7 Bft – harde wind- 28 tot 33 knopen (55-58 km/uur) – (zee) golven worden hoger, beginnende schuimstrepen / IJssel-, Markermeer mocht je dit overkomen meld je positie via de marifoon aan het kustwachtcentrum. 8 Bft – stormachtige wind – 34 tot 40 knopen (64-66 km/uur) – zee, matig hoge golven, schuimstrepen.
6: Krachtige wind (39-49 km/uur) 7: Zeer krachtige wind (50-61 km/uur) 8: Stormachtige wind (62-74 km/uur) 9: Storm (75-88 km/uur)
Beaufort en de gevolgen
De meest voorkomende windkrachten liggen in Nederland tussen de 2 Bft (zwakke wind) en 5 Bft ( vrij krachtige wind). Windkracht 5: bladeren van bomen ruisen en kleine bomen bewegen, vuilnisbakken waaien om. Windkracht 6: dikke takken bewegen, paraplu's waaien kapot en hoeden waaien af.
Voor sommigen kan windkracht 3 of 4 al te zwaar zijn voor het fietsen, anderen ervaren pas problemen bij windkracht 7 of 8. Blijf bij twijfel thuis en kies een ander moment om te gaan fietsen.
Met elke wind kan je fietsen.
Wanneer er teveel wind staat hangt onder meer af van het gebied waar je vaart, de exacte windkracht en richting, het type boot en de ervaring van de bemanning. Enkele dingen vallen ons echter wel op. Voor zeilboten is er tussen de windkracht nul en twee niet zoveel te beleven. Windkracht 3 tot 5 is ideaal.
In het zomerhalfjaar ligt de gemiddelde windsnelheid landinwaarts tussen 10 en 13 km/uur (2-3 Bft), aan zee tussen 22 en 25 km/uur (4 Bft). In het winterseizoen ligt de gemiddelde windsnelheid een stuk hoger met 13 tot 16 km/uur landinwaarts (3 Bft) en 28 tot 31 km/uur (4-5 Bft) langs de kust.
0 Bft – windstil – Rook stijgt recht omhoog en de zee is spiegelglad . 1 Bft – zwakke wind – 1 tot 3 knopen – kleine golfjes op het water. 2 Bft – zwakke wind – 4 tot 6 knopen – Kleine brekende golfjes.
Volgens de schaal van Beaufort is er sprake van storm als er een 10 minuut gemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 km/u gemeten wordt. Een zware storm bereikt windkracht 10 en een en zeer zware storm windkracht 11. Windkracht 12 staat voor een orkaan, dit komt in ons land zelden voor.
Vandaag & morgen
In het noorden kan het eerst plaatselijk glad zijn. Het is zwaar bewolkt, maar in het noorden klaart het in de tweede helft van de ochtend langzaam op. De wind komt uit het noordoosten en is zwak tot matig, langs de westkust af en toe krachtig, windkracht 6. Vanmiddag is er in het noorden zon.
Het wordt vanavond geleidelijk bewolkter maar het blijft droog in Beaufort. Vannacht koelt het af tot -9 °C en is de wind zwak, windkracht 2.
Vliegtuigen hebben in weinig last van de wind als ze eenmaal in de lucht zitten. Het grote probleem doet zich voor als vliegtuigen moeten opstijgen en landen. Hier speelt vooral de windrichting een rol. Bij windkracht 6 kunnen vliegtuigen prima landen zolang ze tegen de wind in landen.
Een knoop is een zeemijl per uur. Een zeemijl is gedefinieerd als precies 1852 meter. Een knoop is dus een snelheid van 1,852 km/h ofwel 0,5144... m/s.
Werken vanaf windracht 6 gevaarlijk
Hoewel windkracht 5 al voor extra risico's op de werkplek kan zorgen, staan in het Arbobesluit alleen grenswaarden voor werken in koud en warm weer en niet voor werken in harde wind en storm.
Vanaf windracht 6 wordt werk gevaarlijk
Richtlijnen over windkracht en toegestane werkzaamheden staan vaak in de arbocatalogus of de cao van de eigen branche. Over het algemeen geldt dat werken vanaf windkracht 6 gevaarlijk wordt.
meestal stelt een verzekering dat je niet mag rijden rond windkracht 7 of hoger: "Het rijden met de caravan bij storm, waaronder wordt verstaan wind met een snelheid van 14 meter per seconde of meer".
Weinig mensen weten dat de windkracht, zoals hij in de weerberichten wordt genoemd, het gemiddelde is van zo'n windmeting gedurende 10 minuten, op een windpaal 10 meter boven het grondoppervlak. Dus staat er een windkracht 5, dan is dat de gemiddelde wind van de 10 minuten ervoor, op 10 meter hoogte.
De wind wordt gemeten op een mast met een anemometer. Dit instrument is in 1846 geïntroduceerd door de Ierse astronoom Thomas Romney Robinson (1792-1882). Een anemometer is een ronddraaiend molentje met drie of vier halve bollen (cups) die met stangetjes aan een draaibare as zijn bevestigd.
Soms wordt zelfs gezegd dat je bij windkracht 6 niet meer op je tweewieler moet stappen. Windkracht 8: bij deze windkracht wordt fietsen sterk afgeraden. Bij een windkracht 8 is er storm. Ook handig in de koude maanden: zorg ervoor dat je fietsslot niet bevroren raakt.
Een rolsteiger mag niet gebruikt worden zodra er windsnelheden zijn gemeten boven de 14 m/s. Dit wordt aangegeven met 6 Beaufort, hierover later meer. Indien u aan het einde van de dag de stellage onbeheerd achterlaat, en er is sprake van 6 Beaufort, dan bent u verplicht om deze naar een windvrije locatie te rijden.
Sowieso is het af te raden om met windkracht 6 of meer op de fiets te stappen. Windkracht 12 noemen we overigens een orkaan. De wind waait dan harder dan 117 kilometer per uur.