OSB 3 platen zijn beter bestand tegen vocht en zijn toepasbaar voor gebruik in beperkt vochtige omstandigheden en ruimtes met een hoge relatieve luchtvochtigheid (< 80%). Beide platen zijn geschikt voor constructieve en dragende toepassingen (vloeren, daken en wanden).
OSB is sterk, licht, duurzaam materiaal en de OSB 3 platen kunnen bovenal goed tegen vocht. Zowel OSB als Underlayment wordt vaak gebruikt voor dak-, vloer- of wandconstructies. Belangrijk is dan te letten op de dikte van de plaat.
OBS platen waterbestendig
De watervaste lijm maakt de OSB platen redelijk watervast. Langdurige blootstelling aan regen en wind kan echter wel van invloed zijn op de kwaliteit van de platen, waardoor het raadzaam is om bij gebruik op het dak de platen te beschermen met folie.
OSB Constructieplaat
Deze platen zijn voor 95% opgebouwd uit hout en aangevuld met enkele toeslagstoffen als lijm en paraffine om te zorgen dat er een hoge vochtwerendheid ontstaat. Deze plaat is in het bijzonder ontworpen voor constructietoepassingen. OSB is niet geschikt voor permanente buitentoepassingen.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
OSB heeft grotere houtsnippers, waardoor deze platen over het algemeen een stuk sterker en buigzamer zijn. OSB is elastisch in de richting van de buitenste spanen. Daarbij komt ook nog eens dat OSB dikker is.
Voor vochtige ruimtes kun je de vochtwerende plaat van MDF gebruiken. Deze groene plaat is geïmpregneerd. Let op: deze plaat is niet geschikt voor buiten! Een ander soort MDF is de 'buig-MDF'.
Houten OSB-platen verdubbelden al in prijs, en de verwachting is dat er een verdrievoudiging aankomt. De redenen zijn divers: het wereldwijde tekort aan containers, de blokkering van het Suez-kanaal door het schip Ever Given, en het regenseizoen in de productielanden.
Is het erg als mijn haardhout nat regent? Voor het droogproces is het niet heel erg. Hout droogt van buiten naar binnen waarbij de sapstromen langzaam afsterven en drogen. Indien het hout nat regent, trekt het vocht enkel via de buitenkant iets in het hout.
Bij nat weer zet hout uit doordat het vocht opneemt. In de zomer droogt het hout en gaat het weer krimpen. Aangezien buitentoepassingen onderhevig zijn aan het weer, zal hout blijven uitzetten en krimpen. De vochtigheid en elasticiteit (de werking) zal wel iets minder worden naarmate hout ouder wordt.
OSB of Underlayment op het dak? Voor een plat dak, kun je prima gebruik maken van beide materialen. Als je van plan bent om vaker op het dak te lopen, kun je beter Underlayment gebruiken, omdat het materiaal sterker is.
Zowel massief hout als plaatmateriaal zijn geschikte materialen voor in de badkamer. Een badkamermeubel van massief hout bestaat volledig uit hout. Voor in de badkamer is tropisch hardhout het meest geschikt, omdat deze soort goed kan tegen vocht. Denk dan aan teak, merbau of jatoba.
Voor een vochtige ruimte, zoals een badkamer, raden we aan om tropisch hardhout te gebruiken. Deze houtsoort is beter geschikt voor een vochtige ruimte dan fijnere houtsoorten zoals eiken, kerselaar, cedar of douglas.
Voor een schuur of overkapping wordt zowel Underlayment 18mm en OSB 3 platen toegepast. Underlayment heeft een mooier, gladder uiterlijk met houtstructuur. Let er wel op dat de platen droog blijven. Wanneer houten constructieplaten vochtig zijn en vochtig blijven, kan er op den duur schimmelvorming optreden.
OSB is niet gegarandeerd dampdicht.
De eigenschappen van OSB
Door dit productieproces heeft OSB-plaatmateriaal een aantal unieke eigenschappen. Zo zullen deze platen bijvoorbeeld niet kromtrekken onder invloed van vocht, wat bij massief hout wél kan gebeuren. OSB board zal ook minder snel buigen dan bijvoorbeeld MDF en spaanplaat.
OSB-3 is geschikt voor toepassingen met een tijdelijk verhoogde luchtvochtigheid. OSB staat voor “Oriented Strand Board”. OSB is een constructieplaat opgebouwd uit hoofdzakelijk zogenaamde chips van naaldhout. De plaat is opgebouwd uit drie lagen chips, die doelgericht gestrooid worden.
De meest populaire plaat voor buiten is de Okoume multiplex plaat. Deze plaat heeft een prachtige opbouw. De houtsoort is daarnaast ook nog beter geschikt voor buitentoepassing. Okoume laat zich makkelijk schilderen en verzagen.
Gelukkig is er een oplossing waarmee het multiplex als geheel, net als massief hout, kan worden beschermd tegen vocht. Die oplossing heet Woodcon.
Rekenend met de karakteristieke sterkte en stijfheid van OSB/2bij 18 mm dikte (bron: houtinfo.nl) zal de plaat ca. 400 kg kunnen dragen.
Doordat de platen van licht populierenhout worden gemaakt, zijn ze licht in gewicht en daarom ideaal om te gebruiken. De zijkanten kunnen helaas wel snel splinteren, daarom is het raadzaam om deze af te werken met bijvoorbeeld latjes. Spaanplaat kan slecht tegen vocht en is dus vooral bedoeld voor binnengebruik.
Volgens mij is het altijd de kant met de kleinste voeg die in het zicht komt.... en deze is ook de fijnste kant.
De dichtheid van de platen is +/- 650 kilo per kuub (m3). De standaard spaanplaat is geschikt voor binnen toepassing en kan slecht tegen vocht.