Gezin is de term voor alle samenlevingsvormen die een herkenbare sociale eenheid zijn, met al dan niet verwante personen die duurzame en affectieve banden hebben en elkaar onderling steun en verzorging verlenen.
Definitie. Een gezin bestaat uit een ouder(paar) met één of meer kinderen. Het kan gaan om een gehuwd of ongehuwd ouderpaar, of een alleenstaande ouder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) omschrijft gezinnen als huishoudens waar volwassenen met kinderen samenwonen, waarmee ze een ouder-kind relatie hebben.
Het gezin is bedoeld om Gods kinderen in rechtschapenheid te laten leren en groeien. Het huwelijk tussen man en vrouw is ook van Godswege geboden. Man en vrouw hebben de heilige taak om van elkaar en van hun kinderen te houden, en voor elkaar en hun kinderen te zorgen.
Wat is een gezin? De rijksoverheid hanteert sinds 1996 de volgende definitie voor gezin: “Elk leefverband van één of meer volwassenen die verantwoordelijkheid dragen voor de verzorging en opvoeding van één of meer kinderen (VWS, 1996)”.
Wat is het doel van een gezin? Het gezin maakt deel uit van Gods plan. Het is het fundament van een sterke samenleving. In het gezin kunnen we liefde ontvangen en leren om anderen lief te hebben.
Gezinshoofd = In de meeste huishoudingen zien we een mannelijk gezinshoofd, bij de 1 persoonshuishoudingen is dat de enig aanwezige persoon en bij ontbreken van een mannelijk gezinshoofd wordt de vrouw als zodanig aangemerkt....
De mensen die een huishouden vormen, zijn een 'gezin'. Alle aanverwanten bij elkaar zijn de 'familie' (ze kunnen over de hele wereld wonen).
Met de term “gezin” verwijst men naar de groep van mensen die bestaat uit: Eén man en één vrouw (heteroseksueel koppel), of twee mannen (homokoppel) of twee vrouwen (lesbisch koppel) En in voorkomend geval ook hun kinderen die (nog) afhankelijk van hen zijn.
De meest voorkomende gezinsvormen:
Ze zijn de biologische ouders van de kinderen. Nieuw samengesteld gezin Beide ouders brengen kinderen mee in een nieuwe relatie. Soms hebben ze ook samen nog kinderen. De niet-biologische ouder van de kinderen in het gezin, wordt vaak plusouder genoemd in plaats van stiefouder.
Naast dat een gezinshuis bij je moet passen, zijn er ook een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Er moet minimaal één van de ouders een relevante MBO-4 beroepsopleiding hebben afgerond, zoals pedagogiek. Je hebt professionele ervaring met zorg voor kinderen. De partner moet er affiniteit mee hebben.
De gemiddelde Nederlander zou het liefste zo'n 2,25 kind krijgen en krijgt dus een 'half' kind minder dan gewenst. Hongaren zijn een stuk minder gelukkig. Gemiddeld zouden zij graag een gezin met bijna 2,5 kind hebben, maar krijgen maar iets meer dan 1 kind per vrouw.
Als u samenwoont, maar niet getrouwd bent en ook geen verklaring van wettelijke samenwoning afgelegd hebt, vormen u en uw partner een feitelijk gezin. In dat geval wordt u ieder afzonderlijk belast op uw eigen inkomsten en moet u ieder afzonderlijk een aangifte indienen.
Je vult een gezamenlijke aangifte in en een van jullie neemt de kinderen ten laste. Die persoon wordt beschouwd als het gezinshoofd.
Is het fiscaal interessanter om feitelijk of wettelijk samen te wonen? Voor de personenbelasting worden wettelijk samenwonenden volledig gelijkgesteld met gehuwden. Ook al kan een wettelijk samenwonende partner nooit ten laste zijn kan het fiscaal toch interessanter zijn om wettelijk samen te wonen.
Half open/ half gesloten gezin. Dit gezin staat open voor relaties buiten het gezin. Kinderen krijgen alle vrijheid om-om te gaan met kinderen waarmee hij wil omgaan. Denk aan kinderen die blijven spelen en door lid te worden door van een sportvereniging.
Bij een co-ouderschap verdelen de ouders de zorg voor de kinderen, praktisch en financieel. De kinderen zijn afwisselend bij de ene en de andere ouder en de kosten worden door beide ouders betaald. Bij co-ouderschap is het belangrijk dat je goede afspraken maakt en zaken zwart op wit vastlegt.
Aangifte en aanslag voor het jaar van het huwelijk
Voor het jaar van het huwelijk beschouwt de administratie gehuwden in principe fiscaal als alleenstaanden. Dat betekent dat de gehuwden elk een afzonderlijke aangifte moeten indienen waarin zij elk hun persoonlijke inkomsten vermelden.
"De persoon ten laste" is de persoon die niet over een inkomen beschikt of een netto jaarinkomen heeft dat lager is dan 3.330 € (1/1/2020) , exclusief de kinderbijslag en de onderhoudsuitkeringen voor kinderen, en die onder hetzelfde dak woont als de aanvrager.