Een QR code is niets anders dan een geavanceerde barcode. QR code staat voor 'Quick Response' code. Het grote verschil tussen een normale barcode en een QR code is dat bij het aanmaken van een QR code de gebruiker een keuze kan maken wat er moet gebeuren zodra de QR code gescand wordt.
Met een barcode kun je informatie omzetten in een visueel patroon (witte en zwarte streepjes) zodat een barcodescanner die informatie kan lezen. De combinatie van zwarte en witte streepjes wordt door de scanner gelezen als reeksen met de binaire getallen 0 (wit) en 1 (zwart).
Een QR-code is een soort barcode. Het blokje kan je scannen met de camera van de smartphone (of tablet). Mensen krijgen dan meer informatie over bijvoorbeeld een product of merk.
Streepjescode of barcode is een opeenvolging van lijnen die een code representeert die door een scanner gelezen kan worden. Afhankelijk van het coderingssysteem kan deze code uitsluitend uit cijfers bestaan, of uit een combinatie van cijfers, letters en leestekens.
Er zijn diverse talen waaruit u kunt kiezen. Zo zijn er verschillende soorten streepjescodes - ook wel 1D code genoemd - zoals code 128, code 39 en interleaved 2/5.Daarnaast zijn er de 2D codes, zoals de QR en datamatrix code. Als u de juiste barcodetaal kiest, kunt u sneller en nauwkeuriger scannen.
EAN-13. Wordt het artikel (of handelseenheid) in de winkel aan de kassa gescand? Gebruik dan het EAN-13 symbool, dit is de meest gebruikte barcode.
De meest gebruikte barcode bestaat uit 13 cijfers. Van deze dertien cijfers zijn de eerste drie cijfers de landcode van de uitgevende GS1 organisatie. Het laatste getal is altijd een controlecijfer. Dan blijven er 9 cijfers over.
Dit is zo'n streepjescode. De eerste twee cijfers, de 8 en 7, staan voor het land waarvan het product afkomstig is. De acht en zeven staan voor Nederland. Dan volgen er 5 cijfers die staan voor het bedrijf waar een product vandaan komt: De bedrijfscode.
Om je producten van barcodes te voorzien bestaan er twee mogelijkheden. Als product owner of verkoper op bol.com en Amazon, hebben jouw producten een uniek identificatienummer nodig. Hiervoor is een Global Trade Item Number (GTIN) of European Article Number (EAN) vereist, wat je bij GS1 kan aanvragen.
Een QR-code scannen met de Camera-app
Open de Camera-app vanaf het beginscherm, het bedieningspaneel of het toegangsscherm. Selecteer de camera aan de achterzijde. Houd je apparaat zo vast dat de QR-code verschijnt in de zoeker in de Camera-app. Je apparaat herkent de QR-code en geeft een melding.
Streepjescode maken
Op het internet zijn allerlei gratis tools te vinden om streepjescodes te genereren. Een voorbeeld hiervan is https://www.barcode-generator.de/nl/simple-generator-voor-alle-barcodes. De codes die je bedacht hebt kan je hier invoeren en er streepjescodes van laten maken.
Download en installeer een QR-scanner app uit de Google Play Store, zoals bijvoorbeeld Google Lens. Open de geïnstalleerde app. Richt de camera van je telefoon op de QR-code. Wacht tot de app de code detecteert en de inhoud weergeeft of de actie uitvoert die aan de QR-code gekoppeld is.
Een barcode identificeert producten met een unieke cijferreeks. Dit betekent dat een GS1-code (EAN, GTIN) een unieke combinatie van cijfers is die onder de barcode staat.
Een streepjescode is als volgt opgebouwd : de eerste twee (of drie) cijfers geven de landelijke EAN-organisatie aan. Producten van Nederlandse bedrijven worden aangeduid met de cijfers 87, Belgische en Luxemburgse producten met de cijfers 54.
De meest voorkomende zijn: De ingevoerde data bevat een typefout. De kwaliteit van de QR code is slecht. Je scant de QR code met een app; dit werkt vaak niet en je kan QR codes makkelijk met de camera scannende.
Een barcode is een vertaling van cijfers en letters naar streepjes. Deze streepjes kunnen door een scanner met rode laserstralen worden gelezen. Wanneer je een barcode gebruikt, dan is het belangrijk dat je je aan bepaalde spelregels houdt. Alleen dan kan je barcode goed en snel gescand worden.
Barcodes variëren in prijs, afhankelijk van wat voor soort barcode u wilt kopen en hoeveel barcodes u nodig hebt. Als u wilt dat alleen de streepjescodeafbeeldingen worden gemaakt (d.w.z. u hebt al een streepjescodenummer), begint de prijs bij € 20 voor één en daalt tot € 10 voor vier of meer.
Barcode scanners zijn apparaten die door middel van een lichtbron, lens en een lichtsensor verschillende soorten codes kunnen inlezen. Dit kan vanaf papier of vanaf bijvoorbeeld het scherm van een smartphone. De door diz aangeboden barcodescanner heeft een IR sensor en een lichtsensor.
Elk vak bestaat uit zes getallen. En elk getal uit zeven streepjes. Die kun je niet zien, maar ze zijn er wel. Uit de scanner komt een laserstraal.
Het is een 13-cijferige code die zich op een product onder de streepjescode bevindt.
De EAN-code bestaat in principe uit een reeks van dertien cijfers, in tegenstelling tot de twaalfcijferige UPC-code, die door middel van een barcode worden weergegeven. De scanner leest de bits door de barcode in vakjes op te delen en te bepalen welke delen wit (code 0) en zwart (code 1) zijn.
Een streepjescode is een reeks streepjes met eronder een cijfercode.Maar soms staan er ook letters of leestekens in. De cijfers zijn vertaald naar de streepjes. De streepjes en cijfers betekenen dus precies hetzelfde!
De eerste twee cijfers vormen de 'systeemcode', en staan voor het land van uitgifte. De cijfers 87 staan voor Nederland: voor de code hierboven kun je aannemen dat het hoofdkantoor van het bedrijf van product x in Nederland is gevestigd.
De barcode is nodig als je jouw producten wilt kunnen identificeren, traceren en monitoren van productie tot consument. Daarnaast zijn de codes nodig om informatie te delen met retailers.