' Herkenbare gedachten? De grootste reden om je kind een mobiele telefoon te geven is vaak bereikbaarheid. Wanneer hij meer zijn eigen gangetje gaat en vaker alleen onderweg is, is het fijn om te weten dat hij je kan bereiken als er wat is.
Kortom, een veilige omgeving waarin jouw kind kan leren, spelen én contact met de juiste personen kan houden wanneer nodig. Natuurlijk wil je niet als een ware Big Brother de hele dag je kind in de gaten houden. Niet alleen je kind kan hier onzeker van worden, ook jij kan je tijd echt wel beter benutten.
Wat zeggen de deskundigen
Is er een ideale leeftijd om een kind zijn eerste smartphone te geven? De leeftijd die door de meeste deskundigen wordt aangeraden is 11 of 12 jaar. 'Dat is de beste tijd als je kijkt naar de ontwikkeling van een kind', zegt Justine Pardoen, specialist mediaopvoeding van Bureau Jeugd en Media.
Maar waarom? Natuurlijk, een telefoon heeft allerlei handige functies: we kunnen megasnel iets opzoeken, de weg vinden, met elkaar communiceren en nieuwe vaardigheden leren. Een telefoon is hartstikke fijn.
Direct je smartphone pakken als je een moment niets te doen hebt of je je verveelt. Op je telefoon kijken terwijl je jezelf had voorgenomen om dat niet te doen. Je zenuwachtig of onrustig voelen wanneer je een tijdje niet op je smartphone kunt.
Ruim de helft van kinderen van 9 tot en met 13 jaar zegt in meer of mindere mate verslaafd te zijn aan hun mobiele telefoon. Dat blijkt uit representatief onderzoek van onderzoeksbureau No Ties voor het NOS Jeugdjournaal. Meer dan 500 kinderen vulden de enquête in.
De nadelen: weinig keuze uit smartphones en weinig vrijheid
Dat brengt ons ook bij het grootste nadeel van iOS: je hebt geen keuze uit andere smartphones dan een iPhone. De grootste kritiek op Apple is dat gebruikers zelf geen controle over hun smartphone hebben, omdat Apple bepaalt welke apps worden goedgekeurd.
Een algemene regel is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel. Vooral als je wilt dat er nog tijd over is voor beweging en andere dingen. Het is belangrijk om regels te hebben voor hoe je kind media gebruikt.
Ook als je een mobiele telefoon op je lichaam draagt, bijvoorbeeld in een broekzak of borstzakje, zijn gezondheidsrisico's niet bewezen en bovendien niet aannemelijk. In het wetenschappelijk onderzoek zijn geen gezondheidseffecten gevonden op bijvoorbeeld hart en bloedvaten, het afweersysteem en de vruchtbaarheid.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Voor kinderen onder de 2 jaar geldt: zo min mogelijk beeldschermtijd. Hooguit 10 minuten per keer en het liefst samen met jou. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar geldt een richtlijn van maximaal 3 uur per dag. Ieder kind is verschillend en een richtlijn is niet direct op ieder kind toepasbaar.
Kinderen die hun mobiele telefoon te veel gebruiken, kunnen een 'brokkelbrein' krijgen.Dan kunnen zij zich niet meer langdurig concentreren op één taak. Een verbod op mobieltjes op school kan dat voorkomen.
De Privacywet bepaalt heel duidelijk dat de gegevens op iemands mobiele telefoon enkel geraadpleegd mogen worden als die persoon eerst zijn toestemming geeft. Zelfs al gaat het om een van je kinderen. Als ouder heb je natuurlijk wel ouderlijk gezag over je minderjarige kinderen, tot ze meerderjarig zijn.
Het advies van Mediaopvoeding.nl voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar is: 10 à 15 minuten schermtijd per keer en maximaal 1 uur per dag. Gebruik de 20-20-2-regel: na 15 minuten (of 20 minuten voor oudere kinderen) naar een scherm kijken, de ogen minstens 20 seconden rust geven of in de verte kijken.
Overmatig mediagebruik op jonge leeftijd is geassocieerd met problemen op taalvlak, cognitief en sociaal-emotioneel functioneren. Mogelijk doordat kinderen bij veel gebruik ook vaker niet leeftijdsadequate media gebruiken, en er minder of slechtere interactie met ouders is.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
Leeftijd 12 jaar en ouder
Voor kinderen ouder dan 12 jaar, is de richtlijn maximaal 3 uur per dag. Elk kind is natuurlijk anders en daardoor kunnen de regels ook wisselen. Kijk naar je kind en naar wat je zelf belangrijk vindt. Het opstellen van regels en hierin consequent zijn, is niet voldoende.
Apple is beter dan Samsung op het gebied van beveiliging. Dit betekent dat iOS over het algemeen nét iets veiliger is dan Android. Dit komt omdat Android een open besturingssysteem is en iOS specifiek door en voor Apple is ontwikkeld. Op het gebied van prijs is Samsung juist weer beter dan Apple.
Apple is een veilige keuze
Wanneer het gaat om privacy en veiligheid is Apple een uitstekende keuze. Het besturingssysteem van Apple, iOS, is namelijk een van de best beveiligde besturingssystemen. Dit komt onder andere doordat er vaker nieuwe updates uit worden gebracht voor iOS.
Conclusie. Of iOS of Android voor jou de beste keuze is, is afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Waar iOS erg gebruiksvriendelijk is, heb je met Android de mogelijkheid om je toestel te personaliseren. Verder ben je met iOS minstens 5 jaar lang verzekerd van snelle software- en beveiligingsupdates.
Gevaren van smartphoneverslaving
Je kunt denken aan concentratieproblemen en slaaptekort door je smartphone verslaving, waardoor je minder goed presteert op school of werk. Ook lichamelijke klachten komen veel voor, bijvoorbeeld last van rug, nek, vingers of ogen.
Globaal kun je stellen dat er sprake is van een smartphone verslaving wanneer het je leven heeft overgenomen. Wanneer je vaak aan sociale media en je smartphone denkt, zelfs wanneer je deze op dat moment niet gebruikt. Ook wanneer je steeds meer tijd doorbrengt op je smartphone, terwijl je dit eigenlijk niet wilt.
Jongeren checken bijvoorbeeld volgens hem 18 keer per dag of vaker hun Snapchat account. We raken verslaafd vanwege de dopamine die vrijkomt bij het gebruik van de smartphone. Omdat je hersenen gewend raken aan een bepaalde hoeveelheid dopamine wil je geleidelijk aan steeds meer en meer.