De tolwegen in Tsjechië worden aangegeven door middel van verkeersborden langs de weg. Hierop staat een symbool van een snelweg, zo weet u dat u op een tolweg rijdt en in het bezit moet zijn van een geldig vignet. Tolvrije wegen kunt u herkennen aan de verkeersborden met de tekst “ Bez Poplatku” wat geen tol betekend.
Tsjechië hanteert elektronische vignetten voor het verrekenen van tol. Er is zelfs een On-Board Unit nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt. In Tsjechië moeten motorvoertuigen tot en met 3.5 ton een elektronisch vignet (Elektronická dálniční známka) hebben om gebruik te maken van de autowegen en snelwegen.
Je kunt bij de meeste Tsjechische tankstations en postkantoren terecht om je e-vignet 'fysiek te kopen'. Hier geef je dan al je gegevens door en wordt een vignet op jouw kenteken gezet. Betaal indien mogelijk met je creditcard of in Tsjechische kronen.
Hoe bestel ik een tolvignet? In Tsjechië is een elektronisch tolvignet verplicht.
Desondanks wordt er in Tsjechië niet met de euro betaald, zoals in Slowakije. De officiële munteenheid van Tsjechië is de Tsjechische kroon (Kč/CZK). Op veel plekken, vooral bij de Duitse en Oostenrijkse grens, worden ook euro's geaccepteeerd, maar het is handig om ook Tsjechisch geld te hebben.
De maximumsnelheden in Tsjechië zijn: Binnen de bebouwde kom 50 km/h. Buiten de bebouwde kom 90 km/h. Snelwegen 130 km/h.
Als je naar Tsjechië gaat, dien je altijd een geldig identiteitsbewijs of paspoort bij te hebben. Daarnaast zijn uiteraard je rijbewijs en kentekenbewijs verplicht wanneer je met de auto gaat. Ook raden wij aan om een Europees schadeformulier mee te nemen.
De Tsjechische Republiek is lid van de Europese Unie en uw identiteitskaart volstaat.
Tsjechië De binnenstad van Praag is een lage-emissiezone.Ook hier gelden dus toegangsvoorwaarden op basis van uitstoot en heb je een sticker nodig.
Wie helemaal geen vignet koopt voor landen met tolplicht, loopt grote kans op een boete. Alleen al vorig jaar werden 190.000 automobilisten op de bon geslingerd omdat ze zonder geldig vignet door Oostenrijk reden. Zij moeten een zogeheten 'vervangingstol' betalen van (maximaal) 240 euro.
In tegenstelling tot traditionele papieren vignetten, is het digitaal tolvignet online te koop en worden ze gekoppeld aan het kenteken van het voertuig. Dit maakt het gemakkelijker en efficiënter om tol te betalen, zonder dat je contant geld bij je hoeft te hebben of jouw creditcard hoeft te gebruiken.
Goed eten is in Tsjechië ook niet duur.Vaak betaalden we met zijn tweetjes voor eten en een drankje 10 à 15 euro. Ga je naar een wat sfeervoller restaurant, reken dan op het dubbele. Omdat porties in Tsjechië best groot zijn, is het ook goed mogelijk om maaltijden te delen met je kinderen.
De toltarieven op basis van afstand
Acht landen van de Europese Unie laten zich betalen voor het gebruik van bepaalde wegen. Daartoe behoren de tol in Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Polen, Portugal en Spanje.
Een vignet is een vorm van rekeningrijden die aan voertuigen wordt opgelegd als een verplichte wegenbelasting, gebaseerd op de tijd dat het voertuig op de weg mag worden gebruikt. Vignetten zijn gekleurde stickers die op de voorruit van het voertuig moeten worden geplakt.
Bij zowel tol als het vignet betaalt u in principe om gebruik te mogen maken van het verkeersnetwerk (wegen, bruggen en tunnels) in een bepaald land.
Geld opnemen kan in Tsjechië met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Voor reizen naar Tsjechië hoeft u uw pas niet op wereldstand te zetten.
Als u naar Tsjechië reist, heeft u een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart (ID-kaart) nodig, waarmee u zich kunt identificeren. Voor Tsjechië is een ID-kaart voldoende om mee te reizen. Uw paspoort of ID-kaart moet geldig zijn tijdens uw gehele verblijf in Tsjechië.
Het kraanwater in Tsjechië is veilig om te drinken. Vanwege het gebruik van chloor ter zuivering kan de smaak tegenvallen. Als u een gevoelige maag heeft wordt aangeraden mineraalwater te drinken.
Bij banken en post- en wisselkantoren kun je daarnaast geld wisselen. Bij hotels kan het soms ook, maar wel tegen een ongunstigere koers dan bij banken. In winkels, hotels en restaurants worden veelal ook euro's (biljetten) geaccepteerd.
Praag is een heel veilige stad waar mensen zich op elk uur van de dag veilig kunnen voelen, ook op de soms slecht verlichte plaatsen.
Elektriciteit in Tsjechië
De stopcontacten in Tsjechië zijn hetzelfde als in Nederland. Voor geaarde stekkers die niet zijn voorzien van een gat (voor de aardingspin), heb je waarschijnlijk een Europa adapter of een universele wereldstekker nodig.
In sommige lidstaten als Tsjechië en Hongarije geldt nu al 0 promille als limiet op alcoholgebruik. Maar in de meeste landen wordt nog een beperkte hoeveelheid alcohol achter stuur toegelaten. Zo wordt er in België een grens van 0,5 promille gehanteerd.
Het gemiddelde salaris in Tsjechië is ongeveer 32.000 CZK - 35.000 CZK (€ 1.250 - € 1.380) per maand. Dit fatsoenlijke salaris in combinatie met de lage kosten van levensonderhoud maakt Tsjechië een topbestemming voor expats en studenten van over de hele wereld. En als je een digitale nomade bent, is dat een win-win!
In Tsjechië drinken ze ongeveer 2,5 keer zoveel bier per hoofd van de bevolking als in Nederland. Een gemiddelde Tsjech dronk in 2020 181,9 liter bier. Daarmee werd de Tsjech in 2020 voor de 28e keer gekozen als grootste bierdrinker ter wereld.