Baby's van 4 tot 6 weken oud slapen per dag zo'n 16 tot 20 uur. De nachtslaap wordt langer (6 tot 7 uur) dan overdag en er ontstaat een dag- en nachtritme. Baby's van 6 tot 12 weken oud doen graag een dutje overdag om de 2 uur.
Als al die factoren echter goed zijn uitgelijnd, is het geheel mogelijk dat een baby al op 6 weken oud gedurende 6-8 uur achter elkaar slaapt, of zelfs langer, 's nachts. Het kan en gebeurt ook!
Doorslapen kan al vanaf 6 weken
Natuurlijk speelt hier ook de groei een rol. Kleine buikjes moeten namelijk wat groter worden om doorslapen mogelijk te maken. Dat het kan vanaf zes weken wil nog niet zeggen dat het gebeurt. Al het goede komt langzaam en dat is maar goed ook”.
Baby's hebben tot de leeftijd van 6 maanden nog geen vast slaapritme. Pasgeborenen slapen zo'n 16 tot 18 uur per etmaal, maar vaak maar 1 tot 2 uur achter elkaar. Oudere baby's hebben minder slaap nodig, maar ze kunnen 's nachts een paar minuten wakker worden, voordat ze opnieuw in slaap vallen.
Om goede slaap te waarborgen kan het enorm bijdragen als je je kindje vanaf zes weken in een ritme probeert brengen waarbij hij elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat (tussen 18.00 en 20.00 uur is 'normaal' voor een baby vanaf een week of 6) en rond dezelfde tijd 's ochtends wakker wordt.
Hoe ouder je kind wordt, hoe langer hij 's nachts slaapt. Als je baby goed op gewicht is en voldoende groeit, is het na zo'n twee maanden niet meer nodig om hem 's nachts wakker te maken voor voeding. Wil je een rustige nacht, dan is het wel handig om je baby te voeden voordat je zelf naar bed gaat.
Rond zes weken ligt vaak een huilpiek
Vanaf de leeftijd van 12 weken blijft het aantal uren huilen voor de rest van het eerste levensjaar ongeveer gelijk, gemiddeld 1-1,5 uur per dag. Het is dus normaal dat baby's huilen. Dit is een manier, net als lichaamstaal, waarop een baby iets duidelijk kan maken.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met ongeveer 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen. 3 uur: tel 3 uur op bij het moment van ontwaken uit het eerste dutje van de dag.
De eerste maanden slaapt je baby dus gemiddeld 14 tot 18 uur per dag, waarbij hij de eerste 6 weken niet veel langer dan 3 uur achter elkaar slaapt. Dit gaat 's nachts gewoon door; je baby wordt elke paar uur wakker voor een voeding. Het patroon van je baby is slapen - eten - even wakker en weer slapen.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
Baby wakker maken voor laatste voeding
Voor de laatste voeding van de dag is ons advies anders dan bij de nachtvoeding. Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt.
Hoe lang moet je doorgaan met nachtvoedingen en hoe kun je nachtvoedingen overleven tot het niet meer nodig is? Om antwoord te geven op de eerste vraag: de meeste baby hebben tot 6-8 maanden nachtvoeding nodig.Maar het kan ook eerder en soms zelfs wat langer duren.
Je zal merken dat je baby van zes weken oud steeds meer het hoofdje naar je toe zal draaien wanneer je tegen hem of haar praat. Het zou zelfs kunnen dat je baby hierop reageert door brabbelachtige geluidjes te maken! Door je vingers in het zicht van je baby te bewegen, kun je de aandacht van je baby trekken.
Veel baby's drinken nachts ongeveer 20% van de hoeveelheid melk die ze in 24 uur nodig hebben. Dit heeft met verschillende factoren te maken, bijvoorbeeld: De opslagcapaciteit in je borsten. De borsten hebben een bepaalde opslagcapaciteit en de melkproductie wordt over 24 uur verdeeld.
Baby's vanaf acht weken moeten in principe genoeg hebben aan zes voedingen per dag. U kunt ervoor kiezen om de voedingen overdag wat groter te maken dan de voeding midden in de nacht om uw baby eraan te laten wennen om 's nachts minder of niet te eten.
De meest voorkomende redenen voor het vroeg wakker worden van je baby zijn: Te laat naar bed. Te weinig slaap overdag. Te veel slaap overdag.
Je kunt de 4 uur slaap per dag bij een baby van 2 maanden het best verdelen over 3 tot 4 uur per dag. Gebruik vooral de middag om je kleine wat langer te laten slapen. Dat zal in het begin een uitdaging zijn, omdat baby's van die leeftijd vaak maar 20 tot 45 minuten slapen en dan weer wakker worden.
Een baby die tussen de één en vier maanden is slaapt per dag ook nog 15 tot 17 uur. Gemiddeld hebben baby's tot zes maanden nog behoefte aan zo'n drie dutjes per dag, eentje in de ochtend, een in de middag en nog een kort dutje in de namiddag. Dat worden er geleidelijk aan twee, van in totaal 2 tot 3 uur.
Borstvoeding geeft u op verzoek of ongeveer om de drie uur. Ook bij flesvoeding kunt u kiezen voor voeden op verzoek of ongeveer om de drie tot vier uur. Als uw baby overdag een langer dutje doet, kunt u hier vier uur tussen twee voedingen aanhouden.
Ja, een baby kan te veel slapen, of het nu een pasgeboren of een oudere baby is. Maar in het algemeen is een pasgeborene die de hele dag slaapt vaak belangrijker om op te letten dan een oudere baby die te veel slaapt, wat meestal alleen gebeurt als hij ziek is of een extra drukke dag heeft gehad.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen.
Baby's die niet zelfstandig in slaap kunnen vallen, gaan vaak direct huilen zodra je ze neerlegt om te gaan slapen. Wanneer je gaat oefenen met zelfstandig in slaap vallen, kan dit met tranen gepaard gaan.
In week 6 tot en met 8
In deze weken huilt de baby het meest. De baby huilt dan ongeveer 2-2,5 uur per dag.