De leefwijze van de hippie was gericht op vrijheid, spontaniteit, creativiteit en plezier. De vrijheid omvatte ook seksuele vrijheid, waarbij seksuele taboes (bijvoorbeeld op openbare naaktheid) werden doorbroken en de vrije liefde (ook buiten vaste relaties om) werd bedreven.
Belangrijkste opvattingen en kenmerken van de hippiebeweging
Hippies waren anti-kapitalistisch en anti-materialistisch. De maatschappij richtte zich te veel op geld, goed, technologie. De hippies verzetten zich dan ook tegen de consumptiemaatschappij; Veel aandacht voor leven in harmonie met de natuur.
De hippie kleding kenmerkt zich door het gebruik van felle kleuren, zoals geel, roze, paars en blauw. Een typisch hippie kostuum voor vrouwen zijn de fleurige jurkjes en wijde broeken met bloemenmotief. Deze outfits combineert u met hippie pruiken, peace kettingen en grote oorbellen.
De mensen die in de flowerpower-subcultuur zaten werden ook wel hippies genoemd. Ze leefden vaak in communes, rookten wiet, dronken thee en luisterden naar psychedelische muziek. Ze protesteerden tegen de oorlog, honger en armoede op de wereld.
Hippies waren gek op de natuur en aten het liefst onbespoten. Vaak verbouwden ze hun groenten zelf. Het milieubewuste van de hippies is nog zoiets wat anno 2012 nog bést wat meer doorgevoerd kan worden.
De kleding die hippies droegen waren loshangende, felgekleurde kleding. Vrouwen droegen geen bh's en ondergoed. Kleding kochten ze bijna nooit nieuw. Ze kochten vaak dingen bij tweedehandswinkels.
Schoenen. Kies de juiste soort sandalen of slippers. Hoewel hippies graag blootsvoets liepen, droegen ze vaak sandalen als blote voeten niet praktisch waren. De sandalen die vaak met hippies worden geassocieerd zijn Birkenstocks.
De vrouwen kozen ook nog wel eens voor losse en zwierige rokken. Qua schoenen is er niet al te veel te zeggen, de hippies liepen namelijk bijna altijd op blote voeten. Als het niet praktisch was om op blote voeten te lopen kozen ze voor sandalen met kraaltjes of bloemen.
Muziek. Hippies hielden van psychedelische rock, een combinatie van rock, blues, country en western, volk en Indiase ragas. Deze muziek was eenvoudig en emotioneel. De muziekanten leefde hun muziek die, net als drugs, bedoeld was om het bewustzijn te 'vergeten'.
De hippies wilden één zijn met de natuur. Ze waren voor de vrede, vrije liefde en najagen van plezier. Ook waren ze tegen de de kapitalistische, materialistische maatschappij. Tegen bezit, zekerheid en macht.
Hippie kleding, ook wel flower power kleding genoemd komt uit de late jaren 60 en de vroege jaren 70. De kleding kenmerkt zich door vrolijke bloemenprints en uitlopende broekspijpen.
De eerste hippies waren studenten uit San Francisco en Greenwich Village in New York. Ze luisterden naar psychedelische muziek, gebruikten hallucinerende drugs, deden aan vrije seks, kleedden zich kleurrijk en lieten hun haar groeien.
De naam 'hippie' is overgenomen uit Amerika, waar de hippie beweging in 1965 in Californië en New York begon. Hippie staat voor drop-out. Tussen 1970 en 1975 trok de hippie cultuur zoveel jongeren aan dat het verwaterde en mainstream werd. Nu zijn er nog weinig échte hippies over, maar ze zijn er nog wel.
Ontleend aan Amerikaans-Engels hippy, hippie 'id. ', met als oudste attestatie these would be hippies [1953; OED] en afgeleid van hip, maar zie hierna. Hippies waren in de jaren 1960 in de VS een waar fenomeen en sinds ca. 1967 in lichtere mate ook in Nederland.
Hippies hielden van psychedelische rock, een combinatie van rock, blues, country en western, volk en reaggae. Deze meeste muziek was eenvoudig en emotioneel. De muzikanten leefde hun muziek die, net als drugs, bedoeld was om het bewustzijn te 'vergeten'.
Vrouwen droegen voornamelijk t-shirts, vesten, truien, spijkerbroeken, en korte en lange rokken. In tegenstelling tot de jaren '50 en '60 was het gebruik van accessoires vrij sober in de jaren '70, al schaften vrouwen in deze tijd wel massaal een schoudertas aan.
Aan het begin van de jaren 80 droeg men voornamelijk wijde jeans, zoals je nu de mom en dad jeans kent. Even later werden dat wijdere trainingsbroeken en strakke spandex broeken in diverse kleuren. Vrouwen droegen steeds vaker leggings en panty's.
De mode uit de jaren '60 was misschien wel net zo bijzonder als die van de jaren '50. Kledingtrends werden steeds vaker gebaseerd op wat grote muziek-, film- en televisiesterren droegen. Met name jongeren pasten massaal hun kleding en kapsels aan op die van sterren zoals The Beatles en Brigit Bardot.
Wat droegen mensen in de jaren zestig? In 1968 beleefden de hippies met hun summer of love hun hoogtepunt. De roklengte werd langer en vrouwen droegen prachtige maxi-jurken met bloemenprints, maar ook gehaakte items, flared jeans en sandalen zijn herkenbaar voor de kleding trends uit de jaren 60.
Populaire kledingstukken voor vrouwen waren spijkerblouses, driekwart-broeken, felgekleurde of panterprint leggings, wielrennersbroekjes, zwarte spijkerjacks, korte jurkjes, tuinbroeken en beenwarmers.
Veel vegetariërs waren er toen nog niet. Echt populair werd vegetarisme pas toen de hippiebeweging in de jaren 1960 het principe omarmde.
De hippies hadden in de samenleving in de jaren zestig een negatief imago. Ze werden gezien als losbandige, te seksuele en blowende jongeren. Ze wilde namelijk tot nieuwe inzichten komen en dit deden ze onder andere door geestverruimende middelen ( zoals wiet).
50 jaar geleden bloedde de flowerpower dood op het Altamont-festival. Op 6 december 1969 vielen vier doden op het Amerikaanse rockfestival in Altamont met als hoofdact de Rolling Stones. Het gewelddadige einde van de hippietijd. Het jaar 1969 was memorabel, met hoogtes en laagtes.