Lenie van der Hoorn, Tineke Dijkshoorn en Klasina Seinstra wonnen respectievelijk in 1985, 1986 en in 1997 als snelste vrouw de Elfstedentocht. Pas ná 1997 kwam er een eigen damesklassement, waardoor de vrouwen tot op de dag van vandaag nooit officieel als vrouwelijke winnaar van de Elfstedentocht werden erkend.
25 jaar geleden won Klasina Seinstra de laatste Elfstedentocht bij de vrouwen. Dat wil zeggen: er was geen aparte wedstrijd voor vrouwen en er was geen aparte huldiging. Ze dook na afloop bij winnaar Henk Angenent in de lauwerkrans.
Elfstedentocht 1997Erik Hulzebosch (51) uit Loozen eindigde bij de laatste Friese Elfstedentocht als tweede, maar werd de grote winnaar. Hoe die dag, dinsdag exact 25 jaar geleden, zijn leven volledig op zijn kop zette. En nog steeds doet.
De twaalfde Elfstedentocht werd op 18 januari 1963 verreden en is de geschiedenis ingegaan als de zwaarste Elfstedentocht ooit.
Het beste antwoord. Nee, er zijn geen doden gevallen, wel heel veel gewonden en van de 10.000 rijders kwamen er slechts 69 aan.
Bij de twaalfde Elfstedentocht in 1963 zijn geen doden gevallen. Er zijn wat tenen afgevroren, er waren botbreuken en sneeuwblinheid. Winnaar Reinier Paping werd bij -20 graden een sportlegende en dat geldt ook voor de andere 126 schaatsers die de finish haalden.
Geen Elfstedentocht
Het lukte niet vanwege het weerbarstige weer. Er lag zoveel sneeuw op het ijs en de kwaliteit ervan was soms zo slecht, dat het er gewoon niet van kwam. Er werd wel geprobeerd om de sneeuw van het ijs te halen, maar graafmachines waarmee dat gedaan werd, zakten soms gewoon door het ijs.
Vanuit Leeuwarden schaatsen de deelnemers met de klok mee langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum om vervolgens te finishen in Leeuwarden. De snelste rijders doen ongeveer 7 uur over de 200 kilometer lange ijstocht.
De laatste keren dat de Elfstedentocht plaatsvond waren in 1985, 1986 en 1997. In 1986 schaatste ook de Nederlandse Koning mee onder de naam W.A. van Buren. De snelste tijd ooit werd neergezet door de Nederlandse professionele schaatser Evert van Benthem in 1985. Hij voltooide de 200 kilometer in 6 uur en 47 minuten.
Onder de honderden mannen en vrouwen die in de lange winter van 1890 op 1891 op eigen initiatief de tocht volbrachten, bevond zich ook sportpionier Willem 'Pim' Mulier. Hij nam het initiatief tot de eerste 'georganiseerde' Elfstedentocht. In 1909 schreef De Friesche IJsbond voor het eerst een Elfstedenwedstrijd uit.
De meeste Elfstedentochten (elf van de vijftien) werden gehouden bij ijsdikten van meer dan 25 centimeter.
Plan je eigen route voor de Fiets Elfstedentocht
De Elfstedentocht voor schaatsers begint en eindigt officieel in Leeuwarden. Zij gaan met de klok mee naar Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker, Dokkum en weer Leeuwarden.
Zodra je bent ingeloot krijg je informatie over de betaling van het inschrijfbedrag, € 25,00 per stempelkaart. De inschrijving is pas definitief wanneer het volledige inschrijfbedrag is ontvangen door de Fietselfstedentocht.
Reglement Fietselfstedentocht
De Fietselfstedentocht is een toertocht en geen wedstrijd. Deelnemers dienen op de dag van de tocht de 16-jarige leeftijd te hebben bereikt. Deelname op fietsen met hulpmotor/trapondersteuning is niet toegestaan.
Voor het bevaren van de gehele Elfsteden route bevelen wij minimaal een week bootverhuur aan. Bij aankomst krijgt u van ons informatie over de route met leuke tips. Aan boord staat een Fries welkomstpakket om alvast de sfeer te proeven. Om de Elfstedentocht te varen raden wij een minimale huurperiode van 7 dagen aan.
De Elfstedentocht (Fries: Alvestêdetocht) is een bijna 200 kilometer lange schaatstocht over natuurijs die wordt georganiseerd door de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden. Vanwege de afstand en vanwege het heroïsche karakter wordt de Elfstedentocht ook wel "De Tocht der Tochten" genoemd.
Ondanks de hogere wintertemperaturen, werden er in de laatste twee decennia toch nog drie Elfstedentochten gereden. Uitgaande van de 15 verreden Elfstedentochten in de 20e eeuw is dat precies het aantal dat we statistisch gezien mogen verwachten in die periode.
Er zijn tot nu toe 15 officiële Elfstedentochten geschaatst. Twaalf wedstrijden kenden één winnaar, bij twee tochten waren er meerdere winnaars en bij de Elfstedentocht van 1956 werd er geen winnaar aangewezen, omdat er vijf schaatsers gezamenlijk de finish over gingen.
Opnamen. Opnamen voor de film werden gemaakt in Kemi (Finland), Litouwen, Letland, Biddinghuizen en in de Friese steden Hindeloopen, Sloten, Harlingen, Dokkum en Sneek. Op 28 maart 2009 werd de stad Sneek gedeeltelijk afgesloten voor opnames waarbij circa 800 figuranten bijeen waren.
De Waddenzee lag dicht en er werd zelfs geschaatst op het IJsselmeer. Zó streng was de winter van 1996. Maar... er kwam geen Elfstedentocht.
De route van deze 235 kilometer lange tocht start en finisht in Bolsward. Deelnemers starten in 23 verschillende groepen, 's morgens tussen 05.00 en 08.00 uur in het centrum van Bolsward. Iedere 8 minuten start er een groep met ongeveer 650 deelnemers.
Reinier Paping, winnaar van heroïsche Elfstedentocht 1963, overleden. Schaatser Reinier Paping, winnaar van de legendarische Elfstedentocht van 1963, is overleden. Hij stierf na een kort ziekbed op 90-jarige leeftijd. Dat meldt de NOS.
De regels van de Elfstedentocht zijn onverbiddelijk: twaalf uur is twaalf uur. De toerrijders die na middernacht de finish passeren op de Bonkevaart, krijgen géén kruisje.