Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er nare geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom 1 keer per 3 maanden uitgebreid schoon.
Maak de koelkast minstens een keer per kwartaal grondig schoon. Dat is zowel nodig voor de voedselveiligheid als voor het energieverbruik van je koelkast of ijskast.
Afvoergaatje koelkast schoonmaken
In het afvoergaatje achter in de koelkast bevindt zich vaak nog vuil wat kan zorgen voor nare geurtjes. Neem met een wattenstaafje of prikken het vuil eruit. Als dit putje verstopt raakt, blijft er water in de koelkast staan. Spoel het putje daarna even door met azijn.
Door de warmte van de motor verdampt dit vocht. Soms raakt het afvoergaatje verstopt door kruimels of andere kleine verontreinigingen die in het gootje terecht zijn gekomen. U kunt het gaatje doorprikken met een wattenstaafje of een satéprikker. Soms treedt ook bacteriegroei op in het afvoerpijpje.
Het enige wat je hoeft te doen is een spons in je koelkast leggen! Leg een aantal sponsjes op de bodem van het koelvak en je zult direct merken dat je groenten en fruit veel langer vers blijven! Verwissel de sponsjes ongeveer één keer in de twee weken. Of knijp ze goed uit voordat je ze weer terug legt.
Hoe koud moet het in de koelkast zijn? Voor de veiligheid van voedsel, en dus je gezondheid, kun je de temperatuur van je koelkast het beste instellen tussen de 3°C en 4°C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het best.
Dit doe je idealiter iedere twee á drie maanden. Haal dan de stekker uit het stopcontact, leeg de vriezer en ontdooi hem. Haal de lades of planken eruit en was deze met afwasmiddel in de gootsteen. De binnenkant van de vriezer kun je schoonmaken met een mixje van gelijke delen azijn en water.
Tijdens het koelproces komt er condens in de ruimte die op de achterwand in ijs verandert. In de ontdooifase lopen deze druppeltjes naar beneden in een gootje. Dit gootje bevat een gaatje waardoor het water afgevoerd wordt naar een bakje bovenop de compressor. Door de warmte van de compressor verdampt het water.
Maar hoe vaak maak je de badkamer nou écht goed schoon? De gouden regel is één keer in de week. Het schoonmaken van het douchegordijn, de voegen en de douchekop kan gerust één keer per maand of kwartaal.
Lekbakken zitten doorgaans aan de voorkant van de koelkast, maar de locatie kan variëren afhankelijk van het model.
Een lekkere geur in de koelkast krijg je door een glas te vullen met zuiveringszout of geroosterde koffiebonnen. Plaats deze achterin de koelkast op de glasplaat. Doordat deze producten als kenmerk hebben geuren sterk te absorberen houdt u een frisse geur in de koelkast.
Volgens Good Housekeeping zou je het apparaat elke maand goed schoon moeten maken, maar kan er een keer per week ook echt wel even snel een doekje doorheen. Want, ja hoe cliché dan ook, hoe langer je wacht, hoe erger het wordt om de oven nog schoon te krijgen.
De pyrolysereiniging gebeurt automatisch: de oven is zelf reinigend. Het principe: Alle vuil wordt verwijderd, zelfs daar waar u er niet aan kunt, omdat het wordt verbrand door de temperatuur van de oven, die tot 500 °C stijgt. De duur van een reiniging via pyrolyse hangt af van de keuze van de ingestelde cyclus.
Verhitten van eetwaren zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën worden gedood. Bacteriesporen worden niet gedood. Bij te langzaam terugkoelen van verhitte producten kunnen deze bacterie-sporen ontkiemen en het product onveilig maken voor consumptie.
Gebruik gewoon een beetje sla- of olijfolie en probeer met een wattenstaafje of een zachte tandenborstel tussen de rand te komen.” Voor de deurgreep kun je een beetje autowas gebruiken.
Wanneer deze weer op juiste temperatuur is, plaats je al je etenswaren terug in het apparaat. Je ontdooit het vriesgedeelte zo'n 6 keer per jaar. Heeft je koelkast een Low Frost functie? Dan doe je dit slechts 2 keer per jaar.
Leg een handdoek in het vriesvak en plaats er een kom met heet water bovenop. Plaats daarnaast een badstof handdoek op het laagste niveau van de koelkast of op de vloer voor de koelkast om eventueel dooiwater op te vangen. 4. Sluit de deur van het vriesvak en de deur van de koelkast en wacht 15-20 minuten.
De voordelen en nadelen van No Frost
Het grootse voordeel van No Frost is natuurlijk dat je nooit meer je koelkast of vriezer hoeft te ontdooien. Daarnaast heb je nooit meer last van vastgevroren lades of producten die aan elkaar vastgevroren zijn. Ook blijven etiketten goed leesbaar.
“Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur” is een veelgehoorde uitleg. Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
De gemiddelde koelkast wordt bij stand 2 ongeveer 7 graden. Bij stand vijf zal het rond het vriespunt uitkomen. Dit is bij een buiten temperatuur tot ongeveer 20 graden.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.