Slikken, spugen of spoelen? Gebaseerd op de hiervoor beschreven risico's van hoge doseringen aan fluoride, is het advies om de tandpasta na het poetsen niet door te slikken. Mocht dit af en toe en/of in kleine hoeveelheden gebeuren, is dit niet schadelijk.
Geen schadelijke bijwerkingen
Het kan geen kwaad als kinderen bij het poetsen tandpasta doorslikken. In de aanbevolen dosering treden geen bijwerkingen op.
Van de lage concentraties in de tandpasta wordt je niet direct ziek, maar op de lange termijn heeft het zeker invloed op de gezondheid. Na verloop van tijd kan dit tot ziekte leiden. Mensen die teveel fluoride in 1 keer binnenkrijgen, krijgen vaak buikpijn en worden misselijk.
Wanneer er 75 mg fluoride (¾ - 1 tube fluoridetandpasta) of meer binnen korte tijd wordt ingenomen, moet het slachtoffer zo snel mogelijk naar het ziekenhuis worden gebracht om zo nodig de maag leeg te laten pompen en te laten spoelen. De hoeveelheid van 75 mg fluoride kan dodelijk zijn voor een kind.
In de gebonden vorm is fluoride niet meer giftig. Fluoride is in het lichaam een onderdeel van de tanden en botten. Tanden zijn door de opname van fluoride uit de voeding beter bestand tegen tandbederf. Een ander woord voor tandbederf zijn cariës of gaatjes.
Het inslikken van een klein beetje tandpasta is niet erg. Soms kan het nuttig zijn zonder tandpasta te poetsen. Smeer dan na de poetsbeurt met uw vinger wat fluoridetandpasta op de tanden. Zo brengt u toch fluoride op de tanden aan.
Ook kunnen er vlekken op je tanden ontstaan als je lange tijd veel fluoride inslikt. Als je tandpasta uitspuugt na het tandenpoetsen, krijg je niet zulke grote hoeveelheden fluoride binnen. Ook is het niet erg als je een keer per ongeluk tandpasta doorslikt. Jonge kinderen slikken wel vaak tandpasta in.
Slikken, spugen of spoelen? Gebaseerd op de hiervoor beschreven risico's van hoge doseringen aan fluoride, is het advies om de tandpasta na het poetsen niet door te slikken. Mocht dit af en toe en/of in kleine hoeveelheden gebeuren, is dit niet schadelijk.
Manieren om te detoxen van fluoride
Ook jodium kan de uitscheiding van fluoride via de urine stimuleren. Een andere manier om fluoride kwijt te raken is door te zweten, aangezien fluoride samen met vele andere toxische stoffen, zoals zware metalen, wordt uitgescheiden via zweet.
Als je echt de beste tandpasta wilt, dan is deze Prodent Cool Mint tandpasta voor jou. Deze tandpasta kwam als beste uit de test van de consumentenbond en dat is natuurlijk niet voor niets! Als je met deze tandpasta poetst, dan hoef je je alvast geen zorgen meer te maken over een frisse adem.
Vaak worden dan tandpasta's aanbevolen met chloorhexidine (doorgaans afgekort tot CHX). Dit is een stof die heel sterk bacteriedodend werkt, met als gevolg dat de opgebouwde tandplak wordt afgebroken en er weinig nieuwe meer bijkomt.
Algemene gezondheidsproblemen
Volgens een recente studie kan dit onze bloedsomloop, gewrichten en vitale organen beschadigen en kan het ook ernstige hartproblemen veroorzaken of zelfs de ziekte van Alzheimer helpen veroorzaken5.
Welke aspecten zijn dat? 4 De goedkoopste tandpasta kost 60 cent. De duurste tandpasta kost €5,-.
Hoeveelheid fluoride maakt het verschil
Alhoewel fluoride je tanden kan beschermen, is het voor de rest van je lichaam minder gezond. In kindertandpasta is de hoeveelheid fluoride lager dan in tandpasta voor volwassenen, juist omdat kinderen hun tandpasta nog wel eens willen doorslikken.
De Hoge Gezondheidsraad heeft de hoeveelheid tandpasta die kinderen best gebruiken, bepaald. Jonge kinderen moeten hun tanden poetsen met tandpasta die 1.000 ppm (parts per million) fluoride bevat. Voor kinderen tot twee jaar gaat het om 0,125 gram tandpasta per poetsbeurt.
Is tandpasta veilig te gebruiken? Bij normaal gebruik is tandpasta veilig. Als je langere tijd veel tandpasta inslikt, kan je te veel fluoride binnenkrijgen. Hoge hoeveelheden fluoride kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.
Naast positieve effecten op de hardheid van gebitselementen heeft fluoride helaas ook nadelen. Zo kan een overmatig gebruik verkleuringen op tanden en kiezen veroorzaken. Dit wordt fluorose genoemd. Bij een eenmalige overdosering komt er veel te veel fluoride in het lichaam en dit kan een heftige reactie opleveren.
In kraanwater zit voornamelijk puur water (H2O) en daarnaast allerlei natuurlijke elementen . Denk dan bijvoorbeeld aan mineralen als natrium, kalium en magnesium. Deze stoffen bepalen voor een groot deel de smaak en de hardheid van drinkwater.
De Consumentenbond heeft in een onderzoek tandpasta's van verschillende merken met elkaar vergeleken. Ze keken hierbij onder meer naar de prijs, de hoeveelheid fluoride, de schurende werking en de vlekverwijdering. En onze Kruidvat Active Fluor Cool Mint tandpasta is daarbij uitgeroepen tot Beste Koop!
Tandpasta heeft doorgaans een houdbaarheid van twee jaar vanaf de productiedatum, die te vinden is aan het einde van de tube. Dit is vooral gericht op tandpasta's die fluoride bevatten, omdat het het belangrijkste ingrediënt is voor het voorkomen van gaatjes en het versterken van verzwakt glazuur.
Het gebruik van fluoride speelt op jonge leeftijd al een belangrijke rol in de dagelijkse verzorging van het gebit. Wat is fluoride? Fluoride is een stofje dat het glazuur van de tanden op een veilige en effectieve manier steviger maakt. Dit is nodig om eventuele gaatjes te voorkomen.
De meeste voedingsmiddelen – behalve water – smaken vies wanneer je net je tanden hebt gepoetst. Door het schuimmiddel in de tandpasta wordt alles wat bitter is, nog bitterder voor je smaakpapillen – vooral sap, limonade, snoep en fruit, omdat die over het algemeen meer suiker bevatten dan andere voedingsmiddelen.
De belangrijkste 'functie' van fluoride is gebitsbescherming. In lage dosering zou fluoride volgens verschillende onderzoeken de kans op tandproblemen, zoals tandbederf en gaatjes, verminderen.
Even een verlossend antwoord voor jou: Poets je tanden met geeft niet wat voor tandpasta en ga dan een sinaasappel eten of sinaasappelsap drinken. Het is altijd een smerige smaakcombinatie.