Onze blauwe draak komt voor over de hele wereld in tropisch en gematigd warm, open zeewater. Dus van Europa tot Zuid-Afrika en van Mozambique tot Australië. Ze trekken niet de oceanen over, maar blijven in hun eigen diepzeebassins.
Drijvend door het leven
De blauwe draak drijft ondersteboven tegen het wateroppervlak. In zijn lichaam zit een blaas waar gas in zit, zodat de slak blijft drijven. Hij laat zich door de wind en waterstromen meevoeren. Tot hij in de buurt komt van een prooi.
De Glaucus atlanticus is een zeenaaktlak die voorkomt bij Zuid-Afrika, Australië, maar ook in Europese wateren. Groter dan 6 centimeter wordt hij meestal niet. Hij is herkenbaar aan zijn blauwe kleur.
Glaucus atlanticus of de blauwe draak of zeezwaluw is een drijvende zeenaaktslak die behoort tot de familie Glaucidae. Deze donkerblauwe soort met opvallende extremiteiten kan tot wel 6 cm lang worden. Om te blijven drijven maakt de slak gebruik van een met gas gevulde blaas.
Uit zichzelf is de blauwe draak dus niet giftig, maar hij wordt dit, door het gif van zijn prooi op te slaan en te gebruiken. Blauwe draken hebben daarmee een goed beschermingsmechanisme tegen vijanden, maar toch worden ze vaak niet groter dan drie centimeter en niet ouder dan een jaar.
Kenmerken van de draak
De meeste draken kunnen vliegen en spugen vuur. Uiterlijk lijkt de draak het meest op een groot reptiel met geschubde huid, vleugels en een grote bek vol met tanden. De draak is het symbool van kracht. In het Christendom werd de draak het symbool van het kwaad dat bestreden moest worden.
Draken lijken namelijk eeuwen oud te kunnen worden. De grootste draak van de familie Targaryen was Balerion. Die was bijna 200 jaar oud toen hij om het leven kwam. Als Drogon zichzelf veilig weet te houden, kan hij dus behoorlijk oud worden!
De draken worden geboren uit een ei, als waterslangen, en later evolueren ze tot echte draken. Een Chinese draak is de god van het water en iedere poel of put heeft zijn eigen draak. De opperste drakenkoning heeft zijn paleis op de bodem van de Oostelijke Oceaan en ze beschikken over magische vermogens.
In Komodo National Park in Indonesië leven ze in het wild, maar je ziet ze ook in dierentuinen in de VS. Draken bestaan echt. Nee, ze spuwen geen vuur. En je zult ze ook niet door de lucht zien vliegen (tenzij je naar een lancering van de SpaceX kijkt, de herbruikbare ruimtecapsule heet namelijk Crew Dragon).
Het is jammer, maar eenhoorns, zeemeerminnen en draken hebben nooit bestaan. Zolang de panda nog niet is uitgestorven zullen we onze musea en onze spreekbeurten over uitgestorven diersoorten moeten wijden aan boys als deze: De dodo.
De drakendans is een traditionele dans van de Han-Chinezen. Draken zijn in de Chinese cultuur geluksbrengers en daarom kom je deze dans bij veel speciale festiviteiten tegen. Met de drakendans worden kwade geesten verjaagd. Bovendien wordt de prosperiteit van het volk bevorderd.
Je hebt net geleerd dat een drakenei warm gehouden moet worden. Daarom moet je het ei de hele broedtijd (het duurt zo'n drie jaar voordat een draak uit zijn ei kruipt) op een vuur van brandende kolen leggen. Wanneer het ei uitkomt denkt de babydraak (met een beetje geluk tenminste) dat jij zijn ouder bent.
De draak is het vijfde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem volgens de Chinese kalender. Karaktereigenschappen: trots en levendig, enthousiast, onweerstaanbaar, geestdriftig, succesvol, krachtig, extravert, inspirerend en voelt zich uitverkoren.
Draken kunnen veel kleuren hebben, ze nemen de kleur aan van hoe ze zich samen voelen en verschijnen als zwarte, witte, rode, blauwe, gele, paarse en groene draken. En elke kleur heeft zijn eigen betekenis van hoe de draak voelt en wat de draak met jou wil doen.
1. Y Ddraig Goch, de Welshe rode draak.
Ooit afgevraagd wat draken het liefste eten? Daar valt niet over te twisten: het is de taco. Taco's met kip, taco's met gehakt, grote taco's en piepkleine taco's. Er is maar één ding op de wereld waar je een draak blijer mee maakt dan een taco: een tacofeestje met nog meer taco's.
Het geloof dat een draak vuur spuwde wordt soms toegeschreven aan het feit dat men een vallende ster ook draak noemde. Het spoor dat een vallende ster trok werd dan geassocieerd met de vurige adem van de draak.
Het meest waarschijnlijke is dat de draken vuur spuwen om elkaar te imponeren. Vooral in de paartijd heeft men gezien dat de draken voor elkaar vuurwerk verzorgen. Het lijkt er dus op dat vuur spuwen bij draken dezelfde rol speelt als het gewei bij herten: degene met de grootste vlam is de winnaar en de minnaar.
Draken kunnen veel kleuren hebben, ze nemen de kleur aan van hoe ze zich samen voelen en verschijnen als zwarte, witte, rode, blauwe, gele, paarse en groene draken. En elke kleur heeft zijn eigen betekenis van hoe de draak voelt en wat de draak met jou wil doen.
draak: lastig, onuitstaanbaar persoon; twistzuchtig mens; engerd. Vaak gaat het om een lelijk iemand. Het woord is niet uitsluitend van toepassing op vrouwen.
Rode Draak geeft als naamgever aan dit pad zijn energie aan deze hele periode. Rode Draak energie is die van de oermoeder die voedt, draagt, accepteert wat is en voor alles een praktische oplossing heeft. Rode Draak stelt je in staat om voor jezelf te zorgen als een moeder voor haar kind.
De Draken energie is al eeuwen oud. Ze zijn de beschermers van Moeder Aarde. Ze zijn verbonden met de kern van Moeder Aarde, leylijnen, krachtplaatsen enz. De Draken energie laat zich niet 'afdwingen'.
Dromen over draken. Wat betekent het als je droomt over draken? Wanneer je een draak in je droom ziet is dit meestal een waarschuwing dat je jezelf niet door je emoties moet laten leiden.
In veel culturen staat de draak symbool voor een krachtige slang of reptiel met magische eigenschappen. Bij een vrouw staat de draak vaak symbool voor schepper van een nieuw leven, terwijl voor de man een draak tatoeage vaak symbool staat als beschermer van gezin, huis, familie en rijkdom.
Slang als krachtdier
Slang staat voor schepping, wedergeboorte, vernieuwing en wijsheid. In mythen en legenden over de hele wereld komt de slang heel vaak voor, de ene keer als symbool van wijsheid, en dan weer als symbool van het kwaad.