Wat moet je doen als je onterft bent?

Als u als kind bent onterfd door uw vader of moeder kunt u uw legitieme portie bij diens erfgenamen (volgens het testament) opeisen. Op grond van de wet dient u dit op verzoek van de erfgenamen binnen een redelijke termijn te doen, en in ieder geval binnen vijf jaar na overlijden van de erflater.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op teamadvocaten.nl

Hoe kom je erachter of je onterfd bent?

Hoe weet ik of een ouder mij heeft onterfd? Als uw ouder u heeft onterfd, staat dit in het testament van uw ouder. U kunt bij het Centraal Testamentenregister (CTR) vragen welke notaris het testament bewaart. De notaris kan u een kopie geven van een deel van het testament.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Heeft een onterfd kind recht op het huis?

Een onterfd kind heeft geen recht op goederen, maar alleen op geld. Het onterfde kind heeft dus geen recht op het huis of de inboedel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nunotariaat.nl

Kun je je kind 100% onterven?

U kunt uw kind echter nooit voor 100% onterven. Dit komt omdat een kind altijd aanspraak kan maken op de legitieme portie. Dat is de helft van het deel waar uw kind normaal gesproken ontvangt. Een testament heeft geen invloed op de legitieme portie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtplan.nl

Wat zijn de rechten van een onterfd kind?

Als onterfde echtgenoot heeft u inderdaad geen rechten meer, ook niet op een legitieme portie. Als onterfd kind heeft u wel rechten: Recht op inzage in de financiën van de overledene. Recht op de legitieme portie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op achmearechtsbijstand.nl

ONTERFD? Wat nu? Wat zijn je rechten en mogelijkheden

45 gerelateerde vragen gevonden

Hoe wordt een erfenis uitbetaald?

Over de nalatenschap moet je namelijk in de meeste gevallen belasting afdragen. Daarna moeten alle rekeningen betaald worden, bijvoorbeeld voor de notaris, de executeur en eventuele rechtbankkosten. Het geld dat overblijft, wordt vervolgens uitbetaald aan de erfgenamen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dela.nl

Hoeveel kost het om je te laten onterven?

Het verwerpen van een erfenis gaat via de rechtbank. Je moet hiervoor een schriftelijke verklaring afleggen bij de rechtbank. Dat kost ongeveer 134 euro (2022).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dela.nl

Kun je onterven aanvechten?

Iedereen die belang heeft bij een erfenis kan een testament aanvechten. Het beste doet u dit met een advocaat die gespecialiseerd is in erfrecht. Hij of zij kan u helpen om het testament nietig te laten verklaren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtshulp.nl

Kan je zomaar onterft worden?

U kunt uw echtgenoot en uw kinderen in een testament onterven. Uw kinderen hebben wel een speciale positie in het erfrecht. Zo hebben zij altijd recht op een bepaald deel van de erfenis van hun ouders.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Heeft onterfd kind recht op inzage testament?

Als je bent onterfd, heb je alleen recht op inzage van het onderdeel van het testament waarbij je een belang hebt. Dat is dus meestal alleen het onderdeel waaruit blijkt dat je bent onterfd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doehetzelfnotaris.nl

Wat is het minimum dat je kan erven?

Hoeveel ieder kind individueel krijgt, hangt af van het aantal kinderen: zijn er twee kinderen, dan krijgen ze elk minimaal 1/4de van de nalatenschap. Zijn er vier kinderen, dan krijgen ze 1/8ste.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op jubel.be

Hoe snel weet je of je erfgenaam bent?

In een testament kan zijn vastgelegd wat er na overlijden met de bezittingen van de overledene zal gebeuren, maar dit is niet wettelijk verplicht. Wanneer er geen testament is, bepaalt de wet of u erfgenaam bent en op welk deel u recht heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op westlandpartners.nl

Kan je altijd je kindsdeel opeisen?

De kinderen hebben een bijzondere positie in het erfrecht. Ook als de ouder in zijn of haar testament heeft vastgelegd dat je onterfd wordt, mag je een deel van de erfenis opeisen. Dit deel heet de legitieme portie en bestaat alleen uit geld, nooit uit spullen van de overledene.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dela.nl

Hoe zit het met het kindsdeel bij een erfenis?

