Van nature zijn de meeste borsten ongelijk en ook na de operatie kan er een klein verschil zijn tussen beide borsten. De borstimplantaten kunnen voelbaar zijn. Dit komt met name voor wanneer er weinig weefsel zit tussen jouw huid en het implantaat. Ook kan in deze situatie de huid over de borsten gaan plooien.
Sommige valse borsten lijken zelfs zò natuurlijk, dat outsiders er geen benul van hebben dat ze nep zijn. Maar als je langs de zijkant - via de oksel zeg maar - voelt met twee vingers, voel je de implantaten meestal wel zitten. Verder hangt het af van de manier waarop de prothese geplaatst is.
Kapselvorming herkennen: de symptomen
Bij graad 1 is de borst zacht en natuurlijk van vorm, bij graad 2 voelt de borst iets vaster aan, bij graad 3 verandert de vorm en bij graad 4 is de borst hard en pijnlijk. Er is dus altijd sprake van kapselvorming graad 1.
Lekkende borstimplantaten. Dit komt vooral voor bij protheses die voor of in de jaren 90 geplaatst zijn. In principe vindt er altijd kapselvorming plaats bij een borstimplantaat, maar bij overmatige kapselvorming voelt de borst hard aan, vervormt deze en/of voel je pijn.
De meest gemelde klachten zijn vermoeidheid, gewrichtspijn en pijn in de borst(en), maar ook concentratiestoornissen en geheugenvermindering. Dat staat in de jaarrapportage 2019 van het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) van het RIVM.
Breast Implant Illness is een term die gebruikt wordt door vrouwen met borstprotheses die zelf een scala aan symptomen hebben opgemerkt en beschreven zoals moeheid, borstpijn, borstkaspijn, haaruitval, hoofdpijn of migraine, chronische pijn, overgevoeligheid voor licht, uitslag, angst, slaapstoornissen, veranderde ...
Een prothesen kan zich ook verplaatsen. Dit komt dikwijls voor bij prothesen geplaatst achter de spier door de werking van spier. Dikwijls ziet men de prothese naar buiten toe verschuiven. Ook anatomische of druppelvormige prothesen kunnen zich draaien wat vervelend is doordat de volumeverdeling in de borst wijzigt.
Bij het lekken en zweten van de borstimplantaten wordt het materiaal door het lichaam afgebroken en komen er kleine siliconenmoleculen los van het implantaat en die gaan door het lichaam zwerven. Deze deeltjes bevatten veel giftige stoffen die dan vrij komen in het lichaam.
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie, waarvan vrijwel alle plastisch chirurgen in Nederland lid zijn, is van mening dat een borstvergroting met siliconen borstimplantaten een verantwoorde medische ingreep is.
Als dat vlies in de loop der tijd steviger wordt en gaat krimpen, wordt de ruimte voor de prothese kleiner en kan de borst steeds vaster aan gaan voelen, soms zelfs keihard. Dit proces noemen we “kapselvorming”.
Als een borstimplantaat gescheurd is of lekt, kan het nodig zijn deze te laten vervangen. Het is wel bekend dat na 10-15 jaar de kans op scheuren en lekken van de implantaten toeneemt. Geen enkel implantaat gaat een leven lang mee. Daarom moeten ze op den duur vervangen worden.
"De siliconen zijn gaan zwerven door het lichaam en veroorzaken klachten als vermoeidheid, gewrichtspijn en concentratiestoornissen en darmklachten bijvoorbeeld. Als je implantaten lang laat zitten krijg je op een gegeven moment klachten." Het is een proces dat je in verband kunt brengen met het verouderingsproces.
De eerste dagen na de ingreep kan u ook een gespannen gevoel hebben in de borsten. Ze voelen vrij hard aan, en zijn wat pijnlijk bij aanraking. Deze klachten zullen geleidelijk aan verminderen. De huid dient zich de volgende weken aan te passen aan de nieuwe borstomvang.
In totaal zijn de vragenlijsten van 976 vrouwen geanalyseerd. Hiervan hebben 695 vrouwen gezondheidsklachten ervaren na de implantatie van een siliconen borstimplantaat. Deze vrouwen ervaren klachten die grote invloed hebben op hun dagelijks leven.
We adviseren u zoveel mogelijk op de rug te slapen, in ieder geval de eerste vier weken. De dag na de operatie mag u weer douchen.
Alle borstimplantaten zullen zal vroeg of laat gaan lekken of zweten (gelbleed). Misschien wist je dat al, maar misschien is dit nieuw voor je. De snelheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van de kwaliteit van je implantaat én hoe je lichaam op de implantaten reageert, hier wordt nog veel onderzoek naar gedaan.
Zweten betekent in dit geval dat kleine siliconendeeltjes uit de vulling naar buiten komen. Ze komen dan in het omliggende kapsel terecht. Dit is weefsel dat het lichaam zelf aanmaakt, om de implantaten heen. De deeltjes kunnen ook buiten het kapsel in het lichaam terecht komen.
Je kunt in principe alles doen wat geen pijn doet. Als je geen lichamelijk inspannend werk hebt, kun je na ongeveer 2 weken ook weer aan het werk.
Klachten die beschreven worden bij BII zijn atypische klachten zoals vermoeidheid, vergeetachtigheid, haaruitval, spierpijn, brainfog, etc. Dat maakt het heel moeilijk om te onderzoeken; de klachten zijn zo algemeen en breed dat ze allerlei oorzaken kunnen hebben die niets met borstprotheses te maken hebben.
In het algemeen geldt dat het lichaam 6 weken nodig heeft om bij te komen van een operatie. Bij een borstvergroting betekent dat in deze 6 weken de protheses vast moeten groeien (inkapselen) in hun pocket die operatief gemaakt is zodat ze niet kunnen verplaatsen tijdens bewegen.
Dat is een recentelijk ontdekte conditie waarbij de blootstelling aan een additief kan lijden tot een auto immuun reactie. Zo'n additief kan van alles zijn dat niet lichaamseigen is; een borstimplantaat, maar net zo goed een piercing of vaccinatie.
Prikkelende stoffen: Deze stoffen kunnen complicaties veroorzaken. Daarom is het raadzaam, de eerste drie dagen na de ingreep alcohol, nicotine, koffie, zwarte thee en verse melkproducten te mijden.
In principe kunt u alles eten. Vermijdt hard voedsel. Ontzie het behandelde gebied en oefen nooit druk op deze weefsels of implantaten uit.
Oefen weinig druk uit, want er is geen kracht nodig om uw mond goed schoon te maken. Trek eventueel met uw andere hand uw lip weg, zodat u kunt zien wat u doet. Reinigt u driemaal daags uw implantaten volgens de Bass-methode. Gebruik hierbij een milde tandpasta bijvoorbeeld Elmex®, Zendium®, Sensodyne®.