Bij een hond van ongeveer tien kilo kan tussen de 50 en 100 gram pure chocolade inname al levensbedreigend zijn. Als een hond al hartritmestoornissen vertoont kan het binnen 24 uur fataal zijn.
De verschijnselen kunnen optreden vanaf 1 uur tot 4 uur na inname van chocolade, maar soms zijn de verschijnselen pas na 6 uur tot 12 uur waarneembaar. Bij milde vergiftigingsverschijnselen zal een hond gaan braken en diarree krijgen.
Maakt u zich geen zorgen als uw hond alleen een klein stukje chocolade of het laatste stuk van een reep heeft gegeten, aangezien dit niet genoeg theobromine bevat om hem ziek te maken. Als u echter een kleine hond heeft die een doos pralines heeft gegeten, dan moet u hem onmiddellijk naar de dierenarts brengen.
Melkchocolade: Indien de hond meer dan 10 gram per kilogram lichaamsgewicht heeft opgegeten (100 gram voor een hond van 10 kg, 200 gram voor een hond van 20 kg, ...).
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Bij de dierenarts krijgt de hond een injectie met een braakopwekkend middel (Apomorfine). Deze injectie zorgt ervoor dat uw hond binnen enkele minuten hevig gaat braken. U weet nu zeker dat alles eruit is. Heel belangrijk is dat je zo snel mogelijk de hond laat braken, liefst binnen een half uur.
Wat moet je doen als je hond chocolade heeft gegeten? Bel direct een dierenarts en vraag advies. De dierenarts kan de hond behandelen door de hond zo snel mogelijk na het eten van de chocolade te laten braken. De chocolade is dan uit de maag en komt dan niet in de darmen terecht.
In brood zitten voedingsstoffen waar honden vaak niet goed tegen kunnen. Vooral gluten in brood gemaakt van tarwe, kunnen bij honden vervelende reacties veroorzaken, zoals jeuk en doffe vacht. Vaak veroorzaakt brood ook winderigheid of diarree.
Er zitten 37 kilocalorieën in 1 blokje (7 gram) pure chocolade. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'pure chocolade'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Er zitten 38 kilocalorieën in 1 blokje (7 gram) melkchocolade.
Chocolade is giftig voor honden, katten en papegaaien. De meeste mensen zullen geen chocolade aan hun huisdier geven maar soms krijgt een huisdier ongewild chocolade binnen.
Druiven, krenten en rozijnen: Onverwachte boosdoeners.
Voor een hond van 10kg zijn zo'n 25 druiven of 30 gram rozijnen/krenten mogelijk al gevaarlijk! Zoals bij zoveel vergiftigingen zijn ook hier braken en diarree de eerste verschijnselen. Uiteindelijk ontstaat nierfalen.
Op korte termijn kan suiker braken en diarree veroorzaken bij honden. Kleine honden en puppy's zijn er extra gevoelig aan. Dat komt omdat ze suiker sneller verteren, waardoor ze meteen een glucosepiek in het bloed krijgen. Dat maakt hen misselijk en ziek.
Een dodelijke afloop kan na opname van 90 tot 250 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Melkchocolade bevat gemiddeld 1.5 tot 2.2 mg theobromine per gram chocolade met andere woorden 40 tot 170 gram chocolade kan dodelijk zijn.
Bij een hond van ongeveer tien kilo kan tussen de 50 en 100 gram pure chocolade inname al levensbedreigend zijn. Als een hond al hartritmestoornissen vertoont kan het binnen 24 uur fataal zijn.
De hoeveelheid theobromine verschilt per chocoladesoort: witte chocolade bevat vrijwel geen theobromine, melkchocolade bevat 150-200 mg per 100 gram, pure chocolade nog 2 tot 5x zo veel (vooral banketbakkerschocolade).
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
De hond kan gaan braken, suf en sloom worden binnen enkele uren en uiteindelijk in coma raken. Ook de lever raakt beschadigd, maar dan kan enkele dagen duren. Heeft uw hond kauwgom met xylitol of mannitol gegeten, ga snel naar de dierenarts om de hond te laten braken liefst binnen een uur.
Het laten inslapen van een hond gebeurt meestal in de kliniek, maar thuis laten inslapen kan soms ook. Als u uw beste maatje in zijn vertrouwde omgeving wilt laten inslapen, kan de dierenarts in speciale gevallen bij u thuis komen.
Mosterd. Vooral de zaden zijn erg slecht voor honden, kan leiden tot een ontsteking van het maag darmkanaal, lever, nieren en huid.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Popcorn. De eerste in de categorie “Wat mogen honden niet eten?” is een vrij onschuldig lijkende snack: popcorn. Een klein beetje naturel-popcorn, zonder zout, zonder suiker en zonder boter of olie, kan in principe ook geen kwaad voor je hond.