Om uw caravanmover accu op te laden, sluit u het netsnoer aan op een 230V stopcontact. Tijdens het opladen licht het rode LED lampje op de behuizing op. Dit lampje verspringt van rood naar groen zodra de accu volledig is opgeladen.
Accu opladen
Dat kan via de dynamo van je auto, als je auto en caravan een goed werkende constante stroomvoorziening hebben. Je kunt ook een zonnepaneel op je caravandak monteren als duurzame lader. Soms wordt er door de fabrikant een acculader bij de caravan geleverd.
Loodaccu's moeten in principe altijd volledig opgeladen worden opgeslagen. Ze moeten op een koele, droge plaats worden bewaard (te hoge temperaturen kunnen volledig opgeladen accu's ernstiger beschadigen dan lage temperaturen). Om de twee maanden dient de accu te worden bijgeladen (24h opladen).
Een batterij of accu kan door een oplader met een vast vermogen (bijvoorbeeld 4 A) worden opgeladen tot deze vol is. Dit is het normale opladen. Ook is het mogelijk om vooral accu's op een andere manier op te laden, namelijk met behulp van een druppellader.
De auto accu op een acculader aansluiten? Om de accu volledig op te laden bent u tussen de 9 en 12 uur kwijt. Beter is het om gewoon een halfuur met de auto te gaan rijden. Hiermee voorkomt u dat u de auto gedurende een halve dag niet kunt gebruiken.
Een volledig lege accu kan het best weer tot leven gewekt worden door 'm heel langzaam te laden met een druppellader. Dan is de kans het grootst dat de accu inwendig het weet te overleven. U zou desnoods de gedemonteerde accu door uw garage 'n dag en nacht langzaam kunnen laten laden.
Om de afname van de capaciteit te compenseren is het belangrijk om de accu rustig af te laten koelen. Snelladen zorgt voor meer warmte dan langzaam laden, waardoor het nodig is om de accu rustig af te laten koelen. Daarom gaat vanaf 80% automatisch het snelladen uit en gaat het opladen een stuk langzamer.
Een goede regel is dat de lader ongeveer 20%-30% van de capaciteit van de accu moet laden. Voorbeeld je hebt een accu van 12 Volt 7 Ah, dan mag de lader een capaciteit hebben van 1,4- 2,1 Ah. Iets meer of minder mag natuurlijk wel.
Een oplaadbare batterij kan een bepaald aantal keer opgeladen worden, dit wordt ook wel de laadcycli genoemd. Het aantal laadcycli is per batterij en merk verschillend. Gemiddeld kan een AA of AAA NiMH batterij ongeveer 500 keer herladen worden.
Hoe lang een caravan accu ongeveer meegaat
de kwaliteit van de accu, hoe vaak de accu wordt gebruikt en hóé u de accu gebruikt. Gemiddeld wordt er een levensduur van zo'n 4 tot 8 jaar geschat voor een accu.
Tijdens de grote vergelijkings- test van 2012 (KCK 10) bleek dat het stroomverbruik van movers kan varië- ren van 30 tot zo'n 120 ampère. In extreme situaties, zoals ploegen door mul zand, lopen de continu-waarden soms op tot boven de 170 A.
Als beste accu voor een caravan mover wordt steeds vaker de lithium LiFePO4 accu genoemd.
De beladen caravan mag niet zwaarder zijn dan 75% van het gewicht van de beladen auto. Verder geldt: hoe zwaarder het trekkende voertuig en hoe lichter de caravan, des te beter de combinatie zich houdt op de weg. De truc is dan ook om eerst de ruimte in de auto te benutten, voordat je de caravan vol pakt.
De levensduur van een mover ligt grofweg tussen de 7 en 10 jaar, maar is afhankelijk van het merk en het model, de degelijkheid van het product, een goede montage en hoe intensief en hoe vaak de mover gebruikt wordt.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Opladen tot 100 procent leidt dus tot veel meer slijtage dan opladen tot 70 of 80 procent. Daarnaast is het schadelijk voor je batterij om te blijven doorladen nadat de 100 procent is bereikt.
Met een lading van tussen de 20% en 80% presteren accu's optimaal en kun je de levensduur van je batterij verlengen. De meeste opladers die je krijgt bij aanschaf van je smartphone sluiten zelf de stroomafvoer af wanneer de batterij voor 100% is opgeladen.
Dit heeft verschillende oorzaken. Denk maar eens aan een auto die lange tijd niet wordt gebruikt, waardoor de accu langzaam leegloopt.Maar ook andere oorzaken zoals de laadspanning of ontlading zijn de boosdoener. De accu opladen is één ding, voorkomen dat het opnieuw gebeurt is net zo belangrijk.
De eenvoudigste manier om te weten hoeveel er nog in een accu zit is een accumeter. Deze sluit u aan op de + en - pool van de accu. Met behulp van een aantal LED's (rood-oranje-groen) krijgt u dan een grove indicatie. Een nauwkeuriger gereedschap om dit te bepalen is een multimeter (voltmeter).
Voltage. Allereest het voltage, het voltage van de acculader moet hetzelfde voltage zijn als van de accu. Als je beschikt over een 12V accu heb je ook een 12V acculader nodig. Hetzelfde geldt voor een accu van 6V, 24V, 36V of 48V.
Je steekt een druppellader in een stopcontact en sluit hem vervolgens aan op de batterijen.De oplader zet vervolgens de elektriciteit om in stroom die in de batterijen kan worden opgeslagen. De batterijen halen langzaam energie uit de opladers, waardoor de kans op schade wordt beperkt.
4. Laat je telefoon nooit de hele nacht opladen. Veel mensen stoppen voor het slapen hun telefoon in de lader, en halen hem er na het opstaan er weer uit. Hierdoor slijt de batterij snel, omdat je telefoon constant van 99% weer naar 100% gaat.
Snel opladen kan handig zijn als je snel wat extra batterijvermogen nodig hebt, maar als je de tijd hebt, is langzaam opladen vaak beter voor de batterij. Onthoud dat de batterijprestaties na verloop van tijd sowieso zullen afnemen, ongeacht hoe je de telefoon oplaadt.
Laadtijd in het kort:
4,5 tot 13 uur via een laadpaal thuis (11 - 3,7 kW)2 tot 4,5 uur via een openbare laadpaal (22 - 11 kW)12 tot 58 minuten via een snellader (250 - 50 kW)