Gebruik een grondboor, deze zijn ook bij ons verkrijgbaar. Hiermee maakt u gaten voor de palen. Boor de gaten minimaal 75 cm diep en exact 180 cm uit elkaar. Controleer regelmatig of u goed verticaal boort, span hiervoor een touw om de palen in een rechte lijn te krijgen.
Wij adviseren u om elke meter een paal te plaatsen als u tuinplanken van 3 of 4 meter gebruikt. Bij tuinplanken van 360 cm om de 120 cm en bij tuinplanken van 180 cm om de 90 cm.
Plaats altijd eerst een paal die tegen de muur staat. Zorg er eerst voor dat de muur waterpas is. Vervolgens kunt u twee gaten voorboren in de muur en de schuttingpaal (op gelijke hoogte). Zet de eerste schuttingpaal vast met een plug en schroef de paal vast aan de muur.
Bij het berekenen van het aantal benodigde planken voor uw schutting is het handig het totaal strekkende meters te berekenen: Bij gebruik van 1.6x14 cm brede schuttingplanken en 2 cm tussenruimte hanteren wij 6 planken voor de ene zijde en 5 voor de andere per 94 cm, dus 11 voor beide kanten.
Een schutting paal moet diep genoeg in de grond worden gegraven wil de schutting niet omwaaien en dus niet stabiel staan. De vuistregel voor de lengte van de paal is dat deze ongeveer 1/3 van haar lengte in de grond moet staan voor een stabiel eindresultaat.
Stap 3: tussenpalen plaatsen
Plaats om de 2,5 tot 3 meter een tussenpaal. Deze afstand varieert naargelang de hoogte en de sterkte van de draad. Controleer of alle palen waterpas en op gelijke hoogte van elkaar staan.
Maak met een grondboor een gat iets minder diep dan de paal uiteindelijk de grond in moet. Dat is 90 cm bij palen van 270cm. Houdt de paal zo recht mogelijk; en sla deze de laatste 10 tot 15 cm met een palenrammer de grond in. Controleer of de paal waterpas zijn aan beide zijden (vooraanzicht en zijaanzicht).
Gebruik palen met een dikte van ongeveer 7 x 7 cm dikkere palen zullen zorgen voor meer inkijk waardoor je de planken veel dichter bij elkaar moet monteren. De lengte van de paal wordt bepaald door de hoogte van de schutting.
Bij uitsluitend lichte schuttingen op plekken met weinig wint volstaat een 6x6 cm paal bezaagd. Bij schuttingen waar veel wind staat, bij 2 meter hoogte schuttingen of als u werkt met potdekselplanken voor een geheel dichte schutting dan adviseren minimaal 7x7 cm te kiezen.
Hanteer 1 zak snelbeton per paal of poer en 2 zakken bij zachte ondergrond en dikkere palen. U hoeft bij ons snelcement bovendien niet te mixen, wel zo handig.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
Voor de beste bescherming van hout onder de grond kan je het beste de palen behandelen met teer. Het beste kan je de gehele paal behandelen om het hout te beschermen tegen regen en zonlicht. Door houten palen in grond te beschermen met teer of beits verlengt de levensduur met vele jaren.
Wanneer groen geïmpregneerd grenenhout in de grond geplaatst wordt, gaat de levensduur snel achteruit. Hout is een natuurproduct dat bepaalde eigenschappen heeft. Deze kunnen ten onrechte gezien worden als mindere kwaliteit.
Paalhouders met punt
U hoeft slechts een klein gat te graven, waarna u de paalhouder met punt vastslaat in de grond. Daarnaast is het voordeel van werken met paalhouders dat u de hoogte van de paalhouders perfect gelijk kan zetten. Zo kunt u uw vierkante tuinpalen perfect waterpas stellen.
Hardhout gaat 25 jaar of langer mee. Met name voor uw schuttingpalen die in de grond staan adviseren we hardhout. Geïmpregneerd hout heeft, ondanks dat het onder hoge druk vacuüm wordt geïmpregneerd, een kortere levensduur van 10 tot 15 jaar.
De meest toegepaste methode is rondom de schuttingpalen de grond af te graven en rondom snelcement te storten. Dit zorgt ervoor dat de palen weer stevig in de grond staan. Lukt dit, om wat voor reden dan ook, niet? Dan kan je ook straattegels gebruiken als versteviging.
Het plaatsen van de tuinschutting duurt niet lang. Bij hout of composiet is de afscheiding gemiddeld binnen een dag geplaatst. De tuinman verankert de palen met paalhouders om hierop de schutting te plaatsen.
Bepaal waar de poort moet komen en boor met de grondboor een gat voor de eerste paal. De paal moet uiteindelijk de hoogte van de poort + 5 cm hebben (5 cm om boven het maaiveld uit te komen). De rest van de paal gaat de grond in. Plaats de paal in het gat en sla hem tot de gewenste hoogte de grond in.
De grondboor met een diameter van 7,5 cm is geschikt voor het plaatsen van tuinpalen van 6,5x6,5 en 6,8x6,8 cm. De boor met een diameter van 9 cm is geschikt voor tuinpalen tot 8,8x8,8 cm.
Houten palen in de grond zijn in Europees hardhout en Tropisch hardhout te leveren. Maar ook Lariks Douglas of Eiken zijn als houten palen in de grond toepasbaar. Vaak wordt Lariks of Douglas-hout in constructies gebruikt zoals veranda's, overkappingen of tuinhuisjes.
Zorg bij plaatsing van de betonpalen dat deze 1,80 tot 2.00 meter boven de grond uitsteken. Zorg ervoor dat de paal zo recht mogelijk staat, een waterpas is hierbij een handig hulpmiddel. Het gebruik van (snel)beton is niet beslist noodzakelijk, tenzij u de palen in een zeer losse grondsoort zet.
Stap 1: Maak met een grondboor de gaten voor de betonnen palen en tussen de gaten een sleuf voor de betonband. Stap 2: Plaats de palen in de gaten plaatsen met daartussen de betonbanden of onderplaten met rotsmotief. Stap 3: Stort snelbeton bij de palen in het gat, zodat deze stevig blijven staan.
De functies van een betonpoer of paalhouder
Paalhouders zijn uitermate geschikt om de palen van een schutting op te bevestigen op een moeilijk doordringbare ondergrond. Ook kun je deze rechtstreeks bevestigen op bijvoorbeeld hardhout of cement. Ditzelfde geldt voor grondankers.