De kousen dienen niet te worden gedragen tijdens het slapen omdat dan de druk op de aders veel lager is omdat bij het liggen geen zwaartekracht dient te worden overwonnen. Bij lang staan is het dan weer heel belangrijk om ze te dragen.
Ook 's nachts steunkousen dragen wordt sterk afgeraden. Dit komt doordat de druk in de slagaderen een stuk lager is dan wanneer u staat of zit. De steunkous geeft u een uitwendige druk die op dat moment hoger wordt ten opzichte van de inwendige druk in de slagaderen.
Wanneer steunkousen dragen
U draagt de kousen steeds als u uit bed bent, dus als u zit, staat of loopt. De kousen moeten gedurende de gehele dag aanblijven. Alleen als u voor langere tijd naar bed gaat , zoals 's nachts, trekt u ze uit. Ook tijdens het douchen laat u ze uiteraard uit.
Hoewel de huid van de benen door het dragen van de elastische kousen vaak droog wordt, is het verstandig de benen voor het aantrekken van de kous niet in te vetten. Het vet verkort de levensduur van de kousen. Tip: 's avonds douchen of baden en hierna uw benen invetten.
De kousen brengen verzwakte en vergrote bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloed- en lymfevaten, waarna het lichaam dit vocht kan afvoeren.
Wanneer je ligt is de druk in de slagaderen een stuk lager dan wanneer je staat. De uitwendige druk die een steunkous geeft, wordt dan relatief te hoog ten opzichte van de inwendige druk in de slagaderen. Dit kan de bloeddoorstroming belemmeren.
Het is belangrijk om te begrijpen dat steunkousen ontworpen zijn om compressie uit te oefenen op de benen. Dit betekent dat ze van nature strak horen te zitten. Het is normaal om een gevoel van knijpen en strakheid te ervaren wanneer je steunkousen draagt.
Compressiekleding kun je het beste dagelijks of in ieder geval om de dag wassen. Bij voorkeur met de hand en met een speciaal wasmiddel voor steunkousen.
Er kan meer vocht uit de aderen treden en je enkels en benen zullen zonder de steun van de kousen veel dikker worden. De warmte maakt het dragen van steunkousen dus extra nodig.
Elastische kousen, verbandkousen
Elastische kousen geven steun aan de beschadigde vaatkleppen van het bloedvat. Zo wordt de bloedafvoer van het been naar het hart bevorderd en ontstaat er minder tot geen hoge bloeddruk in de aderen van het been.
Wanneer de tenen open zijn hebben uw tenen weer de ruimte en dit verhoogt het comfort. Zeker wanneer het weer warmer wordt en u graag sandalen of schoenen met open teen draagt dan zijn deze kousen ideaal om te dragen.
De makkelijkste manier om de kous naar boven te trekken is om het boord om te vouwen en stukje voor stukje aan het dubbelgevouwen boord te trekken. Verdeel de kous gelijkmatig met 2 handen over je been, Wanneer je hierbij aantrekhandschoenen gebruikt heb je meer grip.
U kunt uw elastische kousen wassen in de wasmachine (fijnwasprogramma 40° C) of met de hand. Gebruik voor het wassen alleen fijnwasmiddel. Gebruik geen wasverzachter omdat dit de poriën kunnen verstoppen waardoor de vezels kunnen gaan klitten. Gebruik voor het wassen van uw compressiekousen het liefst een wasnetje.
Als je de kousen wilt gebruiken om aandoeningen zoals spataderen en trombose te verminderen of te voorkomen, raden wij aan om de kousen gedurende de hele dag te dragen, wellicht voor een langere periode. Het is van belang om de compressiekousen alleen overdag te dragen en uit te trekken voordat je gaat slapen.
Er zit altijd veel lengterek in een kous. De kous zit goed als je deze gelijkmatig verdeeld. Een kniekous moet altijd twee vingers uit de knieholte zitten.
De Medi Night Crème is een speciale verzorgingscrème voor gebruikers van therapeutische elastische kousen. De crème verzacht, kalmeert en verzorgt uw huid en zorgt voor ontspanning van de benen tijdens de nacht. Het ondersteunt de normale vochtbalans en versnelt het herstel van uw huid.
De zorgverzekeraar vergoedt slechts twee paar steunkousen per 12 maanden. De gemiddelde knie-steunkous kost €59,95 en een lies-steunkous €74,95.
Je kunt deze het beste schoonhouden met water en (hand)zeep. Zo voorkom je dat er door vuil, zoals huidschilfers en vetten, geen goede grip meer is.
Dorstlessers zoals water en afgekoelde thee zijn het beste. Door het dragen van strakke en insnoerende kleding kan de lymfestroom of terugkeer van bloed naar het hart worden belemmert. Vooral in de zomer is het dragen van losse en luchtige kleding prettig, omdat hierdoor de temperaturen niet op kunnen lopen.
Daarom zijn er speciale verbandschoenen tegen vocht in voeten, waar je makkelijker instapt dan gewoon schoeisel. Deze verbandschoenen zijn comfortabele draagbare schoenen en zorgen ervoor dat personen die waarvan de voeten in verband of compressiekousen zitten toch makkelijk uit de voeten kunnen.
Het klittenbandsysteem is een alternatief voor therapeutisch elastische kousen of zwachtels. Dit korte-rek compressieverband sluit met behulp van klittenband. Hierdoor is het gemakkelijk aan te brengen door u of uw (mantel)zorgverlener.
De SolvaCare compressiekousen mogen 24 uur per dag worden gedragen. Of je dat moet doen, hangt af van de reden waarom je de kousen draagt. Als je de kousen draagt om diepe veneuze trombose te voorkomen dan kan je ze gerust dag en nacht dragen, in ieder geval tot je jouw benen weer kunt of mag bewegen.
Steunkousen zorgen voor een lichte compressie
Het grootste verschil ten opzichte van medische compressiekousen is dat steunkousen bestemd zijn voor mensen met gezonde aders. Ze zorgen voor een lichte compressie van de benen. Zo kunnen zware en vermoeide benen bij langdurig staan of zitten worden vermeden.
Draag een steunkous 6 maanden tot 2 jaar na iedere trombose (ook bij de eerste maal!); liefst in drukklasse 3. Een kous tot de knie volstaat bijna altijd, ook bij een hoge trombose.
Therapeutisch elastische kousen geven u ondersteuning en druk op uw been of benen. Deze druk wordt ook wel compressie genoemd. De compressie van de steunkous is het hoogst bij het onderbeen / de enkel en wordt gradueel minder naar boven toe.