Mensen met HSP hebben ook vaak moeite om grenzen te stellen. Dit durft u niet goed, waardoor u nog wel eens over uw grenzen heen gaat. Dit is vooral gevaarlijk voor iemand met de combinatie van HSS en HSP.
Veel hooggevoelige personen hebben moeite met andere plekken, slapen in een ander bed, ontbijten in hotels, andere omgeving, ander geuren, prikkels, energie. Ze slapen slecht, worden moe, hun darmen reageren.
Een zogenaamde HSP (Highly Sensitive Person of hoogsensitief persoon) is iemand die gevoeliger is voor indrukken en prikkels dan gemiddeld. Hij of zij neemt subtielere nuances waar in de lichaamstaal en stemmingen van anderen en is gevoeliger voor licht, geuren en geluiden.
Mensen met hooggevoeligheid voelen zich vaker aangetrokken tot creatieve beroepen in een niet-competitieve omgeving, zoals kunstenaar, auteur, muzikant, fotograaf, interieurvormgever, mode- of juweelontwerper, grafisch vormgever,… Bekijk alle creatieve jobs.
Hoogsensitiviteit is aangeboren, je hebt het voor het leven, net zoals de kleur van je ogen of je huidtype. Je kan niet op een bepaald moment hoogsensitief worden als je het voorheen niet was. Het verdwijnt ook niet. Je kan je wel bewust worden van je hoogsensitiviteit en jouw 'handleiding' leren kennen.
Hooggevoelige personen worden vaak als prettige vrienden ervaren. Zo zijn ze over het algemeen zorgzaam en attent. Toch is juist vaak deze groep die teleurgesteld raakt in hun vrienden.
Gevoeligheid voor prikkels
HSP-ers nemen intenser en gedetailleerder waar. Prikkels komen sterker binnen. Deze prikkels kunnen allerlei soorten prikkels zijn: Licht, geluid, smaak, aanraking, maar ook pijn, sfeer, emoties, sociale prikkels en bijvoorbeeld het hongergevoel of een snellere hartslag.
Dit wil zeggen: hoogsensitieve mensen denken langer en dieper na over vraagstukken en belichten het van alle kanten. Dit betekent ook dat HSP'ers dingen te complex kunnen maken en de neiging hebben om te piekeren.
Je denkt diep over dingen na.Je handelt gewetensvol.Je weet of voelt vaak wat je nodig hebt.Je bent geneigd tot overanalyseren zoals denken in doemscenario's.
HSP is erfelijk en wordt vooral autosomaal dominant overgedragen. Dit wil zeggen dat elk kind van een man of vrouw met HSP 50% kans heeft om deze ziekte ook te ontwikkelen. De ziekte kan ook autosomaal recessief overgedragen worden, waarbij beide ouders drager zijn en een kind 25% kans heeft om de ziekte te krijgen.
Herkennen van emoties en gevoelens
Het erkennen van emoties en gevoelens is voor mensen met autisme erg lastig. Een hooggevoelig persoon voelt stemmingen en emoties juist goed aan. Dat geldt ook voor het waarnemen van onbewuste signalen, zoals lichaamstaal. Mensen met autisme gaan af op wat je ze vertelt.
Tijdens de slaap heeft het brein de tijd om de ervaringen van de dag te verwerken en op te slaan. Voor hoogsensitieve kinderen, die de wereld intenser beleven dan hun leeftijdsgenoten, is slaap essentieel. Deze kinderen nemen meer informatie in zich op, en het kost hun hersenen veel energie om alles te verwerken.
Aron omschrijft een hoogsensitief persoon als iemand die sterker geprikkeld wordt dan een niet hooggevoelig persoon. Hoogsensitiviteit is geen psychische klacht, maar een persoonlijkheidskenmerk. Mensen die zich hierin herkennen zouden gevoeliger zijn voor omgevings-, sociale en emotionele prikkels.
je wordt meer dan gemiddeld geraakt door kunst of muziek; je wilt anderen graag helpen, en vergeet hierbij soms jezelf; je bent sneller stressgevoelig, waardoor je minder goed onder druk presteert of als je geobserveerd wordt; je hebt meer dan gemiddeld rust, orde en regelmaat nodig om in balans te blijven.
HSP en artsen
Het komt dan ook voor dat er niet-aangepaste therapieën of medicatie voorgeschreven worden om bepaalde kenmerken te beheersen of zelfs helemaal te onderdrukken. Daarom is het zo belangrijk om correcte informatie over hoogsensitiviteit te verspreiden, zowel in de hulpverlening als in de brede samenleving.
Omdat jij hoogsensitief bent heb je vaker lichamelijke klachten zoals hoofdpijn/migraine, vermoeidheid, buikpijn, darmklachten en spierpijn. Een hsp-er heeft vaak ook moeite met slapen en kan last hebben van duizelingen en/of oorsuizen.
Gezien hoogsensitiviteit een persoonlijkheidskenmerk is, en geen ziekte of stoornis, is er van een diagnose dus ook geen sprake. Er kan hoogstens worden vastgesteld of iemand hoogsensitief is of niet. Hoogsensitiviteit is een laagdrempelig concept dat niet meteen uitgaat van een stoornis.
Met een HSP coach leer je meer inzicht te krijgen in wat je nodig hebt, beter je grenzen aangeven en hoogsensitiveit juist als kracht ervaren. Een op de vijf mensen wordt geboren met deze gevoeligheid voor omgevingsprikkels. Het is dus niet mogelijk een diagnose te krijgen; je hébt geen HSP maar je bént het.
En door sommigen wordt het hebben van hoogsensitiviteit wel als iets benijdenswaardigs ervaren, voor autisme geldt dat niet zo. Mijn conclusie is: er zijn mensen met autisme die hoogsensitief zijn, en er zijn vast ook HSP'ers die autisme hebben!