Een normale baarmoeder is zo groot als een kleine peer en weegt 50 gram. De baarmoeder bestaat voornamelijk uit stevig spier- weefsel. Soms ontstaat plaatselijk verdikkingen in de baarmoeder- spier die vleesbomen (myomen) worden genoemd en aanleiding kunnen geven tot hevige en pijnlijke menstruaties.
Een normale baarmoeder heeft de vorm en grootte van een peer. Het onderste deel dat in de schede (vagina) uitkomt, is de baarmoedermond.
U kunt direct na de ingreep wat last hebben van buikkrampen.Bij de laparoscopische geassisteerde ingreep kunt u last hebben van pijn tussen de schouderbladen. Dit gaat vanzelf over en komt door het gas waarmee uw buik is gevuld tijdens de operatie. Hiervoor mag u 3 x per dag 2 tabletten paracetamol innemen.
Vruchtwater: 800 g
Het vruchtwater heeft verscheidene functies; het beschermt tegen schokken van buitenaf, het helpt een constante omgevingstemperatuur voor de baby te handhaven en bevordert de ontsluiting op het moment van de bevalling. Het volume van het vruchtwater neemt toe naarmate de zwangerschap vordert.
Hoeveel val je af na de bevalling? De 10 tot 14 kilo die je bent aangekomen tijdens je zwangerschap ben je niet zomaar weer kwijt. Direct na de geboorte ben je ongeveer de helft meteen kwijt. Je kind, het vruchtwater en de placenta wegen samen zo'n 6 tot 7 kilo.
Gemiddeld, hoewel ook afhankelijk van het gewicht van je pasgeboren kindje, komen vrouwen ongeveer 10 à 15 kg bij tijdens de zwangerschap. Na de bevalling blijft vaak 5 kg hiervan over. Op zich is dit niet veel, maar als je nog even gewend bent om voor twee te eten, kan het cijfer al snel oplopen.
Hoewel het verwijderen van de baarmoeder gegarandeerd helpt bij het stoppen van het bloedverlies is het natuurlijk ook een erg zware ingreep met een lange herstelperiode en mogelijk ernstige complicaties 5.
De meesten mensen zijn na 4 tot 6 weken redelijk goed hersteld, bij anderen vergt het langere tijd. Dat betekent dat de meeste mensen na 4 tot 6 weken hun werkzaamheden en taken kunnen hervatten. Na een laparoscopische operatie kan dit zelfs al eerder zijn. Na 6 weken is het herstel echter ook nog niet volledig.
Na de operatie
Daarnaast kunt u zich moe voelen. Dit komt door de narcose, het mogelijke bloedverlies en de operatie op zich. De herstelperiode duurt drie tot vier weken, afhankelijk van het verloop van de operatie.
Theoretisch komt een vrouw niet eerder in de overgang door verwijdering van de baarmoeder. Toch hebben sommige vrouwen na de operatie overgangsklachten zoals opvliegers. Dit komt doordat de bloedvoorziening naar de eierstokken door de operatie verandert.
De baarmoeder is voor veel vrouwen erg essentieel. Sommigen spreken van 'het huis van mijn kinderen'. Anderen zeggen simpelweg 'het hoort bij mij'. Lichamelijk heeft een leven zonder baarmoeder ook gevolgen.
Dit is uiteraard niet schadelijk voor de operatiewond. De meeste vrouwen hebben twee dagen na de operatie last van gasvorming in de darmen, waardoor de buik opgeblazen aanvoelt. Dit kan gevoelig zijn, maar duurt niet lang. U krijgt tijdens de opname een keer per dag een injectie ter voorkoming van trombose.
Het zal nog wel een tijdje duren voordat je echt aan je buik kunt zien dat je zwanger bent. Toch kun je zelf al wel je groeiende baarmoeder voelen. Ga maar eens plat op je rug liggen en druk voorzichtig net boven de rand van je schaambeen.
Een baarmoeder heeft de vorm en de grootte van een kleine peer. De baarmoeder bevindt zich in de onderbuik van de vrouw tussen de blaas en de endeldarm. Aan de onderkant is de baarmoeder via de baarmoedermond verbonden met de vagina en aan de bovenkant met de eileiders en eierstokken.
U kunt aan uw huisarts vragen of hij de hechtingen wil verwijderen. De eerste 4 tot 6 weken na de operatie mag u niet te zwaar (2 kg) tillen, omdat u uw buikspieren niet te veel mag aanspannen. Denk hierbij aan zware boodschappen doen, stofzuigen, dweilen of bedden opmaken.
Begin de eerste paar dagen een paar keer per dag met een korte wandeling dichtbij uw huis. Wanneer dit goed gaat, kunt u steeds iets langer wandelen. Na 2 tot 3 weken moet u 30 tot 60 minuten kunnen wandelen. Zwemmen is een goede oefening die u na 4 tot 6 weken na de operatie weer kunt doen.
Het infuus wordt verwijderd als u goed drinkt, geen koorts hebt en goed kunt plassen. De eerste dagen na de operatie zijn de wond of de wondjes nog gevoelig. Alle bewegingen die u maakt, ook diep ademhalen en hoesten, kunnen pijn doen. Het is wel belangrijk om goed door te ademen om longproblemen te voorkomen.
Autorijden: geadviseerd wordt de eerste twee weken niet zelf te rijden totdat u zich weer goed kunt concentreren en u geen pijn meer heeft. U moet een noodstop kunnen maken.
Doe de eerste 6 weken na de ingreep rustig aan. U mag geen lichamelijke inspanning doen waarbij u uw buik belast. Denk hierbij aan zwaar tillen, bukken, lang staan, stofzuigen en in de tuin werken. Lichte werkzaamheden kunt u langzaamaan weer oppakken.
Artsen in het Verenigd Koninkrijk zijn erin geslaagd om voor het eerst een baarmoeder te transplanteren. Een 40-jarige vrouw wilde haar baarmoeder doneren aan haar kinderloze zus. Hoewel zo'n ingreep ook voor sommige vrouwen in Nederland een uitkomst kan zijn, worden hier nog geen baarmoedertransplantaties uitgevoerd.
Je buik zal zich in 9 maanden aan sneltempo uitzetten om plaats te maken voor je baby. Maar niet enkel je buik verandert, je hele lichaam verandert mee. Hierdoor kan je tijdens een zwangerschap striemen krijgen op je benen, billen, borsten en je buik.
Doordat je lichaam continu te weinig binnenkrijgt gaat hij in de spaarstand werken, dat blijft je lichaam ook doen als je later weer normaal gaat eten met als gevolg dat je gaat aankomen van een normaal eetpatroon.
Borstvoeding helpt je op precies de juiste plekken af te vallen. Pas op, dat hoeft niet te veel te zijn! Vrouwen die de borst geven, hebben 2 tot 5 kilo extra nodig (vergeleken met hun gewicht voor de zwangerschap) om hun lichaam gezond te houden.