Cafeïne zit in koffie, thee, cola, chocolade en chocolademelk, energiedrankjes, energieshots en drankjes met guarana. Soms zit er ook cafeïne in andere producten, zoals kauwgom, snoep en water.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon.
Symptomen. Symptomen van een cafeïne-intoxicatie zijn o.m. misselijkheid, braken, hoofdpijn, hartkloppingen, agitatie, angst en bevingen. In zeldzame gevallen kan de intoxicatie leiden tot meer ernstige complicaties zoals hallucinaties en stuipen.
Druppelende koffie of uw gewone koffie bevat meer cafeïne dan een portie cappuccino. Dat komt omdat gebrouwen koffie langer heet water met de gemalen koffie vasthoudt dan de espresso. Bij een espressomachine komt het water slechts 15-30 seconden in contact met de gemalen koffie.
In 250 ml Coca‑Cola en Coca‑Cola zero zit 24 mg cafeïne en in 250 ml Coca‑Cola light zit 32 mg cafeïne. Ter vergelijking: in een kop koffie van 125 ml zit gemiddeld 80 mg cafeïne. Wil je liever geen cafeïne innemen? Kies dan voor Coca‑Cola zero sugar cafeïnevrij.
Uit onderzoek is gebleken dat het piekniveau van cafeïne zich binnen 30 tot 60 minuten ná consumptie bevindt. Na het drinken van een kopje koffie profiteer je dus een halfuur tot een uur later maximaal van de gevolgen. Voordat de cafeïne volledig uit het lichaam verdwenen is, ben je al snel 6 uur verder.
Volgens het Voedingscentrum kan een gezonde volwassenen 400 milligram cafeïne per dag innemen, zonder negatieve effecten te verwachten. Dit komt neer op 4 koppen koffie. Echter: bij dit advies wordt niet alleen rekening gehouden met de koffie-inname, maar spreekt men ook over thee, chocolade en blikjes energiedrank.
Gastro-enterologen waarschuwen dat de cafeïne in koffie ervoor kan zorgen dat het voedsel de maag te snel verlaat, wat voor een opgeblazen maag zorgt. Het heeft ook de neiging om spasmes in het spijsverteringskanaal en darm te veroorzaken. Ook dit kan voor een opgeblazen maag zorgen.
- Drink water. Jezelf hydrateren kan de symptomen van een overdosis inperken en zorgt ervoor dat de cafeïne in je lichaam sneller afbreekt. - Eet voedingsmiddelen met magnesium of kalium, die de cafeïne neutraliseren. Bananen en groene bladgroenten kunnen het bibberen en beven van onder meer je handen verminderen.
“Sommige mensen krijgen na het drinken van koffie last van hartkloppingen, onrust of slapeloosheid. Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
Cafeïne zorgt ervoor dat je net wat meer uit je training kunt halen. Nog een voordeel van cafeïne is dat het de kans op flinke spierpijn vermindert. Tevens blijkt uit onderzoek dat cafeïne een krachtige werking heeft als antioxidant dat ons lichaam beschermt tegen agressieve stoffen, kwaaltjes en diverse aandoeningen.
In veel soorten frisdrank zit namelijk ook een hoeveelheid cafeïne. Cola, ijsthee en energy drinks kan je het beste laten staan, wanneer je op een no-caffeine dieet bent. Onder andere Fanta, Sprite en Chaudfontaine zijn wel cafeïnevrij!
Neem 3 tot 6 milligram cafeïne per kilogram lichaamsgewicht. Voor iemand van 70 kg is dat dus (3 – 6 x 70) 210 – 420 mg.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Cafeïne stimuleert de afgifte van het stresshormoon adrenaline in de hersenen. Hierdoor voel je je wat meer gestrest. De adrenaline stimuleert weer de afgifte van dopamine, deze is een neurotransmitter, en stimuleert je hersenen.
Risicofactoren voor alvleesklierkanker
Een chronische ontsteking van de alvleesklier verhoogt het risico op alvleesklierkanker. Erfelijkheid speelt een rol bij ongeveer 5% van de patiënten die alvleesklierkanker krijgen. Het drinken van alcohol, koffie en thee geeft géén verhoogd risico op alvleesklierkanker.
Gezonde volwassenen kunnen ongeveer gemiddeld 400 mg cafeïne per dag innemen zonder dat negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op maximaal ongeveer 6 kopjes (125 milliliter) koffie per dag, als je daarnaast geen andere voedingsmiddelen met cafeïne neemt.
Voorbeelden zijn: kamillethee, rozenbottelthee en pepermuntthee. Officieel is kruidenthee dan ook geen thee, maar een kruidenaftreksel. Kruidenthee bevat geen cafeïne. Rooibosthee is een smakelijke, cafeïnevrij alternatief voor zwarte en groene thee.
Cafeïne in het kopje koffie is de meest gebruikte drug op aarde. Cafeïne zit niet alleen in koffie maar ook in thee, de noten van de kolaboom, sommige frisdrank zoals cola en in chocola.
Pure chocola zit op 7 milligram cafeïne per portie, maar dat zijn wel porties volgens het Voedingscentrum: twee blokjes.
Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt.