Wanneer vervallen negatieve schadevrije jaren? Negatieve schadevrije jaren blijven doorgaans drie jaar staan. Er zijn enkele verzekeraars die ze vier of vijf jaar mee laten wegen. Hierbij is het belangrijk dat de schadevrije jaren de volledige periode niet in gebruik geweest mogen zijn.
Wanneer vervallen negatieve schadevrije jaren? In de meeste gevallen vervallen je negatieve schadevrije jaren als je 3 jaar geen autoverzekering meer hebt. Sommige verzekeraars zijn strenger, zij kijken 4 of 5 jaar terug.
Na het beëindigen van een autoverzekering blijven schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. Als je de schadevrije jaren wilt inzetten bij een nieuwe autoverzekering moet je deze dus binnen 3 jaar afsluiten. Na 3 jaar vervallen de schadevrije jaren en kun je deze niet meer gebruiken.
Als je een tijd geen auto hebt en daarmee geen verzekering op je naam hebt staan, kan het zijn dat de schadevrije jaren vervallen. Schadevrije jaren vervallen één tot vijf jaar nadat er geen autoverzekering meer op je naam staat.
Helaas blijven schadevrije jaren niet onbeperkt geldig. Na het opzeggen van je autoverzekering zijn schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. De schadevrije jaren blijven dus ook nog 3 jaar in Roy data staan. Na deze 3 jaar zijn ze niet meer geldig en komen ze te vervallen.
Wil je schadevrije jaren opbouwen, dan is het dus nodig een autoverzekering op naam te hebben staan. Het voertuig zelf mag op je partners naam staan. Verzekeraars zien samenwonende stellen namelijk als één. Zodoende kun je schadevrije jaren opbouwen zonder een auto op naam te hebben staan.
Zolang je schadevrij rijdt, klim je per jaar een trede op de bonus-malusladder. Na een schadeclaim op je autoverzekering daal je direct een aantal treden en stijgt de premie. Het maakt geen verschil of je bijvoorbeeld €500 claimt of €5000. De premie stijgt even hard, ook als je maar voor 50% van de schade opdraait.
Als je al een auto met een autoverzekering hebt dan wil je natuurlijk graag je schadevrije jaren en opgebouwde no-claim meenemen naar je tweede auto. Dit is helaas niet mogelijk. De schadevrije jaren gelden alleen voor één auto. De no-claimkorting kan dus niet worden gebruikt voor een tweede auto.
Schadevrije jaren bouw je alleen op als een autoverzekering op jouw naam staat. Als partner van de verzekerde of kind bouw je niets op, ook al rijd je evenveel in de auto. In sommige gevallen kun je als partner of kind toch schadevrije jaren overnemen, zoals na een scheiding of overlijden.
Het afkopen van schadevrije jaren is eigenlijk niets anders dan de schade voor eigen rekening nemen. U heeft namelijk in ieder geval tot één jaar na de schadedatum de mogelijkheid om zelf de schade (terug) te betalen. De maximale termijn voor het (terug)betalen van de schade kan per verzekeraar verschillen.
Vaak kun je na een aantal jaar (3 tot 8 jaar) verzekerd te zijn geweest bij De Vereende weer een normale autoverzekering afsluiten. Je moet dan een autoverzekeraar vinden die je een normale autoverzekering wil aanbieden. Over hoe lang je bij De Vereende verzekerd moet zijn geweest bestaan geen eenduidige regels.
Jouw Roy Data inzien
Als particulier kun je kosteloos inzage krijgen in Roy data. Om inzage te krijgen moet je een formulier, te vinden op de website van Stichting EPS, invullen. Dit is het zogenaamde Inzagerecht formulier. Deze vind je op de website van Seps.nl.
In Nederland moet je als autobezitter minimaal een WA-autoverzekering hebben. Maar wat als autoverzekeraars je weigeren, bijvoorbeeld omdat je vroeger je rekeningen niet op tijd betaalde of omdat je veel schade gereden hebt? In dat geval kun je je auto verzekeren bij De Vereende. Deze autoverzekering accepteert altijd.
In de landelijke database Roy-data houden alle autoverzekeraars het aantal schadevrije jaren bij van hun verzekerden. Als je een autoverzekering afsluit, kijkt jouw nieuwe verzekeraar in Roy-data om te zien hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.
Je schadevrije jaren worden afgerond. De telling voor je volgende schadevrije jaar begint op de ingangsdatum van je nieuwe polis. Hoe je schadevrije jaren worden afgerond wisselt per verzekeraar. Meestal wordt naar boven afgerond als je minstens 185 dagen in je verzekeringsjaar zat toen je de verzekering stopzette.
Hoeveel schadevrije jaren verlies je na schade? Wanneer je schade rijdt en deze claimt bij je autoverzekering, val je altijd terug in schadevrije jaren. Per geclaimde schade val je tegenwoordig bij elke verzekeraar 5 tredes terug op de bonus-malus ladder.Je komt echter nooit lager uit dan -5 schadevrije jaren.
En in principe mag u zo veel auto's op uw naam zetten als dat u thuis aan auto's heeft. In principe geldt er geen limiet.
Of je nu twee, drie of meer auto's hebt: als ze allemaal op jouw naam staan, mag je ze ook op jouw naam verzekeren. Daarnaast mag je ook voor de auto van je partner op jouw naam een autoverzekering afsluiten, als jij en je partner op hetzelfde adres wonen.
Autoschade claimen bij je verzekeraar heeft gevolgen voor je schadevrije jaren en je no-claim korting. Je gaat dus meer premie betalen na de schadeclaim. Daarom is het vaak voordeliger om kleine schades zelf te betalen.
Als je daarentegen een auto-ongeval veroorzaakt, zal hij stijgen (dit is de malus). Concreet betekent dit dat de bonus-malus elk jaar automatisch met 1 punt daalt bij verlenging van je contract.Voor elk ongeval in fout stijgt je bonus-malus dan weer met 5 punten. De ernst van het ongeval speelt geen rol.
Vanaf 2022 kunnen door een overledene opgebouwde schadevrije jaren worden overgedragen aan de partner die achterblijft. Dit geldt in elk geval voor alle verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars.
Alleen de persoon op wiens naam de autoverzekering staat, bouwt schadevrije jaren op. Vandaag de dag is het nog niet mogelijk om schadevrije jaren over te dragen op kinderen, ook niet wanneer ze als regelmatige bestuurder op de polis vermeld staan.
Je opgebouwde schadevrije jaren kun je meenemen naar een nieuwe autoverzekeraar.Hiervoor heb je een royementsverklaring nodig van je huidige verzekeraar. De royementsverklaring is een schriftelijke document waarmee jij je schadevrije jaren kunt bewijzen.