Ureum is een van de zogenaamde 'Natural Moisterizing Factors': het zorgt ervoor dat de huid optimaal gehydrateerd wordt. Ook zorgt ureum voor het verdwijnen van overtollige huidschilfers. Ureum is dus een heel goed ingrediënt om de huid weer zacht en soepel te laten aanvoelen.
Ureum bevordert opname van water door de huid, waardoor deze weker wordt. Schilfers verdwijnen dan sneller. Ureum op de huid is te gebruiken bij verschillende huidaandoeningen, zoals droge huid, eczeem en psoriasis. Ureum wordt ook gebruikt bij schimmelnagels.
Ureum, in concentraties beneden 6 gram per liter, zoals bij uremische patiënten gevonden worden, is vermoedelijk niet levensgevaarlijk.
In ons mensenlichaam wordt ureum toegepast bij vochtregulering in de nieren. Ureum, ook wel Urea genoemd, stelt de huid ertoe in staat om water beter op te nemen. Hierdoor wordt de huid ook weker, waardoor bijvoorbeeld schilfers sneller verdwijnen.
Ureum is een lichaamseigen stof die wordt gemaakt door de lever. Het is een reststof van de eiwitstofwisseling die via de nieren in de urine wordt afgevoerd. Ureum wordt daarnaast ook gebruikt in bepaalde processen in het lichaam. Dit komt doordat ureum de eigenschap heeft om water aan te trekken.
Ureum bevordert opname van water door de huid, waardoor deze weker wordt. Schilfers verdwijnen dan sneller. Ureum op de huid is te gebruiken bij verschillende huidaandoeningen, zoals droge huid, eczeem en psoriasis. Ureum wordt ook gebruikt bij schimmelnagels.
Over het algemeen wordt een ureumgehalte van 15-20 mg/100g gezien als acceptabel. De omzetting van ammoniak naar ureum kost energie en dit belast de lever. Wanneer het ureumgehalte boven de 25 ligt is wordt de koe daarom extra belast, verder laat dit zien dat het voer niet efficiënt benut wordt.
Ureum ≥99,5 %, cryst.
Het is een kleurloze, geurloze vaste stof, zeer goed oplosbaar in water en praktisch niet giftig (LD50 is 15 g / kg voor ratten). Opgelost in water, is het niet zuur of alkalisch. Het lichaam gebruikt het in veel processen, met name de uitscheiding van stikstof.
Om deze klachten te voorkomen en/of te verminderen moet de voeding een aangepaste hoeveelheid eiwit bevatten. Dat wil zeggen: • niet te weinig voldoende eiwit om bouwstoffen te leveren voor het lichaam. niet te veel niet zó veel dat het ureumgehalte in het bloed te hoog wordt.
Wanneer te veel ureum in je bloed ophoopt, spreken we van uremie. Uremie is een aandoening waarbij je nieren niet goed functioneren (nierinsufficiëntie) waarna zogenaamde vergiftiging van je bloed optreedt. We spreken ook wel van een niervergiftiging.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel dierlijke eiwitten, zoals zuivel, vlees en kaas, nierstenen kan veroorzaken en klachten kan verergeren bij mensen waarbij de nieren al minder goed functioneren.
Ureum is een osmotisch diureticum. Het wordt glomerulair gefilterd en wordt (in hoge dosissen toegediend) slechts in kleine hoeveelheden heropgenomen op tubulair niveau. Aangezien de osmolaliteit van het circulerend serum gestegen is, wordt de heropname van water door osmose tegengegaan.
Droge huid, schilfering of psoriasis: gebruik dit medicijn zolang uw klachten voortduren. Overleg met uw arts hoe lang u het medicijn moet gebruiken. Als u het te lang en te vaak gebruikt of op te grote huidoppervlakken kan te veel salicylzuur in uw lichaam komen.
Ook de lanettezalf en cetomacrogolzalf werken goed bij een erg droge huid. De crèmes en zalven houden de huid soepel en voorkomen verdere uitdroging van de huid. Eczeem verergert minder snel en klachten als jeuk, schilfering, kloven en branderige plekken verminderen. Dit effect merkt u binnen een paar dagen.
Ze worden in de lever afgebroken tot bouwstenen (aminozuren) die weer worden gebruikt voor de aanmaak van andere eiwitten die het lichaam nodig heeft.
Ammoniak ontstaat uit ureum die in urine aanwezig is. Dit proces wordt versneld door het enzym urease. Urease zit in mest en wordt gemaakt door micro-organismen. Ureum, die in urine aanwezig is, wordt op de stalvloer en in de mestkelder door het enzym urease omgezet in ammonium (NH4+).
Vitamine B3 bevordert de hydratatie en de cel vernieuwing. Hierdoor verliest de huid minder vocht en is het beter bestand tegen invloeden van buitenaf. Vitamine B5 bevordert eveneens de hydratatie en kalmeert roodheid. Vitamine E beschermt de celmembranen, verbetert de hydratatie en werkt helend.
NIVEA helpt je graag bij het tegengaan van een droge huid. Met onze tips zorg je ervoor dat jouw huid weer heerlijk zacht aanvoelt: Gebruik een hydraterende douchegel: een hydraterende douchegel houdt de vochtbalans van je huid op peil en voorkomt uitdroging.
Als de huid niet al te droog is, kunt u lanettecrème of cetomacrogolcrème gebruiken. De vaseline crème en vaselinezalf werken echter beter, vooral als de huid erg droog is. Ook wordt soms verkoelende en beschermende zalf gebruikt, zoals koelzalf. Ureum bevordert opname van water door de huid.
Ureum ontstaat bij een overmaat aan pensaf- breekbaar ruw eiwit en/of een tekort aan pens- afbreekbare koolhydraten. De overmaat aan pensafbreekbaar ruw eiwit kennen we ook on- der de naam OEB (Onbestendig Eiwit Balans). Onbestendig eiwit wordt in de pens afgebro- ken tot ammoniak.
Om vast te stellen hoe goed de nieren werken, vindt er als eerste onderzoek plaats van het bloed. Het bloed wordt met name onderzocht op kreatinine en ureum. Kreatinine is een afvalproduct van de spieren, ureum komt vrij bij de afbraak van eiwit. De nieren zuiveren deze stoffen uit het bloed.