Dit gedrag is een mix van opwinding, blijdschap en spanning en komt voornamelijk voor bij pups en jonge honden. Pups hebben immers nog niet volledig de controle over hun blaasspier. Belangrijk is in ieder geval nooit boos te worden, want dit gaat de situatie alleen maar verergeren.
De behandeling van het in huis plassen is afhankelijk van de oorzaak. Blaasontsteking kan in de meeste gevallen prima behandeld worden met medicatie. Ook urine-incontinentie is met medicatie vaak goed onder controle te krijgen. Bij prostaatproblemen is een andere aanpak nodig.
Wanneer uw hond buiten niet wil plassen, kunt u het beste op één plek blijven staan om teveel prikkels te voorkomen. Vervolgens gaat u naar binnen en houdt u uw hond nauwlettend in de gaten. (en dat kan niet wanneer u aan de computer zit of een boek aan het lezen bent).
Soms is de reden dat je pup wat langzamer zindelijk wordt simpelweg omdat je niet vaak genoeg naar buiten gaat. Je ziet niet wanneer hij “moet”. Een normale leeftijd voor een zindelijke pup is tussen de 3 en 9 maanden. Als je hond in huis plast op de leeftijd van 4 maanden, is dit geen reden voor paniek dus!
Soms lukt het binnen een week om je pup zindelijk te krijgen, soms duurt het wat langer. Dit is afhankelijk van hoe snel je hond leert. Mocht het na een paar maanden nog niet gelukt zijn, neem dan contact op met een dierenarts of gedragstherapeut.
Zet s' avonds het water weg
Het weghalen van het waterbakje als je naar bed gaat, is namelijk erg effectief als je jouw puppy zindelijk wilt maken. Als je het water voor het slapen gaan weghaalt, verminder je de kans dat je pup 's nachts in huis plast.
Pups kunnen hun behoefte nog niet goed ophouden. Je moet dus in het begin om de paar uur met je kleine viervoeter naar buiten, en in ieder geval altijd meteen na het eten, spelen en wakker worden. Ook 's nachts laat je hem om de drie à vier uur uit om ongelukjes te voorkomen.
Een jonge puppy zindelijk maken doe je zo, in het kort: Laat je puppy iedere twee uur uit. Laat je puppy uit voor- en na iedere activiteit (maaltijd, slapengaan en spelen) Ook 's nachts laat je je puppy uit, hij kan zijn plas nog niet ophouden.
Een onzindelijke pup heeft de zindelijkheid vaak gewoon nog niet goed aangeleerd. Het kost tijd om een pup te leren dat hij zijn behoeften niet in huis maar daarbuiten moet doen. Dit gaat niet vanzelf, u zult er zeker in het begin continu bij moeten zijn om te voorkomen dat de pup in huis plast of poept.
Vaak! Verwacht niet dat een puppy aan 3 keer per dag genoeg heeft. In de basis moet een puppy zijn behoeften doen als het wakker wordt, wanneer het heeft gegeten en gedronken en een paar keer tijdens het spelen/uitlaten. Ook 's nachts moeten puppies soms plassen of poepen.
De meeste puppy's kunnen ongeveer zeven uur lang slapen zonder te hoeven plassen, dus haal zijn waterbakje weg om ongelukjes te voorkomen. Als je puppy je 's nachts wakker maakt omdat hij moet plassen, houd de wandeling dan heel kort.
Gedragsoorzaken. Expres in huis plassen of poepen omdat ze boos zijn doen dieren niet, maar vaak proberen ze indirect wel iets duidelijk te maken. Bijvoorbeeld dat ze stress hebben omdat ze alleen zijn, of ruzie hebben met een buurtgenoot die ze door het raam zien langs wandelen.
Omdat de hond controle moet leren krijgen over de spieren die zijn behoeften reguleren duurt het vaak zo'n 7 tot 8 maanden voor je pup volledig zindelijk is. Over het algemeen geldt, hoe meer tijd je eraan besteedt om je pup zindelijk te maken, hoe sneller het werkt.
Heeft je viervoeter op de deken geplast? Spoel de plek in eerste instantie met helder water uit om de urine te verdunnen. Daarna moet je de deken in de wasmachine doen zonder andere was erbij. Wassen op 60 graden doodt niet alleen de in de urine aanwezige bacteriën, maar verwijdert ook de onaangename geur.
Er zit een verschil in reutjes of teefjes met betrekking tot het plassen, eigenlijk net als bij de mens. De reuen gaan, als ze eenmaal volwassen worden, staand plassen. Dit doen ze door een achterpoot op te tillen. De vrouwtjes blijven zittend plassen.
Een puppy moet veel slapen, en goed slapen, zonder afleiding en prikkels (denk aan bv. de kinderen). Je kunt een puppy helpen met goed slapen door de bench af te dekken of de positie van de bench/mand/rennetje op een zo rustig mogelijke plek te zetten. Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur.
Wanneer slaapt een pup 's nachts door? Een pup slaapt 's nachts door als hij moe is, hij een volle maag heeft en zich thuis veilig voelt. De meeste pups zijn echter nog niet een hele nacht zindelijk, het kan dus zijn dat je er 's nachts even uit moet om hem zijn plasje te laten doen.
Wacht ook niet met de laatste maaltijd tot laat op de avond. Zo geef je je pup veel tijd om zijn eten te verteren, en voor een grote boodschap vóór bedtijd. Voor pups is het zéker belangrijk dat ze voedzaam eten krijgen.
Vaak gaat het gepaard met gejank en gehuil, soms zelfs de hele nacht. De kersverse baasjes denken dan, ik moet doorbijten, anders beloon ik hem voor het janken en ze blijven, weliswaar gefrustreerd, in bed liggen. Een deel van de puppies zijn veerkrachtig genoeg en na een paar nachten huilen herstellen ze zich.
Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.
Je puppy bijten afleren begint met het goed aangeven van je grenzen. Als je pup jou of iemand anders gaat bijten, loop dan weg en geef hem verder geen aandacht. Mocht hij je hard bijten, dan kan je hoog “Au!” roepen, het doet nou eenmaal pijn, en loop vervolgens weg.