Zorg voor voldoende ruimte Tussen het aanrecht en de bovenkasten wordt tussen 60 cm vrije ruimte voorzien zodat men voldoende bewegingsvrijheid heeft. Voor een dampkap bedraagt deze afstand minimaal 75 cm tot een elektrisch vuur. Een oven bevindt zich bij voorkeur op aanrechthoogte.
Hoe hoog? De bovenkasten worden, gemeten vanaf de onderzijde van het keukenkastje, tot ongeveer 135 cm van de vloer geplaatst. Deze afstand laat dan voldoende ruimte over voor eventueel een onderkastje met werkblad en een tussenruimte van 45 tot 60 cm.
Zorg ervoor dat je genoeg werkruimte hebt en voorzie voldoende ruimte tussen de kasten. Reken op minimum 90 cm.
Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een breder werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen van een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.
Plaats uw bovenkastjes niet te hoog, maar minimaal 50 cm boven het werkblad, zodat u zonder overstrekken de bovenste plank kunt bereiken.
Hoe hoog hangen keukenkastjes? Meestal hangen keukenkastjes 45-60 cm boven het werkblad en 135 cm boven de vloer. Dit zorgt voor voldoende ruimte voor een onderkast met een werkblad van 90 cm hoog en een tussenruimte van 45 tot 60 cm.
De planken kunnen 10 kg dragen wanneer ze worden ondersteund door 2 plankdragers, en 20 kg wanneer ze op 3 plankdragers rusten. We raden je aan drie plankdragers te gebruiken voor een 120 cm lange plank, als dat mogelijk is. Dit om te voorkomen dat de plank gaat doorzakken.
Een richtlijn is om aan de voorkant van de keuken een vrije doorgang van minimaal 1 meter over te houden. Houd bovendien altijd rekening met de keukendriehoek tussen de kookplaat, gootsteen en koelkast.
Zorg voor voldoende ruimte
Om dicht tegen het aanrecht te kunnen staan, dient er een uitsparing voor de voeten te zijn aan de onderkasten van minstens 15 cm diep en 15 cm hoog. Tussen het aanrecht en de bovenkasten wordt tussen 60 cm vrije ruimte voorzien zodat men voldoende bewegingsvrijheid heeft.
Voor voldoende werkruimte is een vrije werkbladruimte van 3 meter aan te bevelen. Deze werkruimte mag worden onderbroken door de spoelbak, kookplaat of het fornuis. De rechte keuken is met name geschikt voor smalle ruimtes. Vanuit een praktisch en ergonomisch standpunt is deze opstelling minder geschikt.
Een bovenkast is vaak iets minder diep dan een onderkast. Hierdoor voorkomt u dat u uw hoofd stoot. Een keuken bovenkast van 30 cm diep is het meest gangbaar. Of u nu een bovenkast van 60 x 60 cm of een bovenkast in de keuken van 90 cm breed kiest is afhankelijk van de afmetingen in uw keuken.
Wanneer de keuken onvoldoende ruimte heeft, is de kans groot dat je bewegingsruimte te erg beperkt wordt en kan het benauwd aanvoelen. Houd rekening met de volgende afstanden: De afstand tussen het keukeneiland en de vaste keukenopstelling moet minimaal 90 centimeter en maximum 120 centimeter zijn.
1. Plaats een spoelbak of kookplaat nooit op de hoek van je keukenblad. Zorg dat je minstens 40 cm aanrechtblad aan weerskanten hebt. Of je nu kookt of spoelt, je hebt aan weerskanten aflegruimte nodig.
Gebruik flinke bolkopschroeven met de juiste pluggen voor de wand waaraan je het kastje bevestigt. Boor nu de twee gaten en stop de pluggen erin. Draai daarin vervolgens ook alvast de schroeven, voor driekwart. Hang het kastje op de uitstekende schroeven.
De standaard hoogte van het aanrechtblad is 95 centimeter. Een kanttekening hierbij is dat de standaard hoogte van het keukenblad wel afhankelijk is van uw eigen lengte. Als u niet zo groot bent, staat u al snel op uw tenen en wanneer u lang bent staat u bij de standaard hoogte van uw aanrecht al snel wat meer gebogen.
Een hoge keukenkast met (verstelbare) planken om je servies, glazen, (losstaande) keukenapparatuur of voorraad in op te kunnen bergen. Een hele fijne kast voor extra opbergruimte dus. Hoge kasten zijn ideaal om apparatuur in te verwerken, denk aan de oven en koelkast, maar ook de vaatwasser of zelfs de wasmachine.
De standaard diepte voor een aanrechtblad is 60 centimeter. Ongeacht het soort keuken wat u heeft, is dit de minimale aanbevolen ruimte.
In veel gevallen is een keuken onderkast 40 cm of 50 cm diep. In sommige gevallen is dat 60 cm, waarbij vaak de breedte ook 60 cm is. Je hebt dan een onderkast in de keuken van 60 x 60 cm. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat de diepte afhankelijk is van het werkblad.
De minimale breedte van een keuken is zo'n 2,5 meter. Hierin past een fornuis, een gootsteen en een stukje werkruimte. Een kleine keuken is iets meer dan 6 m², de gemiddelde keuken is ongeveer 10 tot 15 m² en een grote keuken is zo'n 16 m².
De minimum breedte van een doorgang is gelijkgesteld aan de in artikel 4.11 opgenomen vrije doorgang van 0,85 m. Met een vrije doorgang van 0,85 m in plaats van de (sinds zeer lange tijd gangbare) 0,6 m kan er ook door mensen met een functiebeperking sneller worden gevlucht.
Een L-vormige keuken is de perfecte keukenindeling als u aan twee muurzijden kastruimte en apparaten wilt hebben staan. Zo heeft u op een lange kant een kastenwand en op de korte kant ook nog een extra deel van de keuken. Dit geeft een combinatie van bergruimte en een goede verdeling van de apparaten.
Als niemand hoeft te passeren, is een doorloop van 60 centimeter genoeg. Aan de kant waar iemand staat te werken wil je zeker 120 centimeter aan bewegingsruimte hebben.
Bij het planken is het belangrijk om altijd een minimale afstand van 5mm aan te houden tussen het hout in. Wil je het jezelf gemakkelijk maken en toch een professioneel resultaat realiseren?
Hoe zwaarder een plank belast wordt, hoe meer steunen er nodig zijn. Over het algemeen zit u met 50 cm ruimte tussen de plankdragers altijd goed.