maken. Dit gaat ten kosten van het rendement. Hierdoor zullen dus ledlampen voor consumenten vaak een label F mee krijgen.
Het grootste verschil met traditionele lampen: bij een led lamp gaat er geen energie verloren aan hitte. Dat maakt deze lamp tot 90% zuiniger. Het gemiddelde verbruik van een ledlamp is 6W.
Philips Hue is naar onze mening nog steeds de beste keuze voor slimme verlichting vanwege de hoge lichtkwaliteit, de betrouwbaarheid en de veelzijdigheid. De bijbehorende Bluetooth-app is door zijn eenvoud makkelijk in gebruik en het instellen is een fluitje van een cent.
Hue brengt kleur
Doordat alle lichtbronnen individueel bestuurbaar zijn kun je elke lamp een andere kleur geven. Als je voldoende hebt aan alleen wit tinten kun je kiezen voor Philips hue white Ambiance lampen.
Volgens beveiligingsonderzoekers is de Hue-api onvoldoende beveiligd. Zo gebruikt de api onversleutelde http-verbindingen in plaats van veiliger https-connecties. Hierdoor zijn opdrachten die naar de Hue-lampen worden gestuurd eenvoudig te onderscheppen en te bekijken.
De E27 lumen variaties
De lichtbronnen met E27 fitting zijn namelijk verkrijgbaar met verschillende aantallen maximale lichtopbrengst. Zo koop je een Philips hue E27 lamp met 800, 1100 of 1600 lumen. Lumen staat voor het aantal lichtopbrengst wat de lamp maximaal kan lichten.
De White Ambiance is eigenlijk een uitbreiding op de Warm Wit Licht lamp. Het grote verschil ten opzichte van de Warm Wit Licht lamp is dat de kleurtemperatuur van White Ambiance instelbaar is van 2200K tot en met 6500K. Hiermee kunt u dus een nog warmere sfeer creëren.
Als je een vloerlamp gebruikt om te lezen, heb je ongeveer 450 lumen nodig. Als je op zoek bent naar flexibiliteit in de helderheid en kleurtemperatuur, dan is de Hue Signe vloerlamp de ideale keuze. Deze lamp biedt 2000-6500 Kelvin en 2500 lumen, het equivalent van een lamp van 175 Watt.