Vitamine B12 is nodig voor uw bloed en zenuwen. Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. De huisarts kan zo nodig uw bloed onderzoeken.
Een vitamine B12 tekort wordt soms veroorzaakt door een ongezonde of eenzijdige voeding. Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals vlees, eieren en zuivelproducten. Als je vegetariër of veganist bent, dan is het verstandig om vitamine B12 in te nemen via een voedingssupplement omdat anders een tekort kan ontstaan.
Het lichaam maakt namelijk een voorraad B12 aan. Als je tijdelijk een tekort hebt, wordt van deze voorraad gebruik gemaakt. Pas na langdurige periode zonder vitamine B12 kunnen er klachten ontstaan. Vaak is dit pas na enkele maanden of zelfs een jaar.
In welke groenten en fruit zit B12? Vitamine B12 is niet te vinden in groente en fruit. Er is, vooral bij veganisten, regelmatig interesse naar bronnen van B12 die niet te maken hebben met dierlijke voeding zoals eieren, vlees, vis of kip.
Er is maar weinig kans op nadelige effecten als je veel te veel vitamine B12 binnen krijgt. Je lichaam zorgt er zelf voor dat het teveel niet wordt opgenomen maar direct wordt afgevoerd met je urine. Er is daarom ook geen bovengrens voor het innemen van vitamine B12 vastgesteld.
"Tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12", zegt onderzoeker Stephan Bakker van het UMCG. "Bij andere vitamines zit er vaak een bovengrens aan de dosering van een supplement, bij B12 is dat niet zo."
Boordevol vitaminen en mineralen
Ook bevatten hazelnoten veel vitamine E, koper, en mangaan. Net als amandelen, maar als extraatje vinden we in amandelen ook magnesium, vitamine b12, en fosfor. Walnoten daarentegen bevatten veel omega-3 vetzuren, en pistache noten zijn de beste noten om je LDL-cholesterol te verlagen.
Vooral mensen met een deficiënt voedingspatroon (zoals bij veganisme), alcoholgebruik en dementie lopen het risico op een vitamine B12-deficiëntie. Bij ouderen is malabsorptie van vitamine B12 door atrofische gastritis (met als gevolg pernicieuze anemie) de belangrijkste oorzaak.
Omdat de B-vitamines, net als vitamine C allemaal wateroplosbaar zijn, kan een vitamine B complex het beste in de ochtend of bij de (vroege) lunch worden ingenomen, tijdens of net na het eten.
Wie regelmatig dierlijke producten inneemt, zoals vlees, vis, eieren en zuivel, krijgt ruim voldoende vitamine B12 binnen. Ook wie vitaminesupplementen slikt, met daarin vitamine B12, krijgt meer dan voldoende vitamine B12 binnen.
Door de grote hoeveelheid alcohol kan je lichaam z'n werk minder goed doen, waardoor meer vitamine B12 verloren gaat. Ook kunnen de nieren meer vitamine B12 afscheiden in je urine als je veel alcohol drinkt, wat ook bijdraagt aan het mogelijke tekort.
De natuurlijke én biologisch beschikbare vormen van vitamine B12 zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine. Deze twee vormen zijn goed opneembaar voor het lichaam en daarom een goede keuze als u opzoek bent naar een hoogwaardig voedingssupplement.
Bij een tekort kun je last hebben van slapeloosheid, vermoeidheid, een verminderde weerstand en reumatische klachten. Ook bloedend tandvlees, een trage wondgenezing en scheurbuik kunnen het gevolg zijn.
Het onderzoek koppelt lage niveaus van vitamine D aan een veel voorkomende vorm van duizeligheid, die goedaardige paroxysmale positie-duizeligheid (BPPV) wordt genoemd en die het plotselinge gevoel geeft dat u aan het draaien bent of dat de binnenkant van uw hoofd aan het draaien is.
De reacties van te veel vitamine B3 variëren van blozen, jeuk, nervositeit en hoofdpijn tot darmkrampen. Bij grote hoeveelheden kunnen misselijkheid, geelzucht en verhoogde leverenzymen voorkomen, een toxisch beeld dat hepatitis nabootst. De symptomen verdwijnen wanneer je stopt met de inname van vitamine B3.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen.
Een 100 gram portie lam lever biedt een ongelofelijke 1500% van de ADH (Algemene Dagelijkse Hoeveelheid) voor vitamine B12. Lever van een lam is rijker in vitamine B12 dan rund of kalf, echter bieden deze twee ook een hoge waarde: Namelijk 990% van het ADH per 100 gram.
Vitamine B5
Op het moment dat je gaat afvallen, is vitamine B5 hard nodig. Deze vitamine zorgt ervoor dat vet uit het vetweefsel vrijkomt en wordt verbrand.
Noten: ze zijn een bron van vitamine E, een antioxidant. Antioxidanten zijn stoffen die de beschadiging van (hersen)cellen tegengaan. Fruit: blauwe bessen, rode bessen, frambozen, … Deze gezonde snoepjes zijn niet alleen lekker, zomers fruit bevat ook antioxidanten.
Greger adviseert volwassenen om dagelijks 3,5 microgram vitamine B12 binnen te krijgen. Dat is drie tot vier keer zoveel als wat de Gezondheidsraad wilt dat je binnenkrijgt (1 microgram).
Walnoten zijn dus prima als snack, maar let erop dat je niet overdrijft: neem niet meer dan een handjevol (9 stuks) walnoten per dag. Dit is een gezonde hoeveelheid.
27,8% van de mensen die een andere behandeling dan injecties kregen, merkte in de eerste maand verbetering van klachten. Bij 18,3% van de mensen duurde dat één à twee maanden, en bij 3,7% duurde dat drie maanden.
Voeding is belangrijk voor een gezonde hoofdhuid en haar. Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.
Droge of gescheurde mondhoeken
Je kunt aan de haal gaan met verzorgende lippenbalsems en wondercrèmes, maar wie last blijft houden van droge mondhoeken heeft waarschijnlijk een tekort aan ijzer, zink en vitamine B.