Een schakeling waarbij meerdere componenten op verschillende vertakkingen binnen een schakeling zitten wordt ook wel een parallelschakeling genoemd. Voordeel is dat, als een van de componenten kapot gaat en geen stroom meer doorlaat, de andere componenten gewoon doorwerken.
Als er geen obstakels aanwezig zijn en er geen kans op schaduw is, worden de zonnepanelen meestal serie geschakeld aangesloten. Is er kans op schaduw of varieert de hellingshoek van de zonnepanelen? In dat geval adviseren een parallel geschakeld zonnepanelensysteem.
Een schakeling waarbij meerdere componenten als kralen op een ketting achter elkaar staan wordt ook wel een serieschakeling genoemd. Voordeel is dat zo'n schakeling vrij eenvoudig is. Nadeel is dat, als een van de componenten kapot gaat en geen stroom meer doorlaat, ook de stroom door de andere componenten stopt.
Een serieel geschakeld systeem is van oudsher het meest gebruikte systeem. De meeste zonnepanelen geven maar een beperkte spanning (ongeveer 30 a 40 Volt). Dat is niet voldoende om een grote omvormer te laten opstarten. Daarentegen geven dezelfde panelen best een hoge stroom af (bijna 10 ampère).
Dit heet een string. In 1 string passen zo'n 20 tot 25 panelen. Bij grotere zonnestroominstallaties, zoals je die graag op jouw dak wilt hebben, zijn er dus meerdere strings nodig.
Doordat je minder verschillende onderdelen in je zonnepanelensysteem hebt, zoals kabels en connectoren, ontstaat er minder weerstand. De energie kan zich makkelijker verplaatsen door het paneel, waardoor er minder verlies optreedt en jij de optimale opbrengst haalt uit je zonnepanelen.
Parallelschakeling is noodzakelijk bij LED-verlichting op 12V, 24V en 230V. In dit geval wordt er gebruik gemaakt van een spanningsvoeding. Bij parallelschakeling zijn de begin- (+) en eindpunten (-) van de verschillende spots met elkaar verbonden.
Voor de meeste apparaten wordt een parallel schakeling gebruikt. In een parallel schakeling staan de onderdelen naast elkaar. Als 1 onderdeel uitvalt zullen de andere onderdelen ongestoord blijven werken.
Dat wil zeggen dat de stroom die uit paneel 1 komt vervolgens door paneel 2 loopt, enzovoorts. Dus als er door 1 zonnepaneel, door een defect of (tijdelijke) schaduw, minder stroom loopt, leveren ook de andere zonnepanelen in de serie minder stroom.
Afhankelijk van de specifieke dak situatie wordt er in de regel gekozen voor een omvormer die 20% kleiner en maximaal 10% groter is dan het vermogen van het aantal WP van de zonnepanelen. Maar laat jouw installateur even een berekening maken op basis van de praktijksituatie.
Zonnepanelen kunnen zowel parallel als in serie geschakeld worden. De keuze hangt van een aantal verschillende factoren af en bepaalt voor een groot deel de opbrengst van je zakelijke zonnepanelen.
De spanning bij een parallelschakeling is gelijk aan de netspanning en is op alle componenten gelijk.
Een parallelschakeling is in de elektronica een configuratie van componenten of deelschakelingen waarbij de stroom over de individuele componenten (of deelschakelingen) wordt verdeeld en de spanning op alle deelcomponenten gelijk is.
Rekenen met parallelschakelingen
In deze vraag gebruiken we het feit dat in een parallelschakeling, de stroomsterkte door de verschillende componenten bij elkaar optelt en de spanning over alle componenten hetzelfde is. Voor het eerste lampje kunnen we de stroomsterkte uitrekenen: I1 = U / R1 = 12 V / 20 Ω = 0,6 A.
De schakeling vertakt zich om elk lampje apart van elektrische energie te kunnen voorzien. De parallelschakeling bestaat dus uit drie stroomkringen die elk apart geopend en gesloten kunnen worden. Op de plaats waar een parallelschakeling zich vertakt, splitst de stroomsterkte zich.
Alles waarbij de stroom via een draad alleen maar 1 kant op kan is serie. Als je op een kruispunt komt waar de stroom 2 kanten op kan (en in praktijk zich dan ook verdeelt en beide kanten op gaat) kom je op een parallel stuk.
Er zijn twee manieren om de elementen in een elektrische circuit met elkaar te verbinden: de serieschakeling en de parallelschakeling. Alle elektrische systemen die we in huizen, winkels of fabrieken kunnen aantreffen, worden gevormd door een of meer circuits met elementen in parallel.
De algemene formule voor spanning in serieschakelingen ziet er zo uit: Utot = U1 + U2 + ... In parallelschakelingen wordt de stroomsterkte verdeeld over meerdere stroomkringen. De spanning blijft echter overal gelijk.
Zonnepanelen bijplaatsen op dezelfde omvormer
Bij uitbreiding van het huidige systeem op dezelfde omvormer moet je goed opletten. De belangrijkste voorwaarde is dat de nieuwe zonnepanelen dan identiek dienen te zijn, anders kan het zo zijn dat het een en ander niet te combineren is.
Bij Feenstra kunt 3 complete zonnepanelen pakketten kopen. Deze pakketten verschillen onderling op basis van bijvoorbeeld rendement, opgewekte energie, gemiddelde opbrengst.
Er zijn systemen waarbij wanneer je de keuze voor optimizers maakt je direct alle zonnepanelen met optimizers moet uitrusten. Heb je een systeem met 12 zonnepanelen en liggen er 3 in de schaduw dan moet je dus wel 12 optimizers plaatsen.