Kinderen hebben recht op een deel van de erfenis van hun overleden vader of moeder als geen testament is gemaakt, het kindsdeel, maar zij krijgen dat deel nog niet meteen. De gehele erfenis gaat namelijk naar hun andere ouder, de langstlevende. Het deel waar de kinderen recht op hebben, wordt omgezet in een geldbedrag.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op stellicher.nl

Heb je altijd recht op je legitieme portie?

De legitieme portie is de helft van het erfdeel waar kinderen recht op zouden hebben als er geen testament was. Je kunt als ouder je kind dus nooit helemaal onterven, een kind houdt altijd zijn/haar recht op de legitieme portie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nunotariaat.nl

Waarom kun je een kind niet onterven?

Wettelijk gezien is het niet mogelijk om kinderen volledig te onterven. Kinderen hebben namelijk altijd recht op een geldelijk bedrag dat wij de legitieme portie van de erfenis noemen. Concreet betekent dat het volgende: stel een moeder heeft drie kinderen onder wie de erfenis zou worden verdeeld.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op erfrechtshulp.nl

Waarom zou je je kind onterven?

Uit recent onderzoek in opdracht van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie blijkt dat een misdrijf van het kind tegen een ouder de belangrijkste reden voor onterving is. Ook verslaving en een verstoorde relatie kunnen voor ouders redenen zijn om een kind uit hun testament te schrappen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op metronieuws.nl

Wat zijn de kosten van een testament?

De kosten voor een testament beginnen gemiddeld rond de 500 euro inclusief btw. De uiteindelijke kosten zijn ook afhankelijk van uw wensen en situatie. Ieder notariskantoor heeft zijn eigen prijs en service.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op notaris.nl

Wie betaalt de legitieme portie?

De erfbelasting over je legitieme portie wordt betaald door de executeur of de partner van je overleden ouder. Op het moment dat je jouw deel krijgt, ontvang je dus een netto bedrag omdat de erfbelasting er al af is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op infotaris.nl

Is een testament openbaar?

De inhoud van een testament blijft geheim (tenzij de erflater zelf aan anderen vertelt wat er in staat). Komt iemand te overlijden dan wil je weten óf er een testament is gemaakt. Je kunt dat zelf opvragen bij het Centraal Testamentenregister, maar je kunt ook een notaris vragen dat voor je te doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voorinkadvocaten.nl

Hoelang kun je een verdeling van de erfenis tegenhouden?

Verdeling erfenis tegenhouden, gegronde reden

Kan de weigerachtige erfgenaam bij de kantonrechter inderdaad de verdeling van de erfenis tegenhouden, dan kan de rechter de verdeling uitstellen voor een periode van 3 jaar. Soms kan het langer duren dan één termijn van 3 jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocaat-kosten.nl

Wie langst leeft erft alles?

De “langst-leeft-al clausule” houdt in dat Erna alles krijgt, daar waar de kinderen niets zullen ont- vangen en dus ook niet zullen moeten betalen. Erna zal slechts successierechten betalen op de ene helft van het gemeenschappelijk vermogen. De andere helft is namelijk reeds van haar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op argusadvocaten.be

Hoe voorkom je dat je schulden erft?

Als er meer schulden in de erfenis zitten dan bezittingen (baten), is er sprake van een negatieve nalatenschap. U erft dan schuld. Wilt u dit voorkomen, dan kunt u de erfenis beneficiair aanvaarden. U accepteert dan de erfenis alleen als deze positief is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Wie betaalt schulden na overlijden?

Na het zuiver aanvaarden van de erfenis heeft u recht op alle bezittingen van de overledene. Maar u bent ook aansprakelijk voor alle schulden. Zelfs als die schulden bij elkaar meer bedragen dan de bezittingen (negatieve nalatenschap). U moet dan met uw eigen vermogen de overgebleven schulden betalen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Populaire vragen

  Vorige artikel
Hoe gezond is bakpapier?
Volgende artikel  
Hoe lang duurt met gala?