Een betalingsbewijs is een bewijs dat een debiteur voor een bepaald product of dienst heeft betaald. Betalingsbewijzen komen in de meest uiteenlopende vormen voor. Het hoeft daarbij niet altijd om een ondertekend document te gaan. Ook een bankafschrift en een kassabon zijn namelijk voorbeelden van betalingsbewijzen.
Voorbeelden van betalingsbewijzen zijn kassabonnen, rekeningafschriften van de bank of een screenshot (schermafbeelding of foto) van de betaling en kwitanties. Hierop moet staan: Rekeningnummer waarnaar de betaling is overgeboekt. Rekeningnummer waar vandaan de overboeking is gedaan.
Je kan een bankafschrift opsturen. Deze kun je maken door naar betreffende bankrekening te gaan en rechtsboven naar instellingen. Hier vind je de optie 'Export afschrift'. Hier kun je een bankafschrift over bepaalde periode maken in PDF formaat.
Dit is een overzicht met daarin de datum en moment van betaling, het product, de valuta en de prijs. Dit doen we in het geval dat de klant niet automatisch is doorgestuurd na de betaling. Ook is het aankoopbewijs online terug te vinden op de consumentenpagina.
Factureren zonder KvK-inschrijving kan niet. Op een factuur moet je wettelijk gezien een bedrijfsnaam, KvK-nummer en btw-nummer vermelden. Als particulier heb je dit niet. Wat je in plaats daarvan doet is een kwitantie opstellen en versturen.
Er zit in principe geen limiet aan de hoogte van een kwitantie. Let wel op dat als je heel veel inkomsten hebt uit overige werkzaamheden, de belastingdienst je wellicht als ondernemer kan gaan zien. Op dat moment moet je je inschrijven bij de KvK en btw gaan afdragen.
Facturen. De factuur is een van de belangrijkste documenten van je bedrijf. Het bewijst dat je een dienst of product geleverd hebt én zorgt ervoor dat je daarvoor betaald wordt. De factuur biedt zelf geen garantie op betaling.
Er moet wel sprake zijn van recht op garantie
Dat is evenmin het geval als de klant een factuur of een kassabon heeft. Hier kan je dus perfect eisen dat de klant minstens de factuur of kassabon kan voorleggen en weigeren om zelf het nodige te doen.
“Zonder bon geen reclamatie”
– Een consument is niet verplicht een kassabon te overleggen wanneer hij met een ondeugdelijk product terugkomt. Wel kun je verlangen dat hij aantoont dat het bij je is gekocht.
Op de kopie van een recent bankafschrift moeten het rekeningnummer, de naam en datum zichtbaar zijn. Adres is niet altijd verplicht. Maak de andere gegevens onleesbaar. Bij een online aanvraag voegt u een scan of een foto toe.
In de Nederlandse taal gebruiken wij het betalingsbewijs.
Is het de of het betaalbewijs
In de Nederlandse taal gebruiken wij het betaalbewijs.
Een kassabon is een strookje papier dat afgedrukt wordt door een kassa, waar de bedragen op staan die afgerekend zijn. Ook staat er meestal een korte omschrijving van de aangekochte artikelen op.
Bij een enkele verloren factuur kan je bijvoorbeeld de klant of diens boekhouder contacteren en om een duplicaatfactuur vragen. Als een groot deel van de administratie verloren is gegaan, brengt de wedersamenstelling veel werk en kosten met zich mee.
Een kassabon is niet altijd nodig. Je moet wel bewijzen dat je het product in de betreffende winkel hebt gekocht. Dat kan bijvoorbeeld ook door een bankafschrift. Of met een verklaring van een winkelmedewerker.
De volgende vermeldingen moeten opgenomen worden: het woord 'factuur' factuurdatum, maar ook: leveringsdatum (voor goederen) of de datum van prestaties (bij diensten) uniek factuurnummer.
Een factuur is geen wettelijk bindend document, maar een betaalverzoek. Eigenlijk is de factuur een gevolg van een afspraak of overeenkomst die jij met je klant bent aangegaan.
Als een factuur niet aan de wettelijke vereisten voldoet, bestaat geen recht op aftrek van voorbelasting. Bovendien is dit ook een factuurgebrek dat is aan te merken als een verzuim, waarvoor een boete van een paar duizend euro's per onjuist factuur kan worden opgelegd.
Dat is namelijk belastingvrij tot maximaal 4,50 euro per uur (of als je jonger bent dan 23: maximaal 2,50 per uur), maximaal 150 euro per maand of maximaal 1.500 euro per jaar.
Goed nieuws! Je kan in Nederland in 2022 tot € 8.700,- belastingvrij (moet dit woordje hier niet bij?) bijverdienen. En nee, dan gaat het niet over zwart geld.
Gevolgen niet inschrijven KvK
Als jij je niet inschrijft kan dat gevolgen hebben. De Belastingdienst grijpt in als je wel ondernemer bent, maar jij je niet inschrijft. De Belastingdienst kan aan je inkomsten vaststellen dat je ondernemer bent (geweest). Dat betekent dat je omzetbelasting moet afdragen (btw).