Er is aluminiumfolie en magnetronfolie. Aluminiumfolie kun je niet gebruiken als je de magnetronfunctie gebruikt. Magnetronfolie is kunststoffolie met (soms) kleine damp-gaatjes. Die kun je altijd gebruiken met de magnetronfunctie (maar weer niet in een combi-oven-functie).
Transparante folie in de magnetron
Daarom is het gebruikelijk om te denken aan verwarming in de magnetron met doorzichtig foliepapier. Maar, u moet ervoor zorgen dat het filmpapier bestand is tegen hoge temperaturen voordat je het in de magnetron zet.
In magnetronfolie zitten al kleine gaatjes geprikt waardoor de hete lucht weg kan, maar dat is bij vershoudfolie niet het geval. "Dan moet je er zelf gaatjes in prikken als je eten in de magnetron verhit. De gaatjes in de folie zorgen ervoor dat de overtollige waterdamp zich niet ophoopt onder de folie."
Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan. Die vonkjes vormen een groot risico.
De meeste metalen voorwerpen mogen niet in de magnetron
Aluminiumfolie, een vork, een bord met een metalen sierrand of een pan mag nooit in de magnetron.
Het kan niet worden gebruikt op warm voedsel, voor het koken in ovens, pannen of bij hoge temperaturen.
Huishoudfolie, trekfolie, rekfolie, krimpfolie, vershoudfolie, (soms – ten onrechte: cellofaan): allemaal verschillende namen voor een dun laagje kunststof, meestal polyetheen, op rol, dat we gebruiken in de keuken voor het afdekken van etenswaren.
Het gebruik van een magnetron wordt afgeraden, net als het schudden met het flesje.
Ja, alle vershoudbakjes zijn geschikt voor in de magnetron (tot 120° C, deksel eraf). Let op: Het deksel altijd los erop of geheel verwijderen, zodat stoom kan ontsnappen! Pas op met voedingsmiddelen die veel vet, olie, suiker of tomaten(saus) bevatten.
De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer. Dit maakt het naast horeca gebruik ook ideaal voor huishoudelijk gebruik, etensresten kunnen eenvoudig worden bewaard in deze bakjes, het bakje kan vervolgens de koelkast in.
Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns. Alle apparaten zijn veiliger als u ze schoonhoudt. Maar pas op, water kan kortsluiting veroorzaken.
Bakpapier kan temperaturen tot 220°C aan. Wil je daarboven gaan, gebruik dan aluminiumfolie. Als je groenten op een lagere oventemperatuur wil roosteren, kan je allebei gebruiken, maar kies in het geval van aluminiumfolie voor een variant met antikleeflaag.
Vershoudfolie koud bewaren
Door schuring die wordt gecreëerd tijdens het afrollen van de vershoudfolie, ontstaat er op bepaalde plekken statische elektriciteit. Dit zorgt ervoor dat de folie aan onze handen en aan de rol blijft plakken.
Huishoudfolie is een folie van kunststof, doorgaans polyetheen, die wordt gebruikt om eten af te dekken om het tegen uitdrogen te beschermen als het wat langere tijd moet worden bewaard, bijvoorbeeld als het eten van tevoren is klaargemaakt of als er wat over is gebleven.
Huishoudfolie is doorzichtig plastic, waarmee je net als met aluminiumfolie eten kunt afdekken. De functie lijkt dus op die van alumiumfolie. Allebei kun je gebruiken om dingen vers te houden. Hoewel, als het om het milieu gaat, kun je natuurlijk beter een (Tupperware) bakje gebruiken met een deksel.
Groenten roosteren
Bakpapier kan namelijk geen temperaturen boven de 220 °C aan en aluminiumfolie wél. Wanneer je groenten roostert komt het nog weleens voor dat je op een hogere temperatuur roostert. Met aluminiumfolie zit je in dit geval altijd goed!
Cpet is een plastic dat bestand is tegen zeer hoge en lage temperaturen, het bereik loopt van ongeveer +220 graden tot -40 graden. Van dit materiaal worden ovenbestendige menubakken gemaakt. Ideaal dus als verpakking voor warme maaltijden die de klant thuis in de oven kan bereiden.
Opvallend, want vershoudfolie mag je niet verhit- ten. De dunne folie, gemaakt van het plastic polyethyleen, smelt en krimpt dan. Bij magnetronfolie gebeurt dat niet, dat is speciaal voor gebruik in de magnetron.
Nee, aluminiumfolie is af te raden. Wel kunt u eventueel tot bepaalde temperaturen bakpapier gebruiken.
Het enige dat je doet met deze techniek is je telefoon (en mogelijk je oven) vernielen. De iPhone bestaat voor een deel uit metaal en dat mag nooit in de magnetron. In het beste geval gaat de iPhone niet meer aan, in het slechtste geval krijg je een kleine explosie waardoor je magnetron ook bij het huisvuil kan.
Een knetterend geluid
Controleer of je niet per ongeluk een vork of zilveren lepel in je magnetron hebt gestopt. Voorwerpen van edelmetaal mag je niet in een magnetron gebruiken. Ze veroorzaken vonken en knetterende geluiden en kunnen de magnetron beschadigen. Plaats ook geen geëmailleerde bakplaat in de magnetron.