E-sigaretten zonder nicotine mogen niet worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Het is ook verboden ze te verkopen aan volwassenen die ze zeer waarschijnlijk doorverkopen aan jongeren onder de 18. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op.
U heeft een handelsvergunning van het CBG nodig als u e-sigaretten en navulverpakkingen verkoopt die als geneesmiddel geregistreerd staan. U vraagt een handelsvergunning aan bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
U mag geen e-sigaretten verkopen aan personen van wie u niet heeft vastgesteld dat zij de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt. U hoeft de leeftijd niet vast te stellen als de koper overduidelijk ouder is dan 18 jaar. De leeftijdgrens geldt ook voor de verkoop van navulverpakkingen of patronen.
U mag geen e-sigaretten verkopen aan personen die jonger zijn dan 18 jaar. Dat geldt ook voor de navulverpakkingen of patronen. Het maakt niet uit of er nicotine in zit. Het dampen (roken) van e-sigaretten onder de 18 jaar is niet strafbaar.
Aangenomen wordt dat een 36mg e-sigaret daadwerkelijk overeenstemt met een gewone 0.8mg sigaret. In theorie stemt het verbruik van één 16mg cartridge (1ml) overeen met het roken van één pakje van 20 gewone 0.8mg sigaretten. In de praktijk staat zo'n 16mg cartridge voor ongeveer één derde van een pakje regulars.
4 tot 7 mg / ml nicotine: licht nicotinegehalte. Dit tarief kan overeenkomen met een verstokte roker die light sigaretten van tabak gebruikt of een matige hoeveelheid standaard sigaretten, doorgaans tussen de 5 en 10 sigaretten per dag. 8 tot 12 mg / ml nicotine: gemiddeld nicotinegehalte.
De damp die ingeademd wordt bij een e-sigaret, kan schade veroorzaken aan de cellen aan de binnenkant van de longen. Deze cellen zorgen ervoor dat het immuunsysteem reageert als er virussen of bacteriën de longen in komen. Ook nemen ze zuurstof op. Deze cellen kunnen minder goed hun werk doen als ze beschadigd zijn.
Echter valt de e-sigaret sinds 1 juli 2020 wel onder het rookverbod. Dus daar waar het verboden is om te roken, is het inmiddels dus ook verboden om de elektronische sigaret te gebruiken.
“Er zitten wel degelijk gevaarlijke stoffen in de damp, die bij inademing kwaad kunnen.” Talhout somt een heel rijtje op: “Tabaksspecifieke nitrosaminen, die kankerverwekkend zijn. De nicotine die ook in de damp zit kan nog steeds hart- en vaatziekten bevorderen.
Nee, je mag een wegwerp e-sigaret niet zomaar weggooien. Er zit namelijk een batterij in verwerkt en deze moet dan ook als zodanig worden afgevoerd. Vaak zit er in een lokale supermarkt of bouwmarkt een punt waar je deze batterijen kan inleveren.
De import en het gebruik van de elektronische sigaret is officieel verboden in Turkije.
E-sigaretten produceren geen teer of koolmonoxide, twee van de meest schadelijke elementen in tabaksrook. De meeste toxische chemicaliën die in tabakssigaretten zitten, zitten niet in e-sigaretten. Dat betekent dat vapen, in vergelijking met klassiek roken, wellicht ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen kan opleveren.
Primera winkels verkopen sigaretten, shag, pijptabak, sigaren en e-sigaretten. Voor de verkoop van tabak geldt een minimum leeftijdsgrens. Tabaksartikelen mogen niet verkocht worden aan jongeren onder 18 jaar, dit is een wettelijke verplichting.
Geen e-sigaret werkt zonder e-liquid. Of dit nu in een flesje komt waarbij u zelf de clearomizer kunt vullen of in voorgevulde cartridges. Per week heeft men ca 2 a 3 flesjes per week nodig bij een normaal gebruik. Prijs per eliquid verschilt, maar er zijn eliquids te koop voor rond de 3 euro per 10 ml.
Bijvoorbeeld op de Filipijnen riskeer je 4 maanden gevangenisstraf vanwege een verbod op e-sigaretten in openbare ruimtes. In landen als Libanon, Cambodja en Vietnam is deze vorm van roken helemaal verboden. Thailand gaat zelfs nog een stapje verder, dit land heeft gevangenisstraffen tot zelfs 10 jaar opgelegd.
Wanneer je een vape wilt kopen, kun je dat het beste doen in een vape shop zoals de Dutchvapeshop.nl. Wij hebben alleen maar gecertificeerde producten in ons assortiment opgenomen, waardoor je er bij ons van verzekerd bent dat je goede en betrouwbare producten aanschaft. Al onze vapes en accessoires zijn TPD gekeurd.
Vapen is “lekkerder” dan het roken van een normale sigaret. Vooral de vele smaakjes zoals bijvoorbeeld fruit, mojito en kaneel zijn aantrekkelijk voor jongeren. E-sigaretten zijn makkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop. Aan sommige e-sigaretten is nicotinezout toegevoegd, hierdoor is de nicotine minder vies.
De meeste vapes bevatten nicotine en dat is een zeer verslavende stof. Eenmaal verslaafd aan roken, kom je daar ontzettend lastig van af. En hoe jonger een kind in aanraking komt met nicotine, des te sneller treedt die verslaving op. Jonge kinderen kunnen daar in twee tot drie dagen verslaafd aan raken.
E-sigaretten zonder nicotine mogen niet worden verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Het is ook verboden ze te verkopen aan volwassenen die ze zeer waarschijnlijk doorverkopen aan jongeren onder de 18. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt hier toezicht op.
Een e-sigaret levert een nicotine damp, van meeroken is geen sprake. En de damp blijft niet hangen of ruikt zoals tabaksrook.
De meerderheid van de mensen die nieuw zijn met vapen, hebben de neiging om over te schakelen naar een smaak die net zo lijkt op de smaak van sigaretten die ze momenteel roken.
Vapen houdt ook het gebruik van giftige metalen in. Langdurige blootstelling aan hen kan schadelijk zijn. Een nikkelallergie kan bijvoorbeeld lijken op een acne-uitbraak met alle bultjes en roodheid op de huid.
Minder ongezond dan gewone sigaret
Bij een e-sigaret komen minder schadelijke stoffen vrij dan bij een gewone sigaret, en in lagere concentraties. Naar alle waarschijnlijkheid is een e-sigaret minder ongezond dan een gewone sigaret.
Hierin vonden ze aanwijzingen dat e-sigaretgebruik het risico op symptomen van luchtwegaandoeningen verhoogt: chronisch hoesten, vorming van slijm en bronchitis. En dat vapen een negatief effect kan hebben op de cellen en de fysiologie van de longen en het immuunsysteem.