Ontspanning doorbreekt spanning. Kies elke dag een vast moment om iets te doen dat jou ontspant. Luister bijvoorbeeld naar muziek, maak een wandeling of doe een meditatie-oefening.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Ons afweersysteem houdt de bacteriën prima onder controle, totdat stress-hormonen de afweer onderdrukken – en daarvoor is hard bewijs. Stress kan dus een duw richting ziekte geven. En dan niet alleen richting psychische klachten zoals overspannenheid of burn-out, maar bijvoorbeeld ook de oogziekte serosa.
Symptomen van stress
versnelde hartslag en ademhaling. opgejaagd gevoel. snel boos zijn, huilen. piekeren, slecht slapen.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Af en toe stilstaan bij je ademhaling kan wonderen doen. Adem enkele keren diep en langzaam in en uit, dat zal je bloeddruk en je hartritme verlagen. Er bestaat ook een yoga-ademhalingsmethode, namelijk de pranayama techniek. Dit houdt in dat je maar één neusgat tegelijk gebruikt om je te kalmeren.
Probeer minder te doen in plaats van meer.
Wees kritisch op je todo lijst. Veel dingen zijn 'leuk' om te bereiken, heel weinig dingen zijn 'levensveranderend'. Werk stap voor stap naar je grote doelen toe, naar een beter leven en laat je niet gek maken door alle onzin die er tussendoor komt.
Hoe je de 4-7-8 ademhaling doet:
De traditionele manier van deze oefening is om eerst volledig uit te ademen. Adem dan 4 seconden in via je neus, houd 7 seconden lang je adem in, adem 8 seconden uit via de mond en herhaal dit minstens 4 keer.
Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress. Spanningshoofdpijn veroorzaakt inderdaad eerder een drukkende pijn, die aanvoelt als een soort band om het hoofd.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Gewichtsverlies door stress
Door stress kan je jouw eetlust bijvoorbeeld verliezen, waardoor het mogelijk is dat je afvalt. Dit kan gebeuren om verschillende redenen: Je stofwisseling versnelt. Door het cortisol en de verhoogde adrenaline in je lichaam word je stofwisseling versnelt en gaat je hartslag omhoog.
Stress is niet per definitie ongezond. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren. Gezonde stress is de spanning die je voelt voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken.
Het gevoel van angst leidt tot vermijdingsgedrag of extreme emoties als u er toch mee wordt geconfronteerd. Angst is eigenlijk een eeuwenoud beschermingsmechanisme daterend uit de oertijd. Door angst maakt uw lichaam een stresshormoon aan, genaamd cortisol. Dit hormoon zorgt ervoor dat er extra energie vrijkomt.
Ashwagandha helpt bij stressvolle situaties, ondersteunt je energieniveau en verbetert je concentratie. Ook valeriaan en citroenmelisse zijn kruiden die veel rust geven. Valeriaan wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt om in te slapen, omdat het zorgt voor meer rust in je zenuwstelsel.
Je stress en angst verminderen door voeding
Voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, eieren, vette vis, noten, peulvruchten en bananen zijn dan ook allemaal echte brainfoods. En ja; ook met een stukje chocola geef jij je brein meer van wat het nodig heeft (kies dan liefst wel voor een rauwe variant)!
Er zijn bepaalde kruiden die helpen om je rustiger te laten voelen. Een aantal hiervan zijn: lavendel, kamille, kava en citroenmelisse. Je kunt deze kruidengeneesmiddelen in vele vormen vinden, zoals etherische oliën, pillen of thee.
Laat je angst toe
“Door je angst toe te laten, creëer je bewuste keuzes om ermee om te gaan. Blijf je vechten tegen je angst, dan kom je er alleen maar vaster in te zitten. Veel mensen met angstgevoelens zijn ook bang om weer angstig te worden. Ook dat leidt ertoe dat ze juist in hun angstgevoelens blijven vastzitten.