Het is normaal dat de buitenkant van een koelkast, met name de zijkanten, warm aanvoelen. Aan de buitenkanten van de koelkast zijn hittepijpen bevestigd die af en toe heet worden om de condensie aan de buitenwanden van de koelkast te verlagen.
Als de koelkast slechter gaat koelen kan dit verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende is dat het spiraal in het koelvak bovenin de koelkast vol zit met ijs. Daardoor kan de koeling behoorlijk beperkt worden. Dit is gemakkelijk op te lossen door de koelkast uit te schakelen en deze te laten ontdooien.
Na het installeren van een koelkast of vriezer duurt het ongeveer 12-24 uur voordat deze koud genoeg is om de temperatuur in te kunnen stellen. Je kunt het beste even wachten voordat de temperatuur genoeg gedaald is. Dit proces kun je iets versnellen door deze alvast vol te zetten met producten.
Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af staat, zodat de warme lucht makkelijk weg kan stromen.
In de koelkast of diepvries zijn twee geluidsbronnen: de compressor en het circuleren van de koelvloeistof of het koelgas. Hierbij horen geluiden zoals: brommen, zoemen, suizen, piepen of fluiten. Dit is de normale werking van uw koel- of vrieskast en is dus niet te verhelpen.
Het beste antwoord. Ja, door kortsluiting zal het brandbaar gedeelte even branden en dan uitdoven.
Vooral als deur vaak geopend wordt en warme lucht de koeling in stroomt. Oververhitting ligt op de loer, met vervelende storingen en zelfs uitval tot gevolg. “Dat is precies waarom vooral verouderde horeca koelkasten het bij hogere temperaturen begeven. De koelmotor kan het simpelweg niet aan,” legt adviseur Eric uit.
Het is belangrijk dat een koelkast waterpas staat. Als de koelkast op een onstabiele ondergrond staat, staat de koelkast vaak ook niet waterpas. Behalve dat er rare geluiden van de koelkast komen kan dit ook nog is extra energie kosten. Zorg ervoor dat de koelkast waterpas staat.
Genoeg ventilatie is enorm belangrijk bij het inbouwen van een koelkast. Er moet voldoende koude lucht aangevoerd kunnen worden en het apparaat wil vervolgens zijn warmte ook weer kwijt. Tot voor kort was daarom een rooster in de keukenplint nodig; in heel veel gevallen zeker niet de allermooiste oplossing.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Koelkast vervoeren
Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof.
Temperatuur koelkast controleren
De meeste koelkasten staan niet continue te koelen. Zodra hij de juiste temperatuur heeft bereikt, stopt hij met koelen en hoort u hem dus niet. Heeft u nu toch twijfels over de temperatuur, dan kunt u die met een koelkast thermometer meten.
Wanneer ik de koelkast kouder wil zetten moet ik dan naar een hoger of een lager cijfer draaien? De cijfers op de thermostaatknop staan voor het koudeniveau binnenin de koelkast. Hoe lager het cijfer des te hoger (warmer) zal de temperatuur in het koelgedeelte zijn.
Je kunt de koelkast thermostaat met een multimeter doormeten op ohmse weerstand. Je koelkast thermostaat moet op ohm een meting van 0 of 0,2 aangeven. Dan weet je dat hij nog goed werkt. Is de weerstand, echter, groter dan deze waarde, dan is je koelkast thermostaat kapot en moet hij vervangen worden.
Een simpele manier om te controleren of je koelkastdeur goed sluit, is door een stukje papier tussen de deur en de koelkast te steken. Trek daarna voorzichtig het papiertje uit de gesloten deur. Wanneer je weerstand voelt, sluit de koelkastdeur nog goed.
De achterwand van een koelkast kan bevroren zijn of vol met druppels hangen. Dit is normaal. De achterwand zal tijdens het koelen bevroren raken en de koude afgeven aan de producten, zodat deze gekoeld worden. De achterwand van de koelkast kan ook vochtig zijn, omdat het koelen tijdelijk gestopt is.
Dat de compressor (persgas gedeelte) warm wordt is normaal. Meestal wordt er ook nog een clixon gebruikt, deze schakelt de compressor uit als de temperatuur boven de 100 graden komt. Dit kan voorkomen als er bijvoorbeeld door een lekkage te weining koudemiddel in de installatie zit.
De werking van een compressorkoelkast
De compressor verplaatst het koelmiddel naar de verdamper. Daar verdampt het koelmiddel door warmte aan de omgeving te onttrekken. Vervolgens verplaatst het verdampte gas, onder invloed van de door de compressor opgebouwde druk, vanuit de verdamper naar de condensor.
De condensor zit meestal aan de achterzijde van de koelkast. Het verwarmde gas komt hierin terecht en gaat vervolgens condenseren. Dat betekent dat het overgaat van gas naar vloeibaar. De condensor vind je aan de achterkant of onderzijde van het apparaat.
Trillen of ratelen
Ook deze geluiden ontstaan in de leidingen van het koelsysteem. Je hoeft je geen zorgen te maken want dit geluid betekent dat je koelkast goed koelt. Als de koelkast heel hard trilt, kijk dan of hij wel goed stabiel en waterpas staat.
Een stille koelkast heeft een geluidsniveau van 38 dB of minder. Een koelkast met een gemiddeld geluidsniveau heeft een geluidsniveau van 39 dB of 40 dB. Een luide koelkast heeft een geluidsniveau van 41 dB of meer.
Wanneer de compressor aanslaat hoor je deze brommen of zoemen. Dat is normaal. Op warme dagen zal de compressor vaker aanslaan om de koelkast temperatuur laag te houden. Bij energiezuinige modellen zal de compressor wat langer blijven draaien en is het dus normaal om dit zoemende geluid te horen.