Dat een werknemer eens een keer te laat komt, daar is niets aan te doen. Wanneer de werknemer echter regelmatig te laat komt op het werk, kan de werkgever besluiten om disciplinaire maatregelen te treffen. Die maatregelen lopen uiteen van waarschuwingen tot ontslag (op staande voet).
Ontslag op staande voet is mogelijk voor werknemers die te laat komen. De omstandigheden van het geval geven antwoord op de vraag of het ontslag vervolgens terecht is gegeven. De werknemer mag zonder vrees voor ontslag af en toe te laat komen. De werknemer dient zichzelf te beschermen tegen recidive.
Er is geen wettelijk aantal voorgeschreven waarschuwingen alvorens je werkgever tot ontslag mag overgaan. Werkgevers hebben vaak in hun hoofd dat dit na 3 officiële waarschuwingen automatisch mag, maar dat is niet zo.
Sanctiemogelijkheden bij te laat komen
Officiële waarschuwing geven. Boete opleggen als er een boeteclausule in het arbeidscontract staat. Ontbindingsverzoek wegens verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer. Ontslag op staande voet.
Eerder aanwezig
Volgens de huisregels van het bedrijf moeten werknemers 10 minuten voor aanvang van hun werktijd aanwezig zijn. Dat zou noodzakelijk zijn om instructies van de leidinggevende te ontvangen, zodat de diensten naadloos op elkaar kunnen aansluiten.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Bedrijf mag niet eisen dat personeel eerder op werk is
Hij beschouwde de minuten die hij eerder aanwezig moet zijn als werktijd, waarvoor het callcenter hem moet betalen.
Het persoonlijkheidskenmerk van chronisch te laat komen wordt letterlijk gelinkt met 'een onaangenaam persoon zijn'. Je daalt hoe dan ook in andermans aanzien als je te laat komt en dat werkt altijd in jouw nadeel op de lange termijn. Niet alleen door het oordeel van anderen.
Tip: Train uzelf in een realistischer tijdsbesef. Zet een kookwekker als je vijf minuten wilt douchen; houd een week lang exact bij hoe lang de rit naar je werk duurt en bereken het gemiddelde. Zie daarnaast wachttijd niet als verspilde tijd. Zorg dat je extra vroeg bent, zodat je rustig de krant kunt lezen.
Omgaan met laatkomers is een uitdaging. Het is van belang dat je iemand niet aanspreekt op het moment van te laat komen. Het is beter om dit op een ander moment te doen. Plan een kort gesprek en maak het bespreekbaar.
Als je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen, dan kan dat op drie manieren: Een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter; Een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV; Een vaststellingsovereenkomst aanbieden om tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen.
Net als bij langdurige arbeidsongeschiktheid geldt voor de werkgever een opzegverbod bij regelmatig ziekteverzuim. Ziekte mag eigenlijk nooit een reden zijn voor ontslag.
wanneer een bijzondere ontslagprocedure voorzien is bij wet of bij collectieve arbeidsovereenkomst, bijvoorbeeld in de gevallen van ontslagbescherming; wanneer er sprake is van een meervoudig ontslag bij herstructurering dat op sectoraal niveau gedefinieerd wordt. wegens een dringende reden.
Uw werkgever mag alleen geld inhouden op uw loon als u hiervoor schriftelijk toestemming geeft. Als uw werkgever loon inhoudt, mag het salaris dat u overhoudt niet minder zijn dan het minimumloon.
Overmacht wil zeggen dat je zelf niet aan de situatie kan doen. Dus het maakt niet uit of je in een monsterfile of een gewone file stond, je moet worden doorbetaald. Ook werkzaamheden, een platte band of andere technische problemen met je auto vallen onder overmacht.
Na meer dan dertig minuten wordt de deur officieel gesloten en mag je niet meer toegelaten worden tot de zaal om het eindexamen te maken. Te laat komen heet in dit geval verhindering. Wanneer dit gebeurt, zal je naar de directeur van jouw school moeten gaan om te vertellen waarom je te laat bent gekomen.
Het onderzoek noemt een zesde type, de 'verstrooide professor'. Deze categorie laatkomer is snel afgeleid en kan daardoor het overzicht niet bewaren. De laatste categorie die chronisch te laat komen zijn de 'vermijders'. In deze groep komt het te laat komen vaak voort uit schaamte, angst en een slecht zelfbeeld.
Naast dat punctualiteit jouw betrouwbaarheid aan anderen laat zien, leert het je ook dat je op jezelf kunt rekenen. Hoe vaker je je namelijk aan die beloftes houdt, hoe meer de zelfzekerheid zal groeien. Hierdoor voel je meer controle over je eigen leven.
Laatkomers missen een deel van de les en verstoren die voor anderen. Veelvuldig te laat komen zorgt voor een achterstand en kan bovendien een voorbode zijn voor spijbelgedrag en voortijdig schoolverlaten op latere leeftijd. Maar bovenal gaat het ten koste van kostbare onderwijstijd.
Uw werkgever mag uw werktijden veranderen als dit in uw contract, cao of bedrijfsregeling staat. Deze afspraak heet een wijzigingsbeding. Het betekent dat uw werkgever zonder uw toestemming uw werktijden mag veranderen. Hij moet daar wel een belangrijke reden voor hebben, bijvoorbeeld een verplichte reorganisatie.
Tijdens pauzes moet een werknemer helemaal vrij zijn van het werk en mag hij doen wat hij zelf wil. Activiteiten als een lunchvergadering mag u daarom niet beschouwen als pauze.
De rit van je bedrijf naar het andere werkadres (en terug) telt als werktijd. Je werkt voor je bedrijf vanuit huis en rijdt rechtstreeks naar je eerste klant. Ga je van huis direct naar meerdere klussen op een dag of iedere dag naar een andere klus, dan wordt deze reistijd ook als arbeidstijd gezien.
De werkgever heeft, volgens de wet, een 'instructiebevoegdheid'. Dat is ook logisch: zou een werkgever zijn medewerkers niets mogen verplichten, dan heeft hij niets aan zijn werknemers. Die blijven dan thuis, omdat het niet mogelijk is om ze te verplichten op het werk te verschijnen.