Fruitvliegjes vangen kun je met verschillende soorten azijn, zoals natuurazijn, appelazijn of wittewijnazijn. Gebruik geen schoonmaakazijn, want hier komen de vliegjes niet op af.
Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies. Zet ramen of deuren tegen elkaar open: fruitvliegjes houden niet van tocht.
Fruitvliegjes vangen met een zelfgemaakte val
Leg rot fruit of een oude banaan op de bodem van een schaaltje, dek deze af met huishoudfolie en steek hier kleine gaatjes in. Vliegjes vinden de weg er in, maar de weg er uit niet. Je hebt de fruitvliegjes gevangen.
Tip 2: Fruitvliegjesval maken met azijn
Maak een eigen fruitvliegjesval door een kommetje neer te zetten met daarin water, (natuur-, wijn- of appel-) azijn en een beetje afwasmiddel. Span een stukje huishoudfolie over het kommetje heen en prik er kleine gaatjes in.
Een kruidenplantje als munt of basilicum in huis kan helpen, want fruitvliegen gaan slecht op de geur. Een paar teentjes knoflook tussen het fruit helpt ook. Pas op met spuiten met gif: dat komt onbedoeld op je voedsel en dat is ongezond. Zet liever een bakje azijn met een druppel afwasmiddel op een strategische plek.
Een effectief huismiddeltje is dan ook een kommetje met water, azijn en afwasmiddel. De geur van azijn is onweerstaanbaar voor de fruitvliegjes en lokt ze naar het water toe. Zodra ze in contact komen met het mengsel gaan ze vervolgens ten onder. Het wasmiddel verandert namelijk de oppervlaktespanning van het water.
Maak een val voor fruitvliegjes: zet een schaaltje met een mengsel van water, azijn en een scheutje afwasmiddel op het aanrecht. De azijn lokt de vliegjes, het afwasmiddel zorgt ervoor dat ze niet blijven drijven, maar zinken en verdrinken.
Overal waar het vochtig is en voedsel aanwezig is, kunnen deze vliegjes gedijen. Behalve in de keuken vind je deze kleine vliegjes ook in de afvalbak of vuilnisbak. Vliegjes in kliko's zijn ook fruitvliegjes.
Op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten, leggen ze hun eitjes. Dat kan in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Zo kunnen ze bacteriën overdragen van het fruit naar het andere eten.
Het duurt 8 tot 11 dagen voordat het fruitvliegje is volgroeid. De fruitvlieg leeft vervolgens tussen de 2 en 9 weken. Deze korte levenscyclus zorgt ervoor dat het zien van slechts enkele fruitvliegjes snel kan uitmonden in een grote plaag van fruitvliegjes.
In kaneel zit de giftige stof coumarine waar de larven van rouwvliegjes helemaal niet van houden.
Fruitvliegjes nestelen zich het liefst binnenshuis op rijp fruit, afval of voedselresten. Als je een grote zwerm kleine vliegjes ziet rondvliegen rond je composthoop of fruitschaal en je al rotte plekjes op je fruit hebt ontdekt, dan gaat het waarschijnlijk om fruitvliegjes.
2 dagen na de geboorte van de fruitvlieg, vermenigvuldigen ze zich al voort!
Heb je maar een paar kamerplanten, koop dan gewoon nog een paar kamerplanten! Of meer specifiek: vleesetende planten. Zet bijvoorbeeld zonnedauw (Drosera) in de buurt van je aangetaste planten, want deze kleverige vleesetende planten zijn erg goed in het vangen van rouwvliegjes.
De HG tegen fruitvliegjes is een effectief middel tegen de overlast die fruitvliegjes kunnen veroorzaken. De fruitvliegjes worden namelijk aangetrokken door de speciale fruitvliegjesval-vloeistof en als ze dan eenmaal in de fruitvliegjes vanger zitten, kunnen ze zich niet meer voortplanten.
Het rouwvliegje is iets kleiner dan een fruitvlieg en is zwart. Maar ze vliegen niet zoals fruitvliegjes rond je fruitschaal of bij de afvalbak. Dit vliegje zit graag in en rond je planten. Het plaatje hiernaast laat heel duidelijk het verschil zien tussen een rouwvliegje en een fruitvliegje.
Waar leggen vliegen eitjes in huis? Het vrouwtje legt de eitjes bij voorkeur in (rottende) voedselresten. De larve ontwikkelen zich namelijk goed in rottende organische materialen. Afhankelijk van de temperatuur komen de eitjes na 12 tot 48 uur uit.
Dat kan zijn in holle ruimtes als een spouwmuur, onder de pannen, maar ook ruimtes in huis zoals zolders of kamers klusteren deze vliegen zich. Dit is dan vaak wel op hoger gelegen plaatsen dus bovenin een woning of flatgebouw, trappenhuizen, liftschachten enz.
Droge potgrond
Cactussen en vetplanten staan meestal in droge grond en hebben eigenlijk geen last van rouwvliegjes. Er wordt ook wel aangeraden om preventief een laag zand of perliet op natte potgrond te leggen.
Rouwvliegjes, of de eitjes of larven van rouwvliegjes, komen vaak je huis in via nieuwe planten of door potgrond die nageslacht bevat. Je moet heel veel geluk hebben om dit op te merken, dus helaas gebeurt het vrij makkelijk. Ze kunnen overigens ook gewoon naar binnen vliegen!
Doe een zoete vloeistof in een bakje en sluit 'm af met een laagje plasticfolie met een klein gaatje erin, waardoor ze naar binnen kunnen. Eenmaal gevangen zullen de fruitvliegjes zich niet meer vermeerderen en sterven ze uiteindelijk uit. Beproefde methodes zijn bijvoorbeeld bakjes met een laagje: water met azijn.
Hgx fruitvliegjesval is het ideale product tegen fruitvliegjes. Het bevat een vloeistof die fruitvliegjes aantrekt. Zodra ze in de vanger zitten kunnen ze zich niet meer voortplanten. met name in de zomermaanden vormen fruitvliegjes een plaag.
Als je geen appelazijn in huis hebt, kan je ook prima witte natuurazijn gebruiken. Vul een glas met 1 deel zeep en 3 delen azijn. Dek het glas af met een stukje plastic folie en prik er gaatjes in. De fruitvliegjes vliegen er in en raken verstrikt in het mengsel.